9e Brinkstal Banjer Loop Assen 19 september 2015.

 

 

9e Brinkstal Banjer Loop Assen 19 september 2015.

Nou, deze dag begint meteen al goed, maar niet heus. Er is iets goed misgegaan gisteravond. Heb de wekker een uur te laat laten aflopen en in plaats van om 7.30 u. in de auto te zitten, ben ik nog maar nèt m’n bed uit!!! Is toch niet te gelóven!!! Nog niet eerder gebeurd. Dus snel Liana een berichtje gestuurd, die gelukkig heel relaxed reageert met: “, dan kom je toch wat later, ik zie je wel verschijnen”. Vandaar, dat wij laat zijn gestart en alle wandelaars al op pad waren.

De startlokatie is café Lombok op het grote terrein van het Hendrik van Boeijenoord in Assen. Nog even koffie en dan snel ervandoor. Het is nog zwaar bewolkt. Aan de grote plassen is te zien, dat het hier nog kort geleden flink heeft geregend. Dit keer niet het pad op langs het Lancaster Monument, maar een breed modderig pad, dat pal langs de vierbaansweg naar Veendam loopt. En het is ècht af en toe een modderpoel, waar je langs moet manoeuvreren om nog enigszins droge voeten te houden. Al weer een paar paddenstoelen gezien. Het eerste dorpje is Ekehaar. Op de kleine Brink een mooi kunstwerk van eikenbladeren met eikels. Inmiddels is de zon doorgebroken. Prachtige wolkenluchten zijn vandaag ons deel! De mais staat manshoog en ziet er nog mooi groen en fris uit, evenals de aardappelvelden. Al slingerend over asfaltweggetjes en mooie paden komen we weer terug in Assen. We blijven aan de rand van de stad lopen. Zo bereiken we Park Diepstroeten, waar de eerste en enige rust is in boerderij “De Brinkstal”. Als wij daar arriveren, gaat er juist een ploegje bekende wandelaars weer vertrekken. Zij hebben de rust er al opzitten. “We zien elkaar wel bij de finish” wordt er geroepen. Vandaag geen soep, dus dan maar koffie. Het is een leuke plek. Mooie sierduiven trippelen tot aan de drempel en binnen ligt een voorraadje oud brood op de grond. De bewoners van dit complex lopen in en uit en helpen mee met allerlei werkzaamheden. Na deze rust verlaten we het park en lopen de Oude Weg, een gedeelte van een oude mandenweg van vroeger. “Mandelig” is gezamenlijk bezit. De weg werd gebruikt om de kudde schapen van de stal naar de heidevelden te drijven. We lopen Deurze in, maar al snel weer uit om een lus te lopen, die weer in Deurze uitkomt. In het dorpje Nijlande staan 2 betonblokken uitnodigend tegen de gevel van een oude boerderij. Mooi, kunnen we even zitten. Van de overkant wordt ons heel uitnodigend toegeroepen, dat we wel even bij hen in de tuin mogen zitten, maar dat aardige aanbod slaan we toch maar af, want……juist, dan wordt de rust te gezellig en te lang. Arend voegt zich weer bij ons en loopt een stukje met ons mee. Na nog een mooi landgoed te zijn gepasseerd, komen we weer in Assen. Grote vijverpartij, waar enkele mannen zitten te vissen. Even een praatje gemaakt. Bij het zien van mijn rugzak, begint de jongeman te vertellen over zijn vader, die nu in Spanje ronddoolt op de pelgrimsweg naar Santiago. Laat me een foto van z’n vader (Ton) zien en z’n laatste berichtje vanuit Sahagun. Ik maak een foto en hij gaat z’n vader vertellen over deze ontmoeting. Wat is wandelen toch leuk: je stopt even om  een praatje te maken met een paar vissers en heel verrassend komt het gesprek dan uiteindelijk uit op een pelgrimage naar Santiago de Compostela.

We gaan weer een deurtje verder en lopen een grote groep wandelaars achterop. Allemaal gekleed in dezelfde hesjes van Wandel Vereniging “Diepstroeten”, die vandaag de korte afstand lopen. Even een praatje maken met de begeleiders van deze groep en enkele foto’s maken natuurlijk. Nog even en ze krijgen allemaal een mooie medaille. Enkele weken geleden heb ik ook een groep van deze wandelvereniging gezien tijdens de Brugwandeltocht in Groningen. Geweldig, dat dit voor hen wordt georganiseerd, want ze vinden het heel fijn om te lopen. Zo arriveren we weer in “Lombok”, waar de groep, die we bij de rust hebben gezien, nog buiten op het terras zit te genieten van een drankje. Leuk, dat ze er nog zijn! Wij schuiven aan en maken hilarische momenten mee met een bewoner, die het mooi weet te vertellen!!! Met af en toe een stevige krachtterm ertussendoor, die ik hier maar niet zal herhalen……..! Dan op weg naar de auto. Komt er een grote groep op solexen de bocht om “scheuren” . De beide “Theunen” doen net of ze scheidsrechters zijn en geven met hun Friese vlag de finish aan! Een leuk slot van een prachtige wandeldag rond Assen. We hebben genoten van de mooie natuur, het prachtige weer en de gezelligheid van iedereen om ons heen.

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code