Dinsdag wandeltocht rondje Boelenslaan en Harkema 13 oktober 2015

 

 

Hoewel we een routebeschrijving hebben gekregen, is het tòch maar goed, dat er zoiets als navigatie bestaat, want het was niet zo gemakkelijk te vinden. Dat ondervond ook iemand van onze groep, die niet over zo’n modern middel in z’n auto beschikt. Gelukkig treffen we hem nog als wij al enkele honderden meters op pad zijn. De auto snel even in een weiland,  naast een in een plantentuin veranderde crossauto gezet en zonder koffie met de groep verder gegaan. Die auto pikken we later wel weer op als we gaan lunchen.

We zijn dus hartelijk ontvangen door de fam. Hoekstra met koffie en eigengemaakte appeltaart. We passen maar nèt met z’n allen (27 personen vandaag!) in de kamer, waar elke zitplaats dan ook is benut! En dan gaan we op pad om de eerste lus van vandaag te gaan lopen. Hoewel de zon schijnt, is het flink koud. Onderweg gaf de thermometer van de auto eerst 4, toen 3 en uiteindelijk bij Boelenslaan 2 graden aan. De stevige noordoostenwind maakt het extra koud en dat is beslist even wennen!!!! We zijn er echter goed op gekleed en we lopen ons wel warm. Froukje en Annie hebben een schitterende route voor ons bedacht, waar ze best veel werk van hebben gehad, omdat ze lange, rechte stukken wilden vermijden. En dat is prima gelukt! Mooie paden, paadjes, soms over een boerenerf (met toestemming uiteraard) en heel afwisselend. We lopen door Boelenslaan, want onze uitvalsbasis ligt behoorlijk ver buiten de bebouwde kom. Komen door Houtigehage. Vroeger was het hier een arme streek. Is nu niets meer van te merken. Leuk verbouwde boerderijtjes, mooie huizen en wat vooral opvalt: het erf en de tuinen zó netjes!!! In Houtigehage een kunstwerk van hout, waar helaas geen beschrijving bij staat, dus blijft het raden naar de betekenis ervan. We komen allerlei straatnaambordjes tegen, zoals: Spitsbergen, Spekloane, Wytse Peetswei, enz.  De omgeving is prachtig. Kleine weilanden, gescheiden door al zeer oude boomwallen zijn de opvallende dingen in dit landschap. Sommige boomwallen zijn bijna net zo hoog als wij. En dat de herfst is aangebroken is duidelijk te zien. Prachtige kleuren door de zon beschenen. Veel, heel veel eikels, lijsterbessen, kastanjes, enz. We genieten en hebben het gezellig met elkaar.

Via de Stienstrawei terug naar de Hofpleats, waar we onze meegebrachte boterhammen gaan eten. Er is soep, melk en karnemelk en we worden weer lekker opgewarmd. Hierna nog een rondwandeling door de enorm grote tuin rond de boerderij met veel leuke hoekjes, vijvers, beelden, enz. Prachtig, maar wàt een werk om dit te onderhouden!

Dan verlaten we met de auto deze plek en gaan naar museum De Spitkeet in Harkema. Van hieruit gaan we de 2e lus van vandaag lopen om daarna nog iets te drinken in de gezellige caféruimte van het museum.

De omgeving hier is prachtig. Eerst het Skeanpaad op, waar we al vrij snel het kunstwerk van zitbankjes passeren met de titel: Foar de duvel net bang. Eén wandelaar laat dit zien door even te gaan zitten!! Ook nu weer heel mooie paden, waarvan één een wel héél smal paadje pal langs het water is! Maar het gaat goed en we bereiken een wat breder pad. Een gedeelte van de groep gaat op een bepaald moment rechtstreeks naar De Spitkeet, de rest maakt nog een mooi ommetje en arriveert dus  later en schuift aan om nog even wat te drinken.

Wat wàs het weer een prachtige wandeldag! We bedanken Annie (en natuurlijk ook Froukje, die niet aanwezig is vandaag) voor hun inzet om deze route voor ons voor te bereiden. Dan is het weer tijd om op huis aan te gaan en hopen we elkaar over 14 dagen weer terug te zien bij de volgende tocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code