Wandelen van Wolvega naar Steenwijk 1 augustus 2015.

 

 

 

Vandaag geen georganiseerde tochten in de buurt, dus heeft Liana iets bedacht via Wandelnet.nl en op Facebook gezet voor de liefhebbers.

En die zijn er. Niet veel, maar een leuk, gezellig groepje. Niet Peter is vandaag de sheik, maar Albert, die het prima naar de zin heeft met z’n “harem”. En……wij met hem!

We hebben om 9 uur afgesproken bij het station in Wolvega en gaan al snel op stap. Eerst een stukje door een nieuwe wijk, waar tijdens onze afwezigheid het pad, dat er lag, stopt voor een vaart. Dit in het kader van “wonen aan het water”!!!! Dus terug om op de juiste route te komen. Meteen buiten Wolvega al een mooi natuurgebiedje in wording. De Linde (Lende in het Stellingwerfs) ligt er roerloos bij. Mooi! Twee jongemannen met een hond hebben hun omgebouwde, gespoten VW-bus hier neergezet na een avond/nacht doorhalen. Ze genieten nog na van een concert van UB40! Hebben nog gevist (‘s nachts) en een paar natte voeten gehaald. Meteen aan het begin van de wandeling al een opmerkelijk praatje. En zo zullen er vandaag nog meer volgen……… Dat is het leuke als je met een klein groepje op pad gaat en de tijd helemaal aan jezelf hebt. En we zien veel onderweg ondanks de gesprekken. We worden met een rotgang ingehaald door een trekker met een wagen erachter. Blijkt die even verderop bij een weiland te staan, waar schapen met 2 man richting de wagen worden gestuurd om verplaatst te worden. Even verderop zien we zo waar een zwaan met jongen op een nest. We vinden het wat rijkelijk laat in de tijd, maar denken, dat het misschien wel een tweede leg is dit seizoen.

Bij het monument van Pieter Stuyvesant in Peperga staat een bank, die geschikt is om even aan de koffie te gaan. Kroeg in de buurt is dicht en Liana, goed in organiseren en doortastend, wist wel raad: thermosfles met heet water en zakjes oploskoffie mee en we genieten van een lekker bakkie. Albert maakt z’n broek wat korter, want het wordt al warmer.

Nu gaat het richting Steggerda. We passeren een verbouwd boerderijtje met een flinke lap grond en zien vanaf de weg een zwembad in de tuin. De eigenaar ziet ons en komt samen met zoontje Sem op ons af om een praatje te maken. Blijkt Patrick een collega te zijn van de zoon van Hennie. Wat is de wereld soms toch klein. Even later nodigt z’n vrouw Monique ons uit een kijkje te nemen in de tuin. Nou, dat laten we ons niet 2 keer zeggen, dus…… We zijn helemaal verrast door het zwembad en de aankleding er omheen. Door Patrick zelf aangelegd. Nodigt echt uit om een duik te nemen, maar…..niet op gerekend natuurlijk. Voor Sem, z’n broertje Luuk en buurjongetje, ook Luuk geheten, heeft Albert wat lekkers in de rugtas. Hoewel het erg gezellig is, moeten we toch maar weer eens een deurtje verder. En dat blijkt niet veel verder te zijn, want bij het volgende optrekje zitten een vader en dochtertje buiten. Hond Puck rent op ons af. Op onze vraag of hij dan de vader van Luuk is, die bij de buren speelt, wordt bevestigend geantwoord. We bekijken een kunstvoorwerp voor in de tuin en na enige uitleg hierover nodigt Roelof ons uit koffie te komen drinken. Dat is niet tegen dovemansoren gezegd, dus hup de tuin in, waar we ons nestelen in een prieel. Even later voegt Ina zich bij ons en ook dochter Julia vindt het kennelijk wel gezellig zo. En wij niet minder! We praten heel wat af en de tijd vliegt! Maar ja, het is inmiddels al bijna 1 uur geworden en we hebben nog heel wat kilometers te gaan!!!!! We bedanken Roelof en Ina voor de lekkere koffie. Wàt bijzonder om zó maar door “wildvreemde” mensen uitgenodigd te worden om koffie te drinken. Wàt een gastvrijheid!! We praten er nog lang over na. Heel bijzonder wat we deze morgen al hebben meegemaakt onderweg.

We bereiken nu het grote landgoed “De Eese”. Mooie paden door bos, een stuk langs de heide met oeroude grafheuvels, die duidelijk in het landschap zijn te zien. De zon schijnt tussen het gebladerte door, waardoor een  heel apart effect ontstaat. We genieten volop. Treffen andere wandelaars o.a. uit Noord-Holland, die met de trein naar Steenwijk zijn gereisd en nu een NS-wandeling vanuit Steenwijk maken. Ook fietsers laten zich veel zien op deze mooie route. Camping ‘t Kappie heeft een uitnodigend bord bij de weg staan, maar…….winkeltje gesloten!!!! Geen ijsje dus. Even later komen we via de Woldberg bij de theeschenkerij en expositieruimte van Staatsbosbeheer, “Tuk’s T-Huis”. Hier genieten we in de schaduw van koffie en thee. Vanaf hier is het niet meer zo ver naar het station in Steenwijk. Eerst even kijken hoe laat de stoptrein naar Wolvega gaat: 17.15 uur. Dat betekent, dat we nog mooi even tijd hebben om een ijsje te kopen. Op het perron een grote groep Chinese toeristen. Ondernemers in Giethoorn zijn er in geslaagd Giethoorn zó op de kaart te zetten, dat elk jaar tussen de 100.000 en 200.000 Chinezen een dagje Giethoorn doen tijdens hun trip door Europa. Zo is de reclamefolder van Giethoorn en omgeving  vertaald in het Chinees en gratis te krijgen bij de winkel op het perron! Terwijl zij richting Zwolle vertrekken, gaan wij richting Leeuwarden om even later in Wolvega uit te stappen, waar Hennie en Tine op de fiets pakken en wij onze auto opzoeken. Wàt een ongelooflijk leuke, gezellige dag hebben we met elkaar gehad!!! Is ècht voor herhaling vatbaar. Dus als er weer eens een wandeltochtloze zaterdag in onze omgeving is, dan is dit een fantastisch alternatief!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code