Loopclubje Wiebe rondje Harich, 14 oktober 2015.

 

 

Er staat al een flinke groep wandelaars als ik aankom bij de boerderij en dat terwijl het behoorlijk fris weer is. Wiebe heeft dan ook een wandeling voorbereid, die zo veel mogelijk in en om Harich door de bossen voert. We hebben vandaag een “jarig Jetje” in ons midden, zodat we eerst voor Riem zingen: lang zal ze leven in de gloria! We lopen langs de boerderij het weiland in, waar onlangs 19 “hokkelingen” uit de stal waren losgebroken, afrasteringen vernielend al dollend door het weiland. Een paar zelfs de weg op! Gelukkig zijn ze allemaal weer heelhuids teruggekeerd in de stal en Wiebe weer een ervaring rijker, hi, hi!

Via het weiland naar de bosrand, waar we meteen al kunnen laten zien hòe lenig we nog zijn!!! Over het prikkeldraad en direct daarna door/over een gelukkig droog staande, diepe sloot. Helpende handen om de steile helling te nemen en we vervolgen de route door het bos op een mooi pad richting Harichsterdyk.  Even een stukje asfalt, dan het grote terrein op van Natuurcamping “De Verborgen Hoek”. Langs de grote vijver, waar ik bijna een nat pak haal. Kristalhelder water, vooraan ondiep en daardoor een aparte kleur. Over kleuren gesproken: de bomen en planten nu getooid in prachtige herfstkleuren. We lopen aan de buitenkant van het grote terrein langs een weiland, waar nog koeien grazen en belanden uiteindelijk op de camping. Alles al weer in winterstemming. Geen caravans en tenten meer, nog wel een paar leuke vakantiewoningen. We zien een ree buiten de omheining rondrennen. De eigenaars van de camping hebben het al opgemerkt en zullen ‘m weer bij de andere dieren brengen. Daar wachten wij niet op. We lopen de camping af, steken de Bokkeleane over en vervolgen onze weg langs een groot perceel met kleine buxus struiken, afgewisseld met een strook lavendelplanten. Hier voelen we even duidelijk de koude wind, maar al snel komen we weer in de beschutting van bomen en struiken. Een oude,  in verregaande staat van “ontbinding” verkerende caravan trekt de aandacht. Een raam waar nog glas in zit, moet er aan geloven. Levert gelukkig geen slagaderlijke bloeding op!!!! We genieten van de grote, parkachtige tuin van een medewandelaar. Echt prachtig, maar wàt een werk om deze te onderhouden! Komend op de Harichsterdyk kunnen we proeven van de druiven op het erf van …..jawel, nòg een wandelaar van onze groep. Ze zijn heerlijk! Dan vervolgen we de route over het fietspad De Plantage met af en toe zijpaden, die mooie doorkijkjes opleveren. Veel paddenstoelen op boomstronken of op de grond. Verbaasd lopen we voorbij aan een gedeelte, waar een enorme kaalslag heeft plaatsgevonden. Verderop is het donkere naaldbos nog gespaard gebleven. Voor hoelang??  Verrast ben ik door de grote koningsvarens langs het pad. Iemand opperde om ze over te plaatsen naar de Sminkefeart, waar helaas zó veel koningsvarens het op hun “tijdelijke” overplaatsingsplek niet hebben gered en afgestorven zijn.

Dan een stukje langs de provinciale weg, de oversteek “wagen” bij het kruispunt naar Ruigahuizen en over het fietspad langs de Luts weer terug. Bladeren drijven op het stromende water. Ook hier weer prachtige kleuren. Zo komen we bij de voormalige Campus Wyldemerk, waar we ooit eens heel leuk zijn ontvangen en een rondleiding door de daar wonende jongeren hebben gehad. Het geheel biedt nu een troosteloze aanblik.  Op één van de woningen de tekst: “Het beste uit jezelf” . Gold niet alleen voor de jongeren, die hier gehuisvest waren, maar voor iedereen denk ik. Via de Lykwei terug. Het leuke wagentje met fruit staat uitnodigend bij de oprit naar de boerderij. Op het erf nog veel bloeiende planten. Van de mooie overdekte zitplek, waar we 14 dagen geleden nog heerlijk in de zon hebben genoten van een kopje koffie, maken we geen gebruik. We zoeken de warmte binnen op, waar de jarige Riem ons trakteert op heerlijke, eigen gemaakte appeltaart mèt….slagroom! We smullen en genieten van de gezelligheid met elkaar. We hebben weer een prachtige middag gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code