Flaeijelkuiertocht, eerste editie, 29 augustus 2015.

 

 

Voor alle niet-Kennedymarslopers is er vandaag gelukkig een tocht in Nieuwehorne, georganiseerd door Gretha Kingma van “Doelgericht Wandelen”. Voor de eerste keer en wat mij (en nog meer wandelaars) betreft wordt dit een jaarlijks gebeuren. Er zijn verschillende afstanden: 42, 28, 15 en 8 kilometer, dus voor elk wat wils!

De startlokatie is Restaurant “Gouden Hoanne” in Nieuwehorne, een prima gelegenheid. Inschrijven, koffie en terwijl om 8 uur al een hele grote groep van zowel de 42 als de 28 km. vertrekt, wacht ik nog even op Liana en Desiree, maar laatstgenoemde laat het helaas afweten. Veel bekende wandelaars gezien, altijd weer leuk. Al snel gaan wij ook op pad. Het is nog bewolkt, een tikkeltje fris, maar al snel breekt de zon door. Heerlijk wandelweer dus! We lopen een lus van zo’n 7 km. rond Nieuwehorne, waarbij we op een bepaald moment langs een Flaeijelgebeuren komen. Hoewel hier pas vanaf 10 uur graan geoogst zal worden, is er al een grote groep verklede personen aanwezig. De tafels voor het ontbijt zien er fleurig uit en iedereen draagt kleding uit vervlogen tijden. Een kar met hoeden in allerlei soorten en maten nodigt uit om er eentje te passen. Voor ons gevoel zijn we al gauw weer terug voor de contrôle bij de startlokatie. Treffen daar Fokie en Gretha (lang niet gezien), drinken koffie en gaan weer verder met de route. Nu richting Oranjewoud. Mooie paden, afgewisseld met stukjes asfalt. Bij de Thomastsjerke, bekende plek van de St. Thomaskuiertocht in december, is een rust, waar we worden getrakteerd op bouillon. Natuurlijk even de kerk in, waar we tevens gebruik kunnen maken van het toilet. Teruggekomen op het pleintje worden we verrast door een muziekgroep, die trekzakmuziek laat horen. Leuk en gezellig. Treffen Annie nog en gaan weer verder. Passeren het prachtige museum Belvédère en genieten van de parkachtige tuinen bij landgoed Oranjewoud en Oranjestein. Schitterende spiegelingen in het water, beschenen door een stralende zon. Het is weer genieten vandaag. En wat treffen we toch vaak op zaterdag mooi wandelweer. De hoge uitkijktoren beklimmen? Vandaag maar even niet, hoewel het uitzicht prachtig moet zijn zo hoog boven de bomen. Ook de Ecokathedraal van le Roy laten we voor wat het is (al verscheidene keren gezien) en arriveren bij de contrôlepost in Restaurant “Hof van Schoterland”. Het zit hier heerlijk buiten op het terras. De grappige ijscokar met schepijs staat er zó uitnodigend, dat we de verleiding niet kunnen weerstaan en likkend aan een lekker ijsje de tocht voortzetten. Weer worden we verrast door prachtige paden, zelfs dwars door weilanden, die in het bezit zijn van het Fryske Gea. Gelukkig is de route goed gepijld, alhoewel Liana af en toe het niet kan laten om een lint te verplaatsen, zodat het beter zichtbaar wordt!!! Krijgen onderweg nog een demonstratie “graan dorsen” in vroeger tijden te zien. Mannen met grote “vlegels” , flaeijels, slaan met kracht op het graan, zodat de graankorrels achter blijven. Mooi gezicht! Ook hier weer mannen en vrouwen in oude kledij. In een oude kinderwagen dit keer niet een pop, maar een heuse baby. Bij het pleintje bij de kerk in Nieuwehorne aangekomen, krijgen we een broodje. Inmiddels is de kerk open (Tsjerkepaad) en kunnen we het niet nalaten ook binnen even een kijkje te nemen. We worden verrast door orgelmuziek, een powerpoint-presentatie laat de geschiedenis van dit oude kerkje zien en ik ga nog even het trapje naar de preekstoel op. Op de bodem ligt nog steeds (Liana wist dat) een mooi, zilveren Avondmaalsstel. Tegen de wand mooie liturgische kleden met bijpassende toga’s. Nu is het nog maar een paar honderd meter lopen naar de finish, waar we ons afmelden. We krijgen een herinnering (medaille) en laten ons wandelboekje stempelen. Maken Gretha onze complimenten over de prachtige tocht, de mooie route, de fijne, goed verdeelde rustplekken en bedanken haar en alle vrijwilligers voor hun inzet. Dan is het tijd om de benen te strekken op het uitnodigende terras, genietend van een drankje. We hebben een heerlijke wandeldag beleefd!

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat jammer Elly, dat de blessure steeds weer opspeelt. Hoop heel erg, dat er snel genezing optreedt en je weer mee kunt lopen! Lieve groet, Elly

 1. Gretha de Vries

  Hallo Elly,

  Mijn complimenten voor jou prachtige website.
  Je laat heel duidelijk zien wat er met wandelen wordt bedoeld, erg mooi!
  Heel hartelijk dank voor het mooie verslag het heeft mij lichtjes ontroerd (Tige dank) in het fries. En natuurlijk voor de prachtige foto’s. Binnenkort hoop ik je nog weer eens te zien bij een wandeltocht, gaan we gezellig even bij praten over de Camino, die ik nog erg graag wil gaan lopen.

  Groetjes Gretha

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Harstikke leuk Gretha, dat je reageert op m’n site en je de foto’s mooi vindt!
   Hoop inderdaad je binnenkort weer een keer tijdens een tocht te treffen! Groetjes, Elly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code