Flal BM-er- wandeltocht Bergum 24 oktober 2015.

 

 

 

Na de lange zomerperiode is het FLAL-seizoen weer aangebroken! Daar zijn wij wandelaars blij om, want dat betekent elke 14 dagen weer een mooie, verrassende wandeltocht.

Vandaag dus de eerste vanuit Bergum. Het is al redelijk druk in de kantine van sporthal Westermar als ik arriveer. En natuurlijk weer een blij weerzien met het bestuur en de wandelaars. Na het inschrijven aan de koffie, ondertussen  zien wie er allemaal nog binnenkomen. En dat zijn er heel wat. Als de 50 km. en de 40 km. vertrokken zijn, komen wij aan de beurt om de route in ontvangst te nemen en op weg te gaan.

Nog maar amper op weg, word ik aangesproken door Riet uit Emmeloord, waar we een paar weken geleden kennis mee hebben gemaakt tijdens de najaarswandeling van de regio Friesland van het Genootschap van Sint Jacob, die plaatsvond in Irnsum. Leuke verrassing! Geen verrassing is het blubberige modderpad, want dat hoort gewoon inmiddels bij een Flal-tocht. Afwisselend lopen we op asfalt òf op paden met een zachte ondergrond.  Zo langzamerhand tooien de bomen en struiken zich in herfstkleuren. Prachtig! We lopen door het waterwingebied van Noardburgum. Via de Achterweg belanden we in Jistrum met z’n mooie zadeldaktoren. Hier hebben we de rust- en contrôlepost in de kantine van de plaatselijke voetbalvereniging, die de drukte maar amper aankan! Rijen voor de koffie, dus besluiten we maar door te lopen naar de volgende rust. Maar niet nadat we een praatje hebben gemaakt met Hielke, die tot onze grote verrassing met z’n zoon hierheen is gereden. Iedereen blij om hem te zien en Hielke omgekeerd ook om ons even te spreken. Wat moet het moeilijk voor hem zijn om ons zo te zien rondhuppelen en zelf zó ziek te zijn. Bewonderenswaardig vind ik het om dan tòch deze confrontatie aan te gaan. Hopelijk zien we elkaar weer in Grootegast bij de tocht van de WIK.

Een wandelaar moet even deel uitmaken van het kunstwerk “spelende kinderen” om daarna weer de tocht te vervolgen. We lopen langs het brede kanaal, waar 2 joekels van schepen ons passeren. Koeien zijn een gewild foto object, evenals de langs de kant zittende vissers, die nog niet veel beet hebben gehad. De openstaande draaibrug bij Skûlenboarch geeft onze voeten even een rustpauze. Kort daarna bereiken we de uitkijkpost bij de Burgumermar, vanwaar we een prachtig uitzicht hebben. Na nòg weer een flink modderpad zien we in een weiland iets wat lijkt op een camping waar tenten staan. Blijkt het om bonen te gaan, die onder het zeil hangen te drogen. Zo lopen we even later Eastermar in. Hoewel een paar in ons gezelschap meteen het pad naar de eerste de beste kroeg inslaan, wacht ik maar even af. En ja hoor, ook nu weer (is mijn ervaring) moet de koffie nog worden gezet. We lopen door naar “De Parel” waar het prima toeven is op het terras. Zelfs buiten is een koffiebar ingericht en we genieten van een lekker bakje koffie. Eén wandelaar heeft bij de chocomel een “hartversterkertje” genomen en het lijkt nèt of hij even in dromenland is. Niet dus, klaarwakker en fris als een hoentje. Albert G. heeft nog iets in z’n binnenzak, haalt een prachtig flesje tevoorschijn en biedt aan het lege glaasje te vullen. Is niet tegen dovemansoren gezegd en wordt in één teug naar binnen gewerkt. “Smaakt lekker” aldus de wandelaar. Nu wordt het tijd om maar weer eens op te breken en de route te vervolgen. Lukt niet echt, want een rond een boom gemaakte tafel in de vorm van een zwaard van een schip, nodigt uit om er op te gaan staan om even een foto te maken. Al snel komt nòg een fotograaf op de tafel, gevolgd door nog een wandelaar en staan we zó maar met z’n drieën op de tafel een kleine polonaise te doen. Het is duidelijk, we hebben weer veel plezier deze dag! Via een mooi grachtje naar het eind van het dorp, waar aan de wal het mooie skûtsje van Eastermar ligt. Staand op de brug over het Pr. Margrietkanaal zien we iemand in een klein bootje “worstelen” om een kennelijk grote vis boven water te krijgen. We blijven dit spektakel natuurlijk volgen en ja hoor, op een bepaald moment heeft hij ‘m achter de kieuwen vast kunnen pakken en wetende dat hij bekijks heeft, houdt hij ‘m triomfantelijk in de lucht. Inderdaad een joekel van een vis. Of het inderdaad een karper is of tòch een snoek, dat is niet duidelijk.  Wat maak je toch vaak leuke, onverwachte dingen mee op een wandeltocht! Nèt als ik heb geopperd, dat we helemaal nog geen paddestoelen hebben gezien, komen we langs een grote “heksenkring”. Fotograferen natuurlijk, in de gekste houdingen om maar een mooi plaatje te maken. Komen langs een weiland met koeien, die nog horens hebben. Best bijzonder. En dan Sumar in, langs de Sonac fabriek, waar we deze keer geen last hebben van stankoverlast. Vóór Bergum zien we hoe langzaam maar zeker het project “De Centrale As” z’n beslag krijgt. Veel moet er echter nog gebeuren. Dan lopen we Bergum in, passeren Berchhiem en door een parkachtig gedeelte bereiken we de finish. We leveren het mooie, nieuwe kaartje in en vinden nog een plekje waar we met z’n allen kunnen zitten om te genieten van een drankje. Erg gezellig. Dan op naar de parkeerplaats, waar een bestelling wordt afgeleverd van Groningse knieperties. We mogen er allemaal eentje  proeven. Ondertussen komen nog bekende wandelaars aanlopen, die de 40 km. hebben gedaan. En dan is het toch ècht tijd om op huis aan te gaan. We hebben weer een prachtige wandeldag gehad. Mooie route. Veel gezelligheid en plezier met medewandelaars. Er hebben 502 personen deelgenomen aan deze tocht. Bestuur en alle vrijwilligers van de Flal: bedankt voor al jullie werk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code