Wandeltocht WIK Bakkeveen 23 november 2013.

Vandaag starten we vanuit “Nieuw Allardsoog” in Bakkeveen. Een heel mooie lokatie. De dames en heren achter de inschrijftafel moesten vanmorgen al vroeg uit de veren om het voor ons mogelijk te maken weer een tocht te lopen! Geweldig altijd weer de inzet van de vele vrijwilligers! Veel lopers hebben zich al ingeschreven als ik om iets voor half 9 arriveer. Er is nog ruimschoots de tijd voor een kopje koffie. Veel lopers staan al buiten, wachten tot Henk Ramerman de route uit komt delen en vertrekken dan als een speer. Anderen doen het wat rustiger aan. We hebben per slot van rekening de hele dag de tijd.
Het is nog een beetje schemerig, mede door de nog zware bewolking, als we op pad gaan. Eerst een stukje bos, later gevolgd door asfaltweg “Mandefjild”, komen we uit op de Hoofdweg en gaan dan een brug over. Mooi zijn de weerspiegelingen in het water van de lopers over de brug, maar ook van de bomen langs de kant. Al vrij snel lopen we Haulerwijk binnen over een modern plein en komen zo bij café “Het Bruine Paard”. Sommigen gaan hier aan de koffie, ik loop door samen met Hans Wijnja, die juist aan komt lopen met op enige afstand gevolgd door Els en Ymie. We lopen een stuk samen op. Hans weet veel van deze omgeving, omdat hij in de buurt heeft gewoond. Dus kan hij veel vertellen.We gaan het Blauwe Bos in. Het is hier prachtig.

 

De zon is doorgebroken en dat geeft een sprookjesachtig effect op de nog gekleurde bladeren aan de bomen en op de grond. Na elke bocht van het pad weer een ander uitzicht. Zo dwalen we over zand-, ruiter- en graspaden tot we in de bewoonde wereld komen van Waskemeer, waar we door ons gepraat kans zien een pijl te missen en dus aan ons tegemoetkomende wandelaars moeten vragen waar het dorpshuis te vinden is. Maar het komt goed en hier zit de rest van de “Troch-rinners” al aan de snert of de koffie. Het is een drukte van belang, want Sinterklaas met z’n Pieterbazen is hier ook neergestreken. Veel publiek bij een Sinterklaastoneelstuk. Het wordt een gezellige, uitgebreide rust, zodat we er weer tegenaan kunnen. Nog maar net op pad wordt er door een grote tankwagen getoeterd, ik vlug de berm in, want de straat is smal in Waskemeer. Als de vrachtwagen stopt, zie ik dat het onze overbuurman uit Balk is, die zich afvraagt wat ik hier doe. Nou, dat is snel uitgelegd natuurlijk! Dan Waskemeer uit, eerst een stuk langs een “wijk” (kanaal) en via via de “Biskop” in richting de Duurswouder Heide. Wàt een schitterend natuurgebied, vandaag extra mooi met de uitbundig schijnende zon, die het gebied in een gouden gloed zet. Hoewel het notabene eind november is, lijkt het qua temperatuur wel lente! De jas kan in ieder geval uit. En we besluiten dan ook om bij Hotel Restaurant “De Stripe” buiten op het terras iets te gaan drinken. Oh, wat zit het hier heerlijk! En de koffie smaakt goed, zeker met een dot slagroom, gebietst van Hans, die èn slagroom op de warme chocolademelk heeft èn ook nog eens op de appeltaart. Hij vindt het prima gelukkig! Hoewel we hier nog wel langer willen blijven, moeten we er weer vandoor voor de laatste kilometers, die ook weer grotendeels door het bos gaan. Wat hebben we vandaag al vaak gezegd: “oh, wat is het hier mooi” en dat geldt ook nu weer. Even komen we in de bewoonde wereld langs een supermarkt, waar een Zwarte Pietje op een boodschappenkar staat en treffen daar een medeloopster (al làng gefinisht), die de bomen in het bos te groot
vond en met 2 kleinere, hier gekochte exemplaren thuis de boel gaat versieren. Wij stappen door, maken nog tijd voor een groepsfoto en komen dan weer terug in Nieuw Allardsoog, waar de vrijwilligers van WIK op ons wachten. En zoals gebruikelijk drinken we nog even wat en praten na over de fantastische wandeldag. Vrijwilligers hartelijk bedankt voor al het werk en medewandelaars: bedankt voor de gezelligheid onderweg en volgende week een héél mooie tocht gewenst tijdens de 500ste FLAL-tocht!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code