Loopclubje Wiebe rondje Oudemirdum 27 november 2013.

In tegenstelling tot de wandeltochten van de vorige week is het vandaag een grijze, grauwe dag en valt er af en toe een beetje miezerig regentje. Vandaar dat Wiebe z’n wandelplan voor vanmiddag heeft gewijzigd en we nu vanuit de boerderij starten en gaan wandelen rond Oudemirdum. We zijn vanmiddag met een klein groepje (11 personen), maar dat heeft ook wel weer wat, zoals wat meer bij elkaar blijven en dan eens met die en dan met die een gesprekje hebben. Vanaf de Lykwei steken we de drukke weg Balk-Koudum over en gaan dan direct langs manege Gaasterland de ventweg op. Na een paar honderd meter kunnen we nu van dichtbij zien welke werkzaamheden onlangs zijn uitgevoerd om de das te beschermen tegen het verkeer. Op de weg Balk-Koudum zijn n.l. al zo’n 18 dassen doodgereden en men hoopt met deze dassentunnel meer slachtoffers te voorkomen. Bovendien is er aan weerskanten van de weg over een paar honderd meter een hek geplaatst. Mocht er desondanks tòch nog een das op de weg terechtkomen, dan is er aan beide kanten in de afrastering een luik gemaakt, zodat ze dan toch nog in veiligheid kunnen komen. Of dit alles gaat werken zal de toekomst uitwijzen.
Na dit intermezzo gaan we weer verder en gaan dan linksaf het mooie natuurgebied “De Wyldemerk” in. Meteen valt op dat de storm ook hier behoorlijk heeft huisgehouden.

 

Veel omgewaaide, maar ook al afgezaagde bomen. Op één gevelde boom heeft iemand, die kennelijk die boom heeft “gekocht” met grote letters opgeschreven: LATEN LIGGEN!!!!! In alle jaargetijden is het hier zó mooi. Ook nu in de herfst is het heerlijk om hier te lopen. Via een brug komen we op de Skouleane en gaan het bos Elfbergen in. Ook hier nog vrij veel blad aan de beukebomen. Mooi steken de gekleurde bladeren af tegen de donkere stammen. Als we het bos uitkomen passeren we een weiland waar nog veel koeien rondlopen. Zij blijven daar ook in de winter. Als ze ons zien, lopen ze allemaal achter elkaar aan onze richting op. Denken zeker dat er wat te halen valt. We zijn nu al vlakbij Oudemirdum, maar gaan even eerder weer linksaf het Fonteinbos in, waar de nodige vakantiehuisjes staan. Op een bepaald moment zijn we duidelijk verkeerd gelopen en lopen tegen een van boom tot boom gespannen draad aan. Door de eigenaar van het huisje w.s. geplaatst om ongenode bezoekers te weren. Dus terug en na even zoeken het juiste pad gevonden. Al slingerend door het bos komen we uit bij de schuur van Staatsbosbeheer, waar Wiebe zich nog even laat informeren over het “dasgebeuren” bij de grote weg. Dan gaan het verder langs de Sminkefeart, waar volop wordt gebaggerd. Hier is veel over te doen geweest, omdat de prachtige koningsvarens langs de kant van de vaart, “tijdelijk”zo zegt men, uitgegraven en opgeslagen zijn. Ongeveer een meter uit de wal zijn en worden palen geslagen, die een “tube” , waar de bagger in komt, moeten dragen. De bedoeling is dat hier dan later een voetpad komt. Klinkklare onzin, want er loopt al een voetpad bovenlangs. Bovendien is de Sminkefeart een doodlopende vaart, dus geen doorvaarroute en dan vraag je je helemaal af (en velen met mij) waar deze geldverslindende operatie voor nodig is. Je zou zeggen: de gemeente kan z’n geld wel beter besteden………

Nog even en we komen achter manege Gaasterland weer het bos uit en zijn dan al gauw weer op de Lykwei. Vlak na de bocht kun je hier heel duidelijk een dassenspoor zien. Vanuit het weiland aan de linkerkant van de weg, door een sloot de berm door, de weg over en aan de andere kant ook weer door een sloot een stukje weiland door en dan het bos in, waar ze een burcht hebben. Er zijn inmiddels al zó veel dassen, dat de boeren er behoorlijk veel last van ondervinden. Ze vreten veel en maken veel stuk in de landerijen. Wiebe heeft ze dus dichtbij huis!!! Nog even en we arriveren bij de boerderij, waar Tite al op ons wacht. Heel genoeglijk zitten we in de gezellige keuken aan de koffie met een stuk heerlijke, eigengebakken koek en praten na over de leuke, interessante middag. Het is al donker als iedereen weer op huis aangaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code