Zondagdienst op het Kazemattenmuseum 23 augustus 2015.

 

 

Omdat iebele en ik vrijwilliger zijn op het Kazemattenmuseum op Kornwerderzand, moet ik deze zondagmiddag invallen voor iemand, die ziek is. Iebele gaat voor de gezelligheid mee. Volgende week zondag staan we allebei ingeroosterd. Dus de laatste twee zondagmiddagen, dat het museum op zondag geopend is, maken wij deel uit van de vrijwilligersgroep.

We vertrekken expres al bijtijds, maar……al tijden ligt de ene brug richting Noord-Holland eruit, dus dat betekent twee banen naar één baan. En dan weet je het wel. Invoegen, langzaam rijden, stilstaan. We hebben er een hele tijd over gedaan en vanwege de stroom tegenliggers lukt het ons niet snel het museumterrein op te rijden. En dat betekent: doorrijden naar Breezanddijk en dan weer terug. Gelukkig van die kant geen file. Nog op tijd arriveren we. Snel koffie zetten voor de “crew” en de hopelijk komende bezoekers, die vanaf 1 uur in het Kazemattenmuseum terecht kunnen. Ik maak van de gelegenheid gebruik om nog wat foto’s te maken van o.a. het Bezoekerscentrum en het nabij gelegen museumterrein.

Aan het eind van de middag (5 uur) staat de teller van het aantal bezoekers op 103 bezoekers en daar zijn we best content mee. Vaak krijg je de reactie te horen: “we zijn hier al zó vaak langs gereden en elke keer zeggen we daar moeten we nog eens een keertje naar toe. Maar elke keer blijft het daarbij”. Uiteindelijk komt er dan dus tòch een moment, dat het museum wordt bezocht en zijn de reacties erg positief. Dat is mooi, want het hele museum wordt gerund door vrijwilligers, geen betaalde krachten dus. De inzet is groot. Alles staat er keurig bij en we krijgen dan ook vaak complimenten daarover. Vorige week woensdag konden we de 10.000ste bezoeker verwelkomen!!! Al jaren komen we aan het eind van het seizoen boven de 10.000 bezoekers uit. Gelukkig dus nog steeds veel belangstelling, niet alleen van ouderen, maar ook jongeren, schoolkinderen, gezinnen met kinderen, enz.

Het Bezoekerscentrum heeft een ruimte waar wat gegeten en gedronken kan worden met daarnaast een grote filmzaal, waar een doorlopende film wordt vertoond over wat zich hier in de 2e Wereldoorlog heeft afgespeeld. Er zijn o.a. interviews met veteranen, die hier gelegerd waren in de meidagen van 1940. Inmiddels is echter de laatst overgebleven veteraan overleden.

Deze middag geen terrasweer. Het waait een halve storm en heb al een terrasstoel moeten “redden” van een afdaling naar het water! Maar de zon schijnt en vanuit het Bezoekerscentrum heb je een prachtig uitzicht op het IJsselmeer, waardoor je af en toe het gevoel krijgt op een mooi vakantieadres te bivakkeren. De in- en uitvarende zellboten, skûtsjes en klippers door de sluis zijn altijd weer een schitterend tafereel! Dus is het ècht geen straf om hier af en toe dienst te hebben! We hebben dan ook weer een mooie zondagmiddag op het Kazemattenmuseum doorgebracht.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel Bep. Vond het leuk om de bezoekers van m’n site niet alleen wandeltochten voor te schotelen. Dus vandaar even deze foto’s van het Kazemattenmuseum.

 1. Albert H.Gort

  Elly, wat een mooie reportage van een zondagmiddag. Dit roept op om ook daar ook eens een deel van een vrije dag door te brengen

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Leuk Albert, dat je even reageert. En misschien denken er meer zoals jij om eens een kijkje te komen nemen in het Kazemattenmuseum.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code