Burgum 3-12-2013. Dinsdaggroep

Met dikke mist rijd ik vanmorgen naar Burgum. En de temperatuur geeft 0 graden aan, dus aardig koud. We starten vandaag vanuit “De Pleats”in Burgum, een prachtige boerderij, in het centrum gelegen. Het blijft een binnenkomen van wandelaars en ik tel er op het laatst maar liefst 33!! Een grote groep dus vandaag. Om 10.00 uur vertrekken we. Lies, Froukje en Annie hebben vandaag de tocht voorbereid en altijd ben je weer benieuwd waar we naar toe zullen lopen, welke paden, enz. We lopen eerst door Bergum en komen langs de mooie Krúskerk, die ook van binnen het bekijken waard is. Dat doen we niet, want de kerk is gesloten. Al snel hierna laten we Burgum achter ons liggen en gaan de Tsjoegensreed in. Ook hier heeft de novemberstorm flink huisgehouden. Grote bomen liggen om en hebben heel wat aarde in hun val meegenomen. Een enkele is op zo’n 2 meter boven de grond afgebroken, geknakt als het ware. Na deze “reed” komen we bij de Soestpolder, een natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het pad voert langs water, over een paar honderd meter lange vlonder, waar geen gaas op is gespannen, dus…….spekglad!!! Uitkijken dus! En dat doen we ook aan het eind, waar een uitkijktoren een geweldig uitzicht biedt op het Burgumermeer met in de verte de elektriciteitscentrale van Burgum.

 

Het water is rimpelloos, er zwemmen wat eenden rond en het is er zó heerlijk stil, tenminste………als iedereen even niet praat!!!! Maar ja, dàt is met zo’n grote groep wat teveel gevraagd. Hetzelfde gladde vlonderpad weer terug en na een modderpad (à la FLAL) komen we bij de grote weg uit, lopen over het terrein van Nieuw Toutenburg, waar naast geiten ook 2 alpaca’s (Zuidamerikaans bergschaap, ook wel kleine lama genoemd) rondlopen. Heel mooie dieren, die leverancier zijn van heerlijke, zachte wol. Dan weer een pad op, flink modderig. Door een weiland, waar een verlaten ooievaarsnest boven alles uittorent. Een kleine plas ligt er vandaag verstild bij en de weerspiegeling van bomen en riet is ook hier weer prachtig. Dan komen we Noardburgum binnenlopen. Meteen valt de Koningslinde op, die hier op 30 april 2013 is geplant ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem Alexander tot Koning van Nederland. Even later zien we een nog splinternieuw, groot gebouw (wordt a.s. zaterdag officieel geopend). Dit is het nieuwe multifunctionele centrum van Noardburgum. Echt niet te geloven, zó’n groot gebouw in een dorp van deze omvang. Hier gaan wij lunchen en bij binnenkomst blijkt hoeveel verschillende disciplines hier hun eigen ruimte hebben: fysiotherapie, 2 ruimtes voor kinderopvang, bibliotheek. ‘k Zal vast nog wel wat vergeten hebben te noemen. Erg mooi. We zitten hier heerlijk, de soep is lekker en de bediening perfect. Hebben de dames maar weer goed uitgekozen!

 

Na zo’n 3 kwartier komen we weer in de benen en dat valt soms, na zo’n vrij lange zit, niet echt mee. Na het Terluinslaantje komen we in het Waterwingebied van Noardburgum. Ook hier weer veel stormschade, afgeknapte bomen, die nog wachten op de zaagmachine, die al wèl hier bezig is. Via enkele modder paden bereiken we Burgum weer. In de tuin naast Tienercentrum Koehool is een joekel van een boom omgewaaid, gezien de enorme wortelstronk en het ontstane gat. Hoef je niet meer te graven als je een vijver in je tuin wil. Nog even en we arriveren weer bij De Pleats, waar we de wandeldag afsluiten met een

 

drankje. Iedereen heeft vandaag weer genoten van de natuur, de gezelligheid onderling, het prima loopweer. Lies, Annie en Froukje worden dan ook heel erg bedankt voor de mooie tocht van vandaag. We hopen elkaar over 14 dagen weer te zien bij de volgende tocht!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code