Loopclubje Wiebe Struuntocht door It Heidenskip 28 oktober 2015.

 

Aangezien het vrij koud is en behoorlijk waait, verzucht ik in de auto: “nou zul je het zien en beleven, dat we met Wiebe naar It Heidenskip gaan”. En wat krijgen we bij aankomst op de boerderij te horen??? Juist ja, we gaan naar It Heidenskip!  Wiebe heeft een afspraak gemaakt met Alle Kampen, die op de grote stjelpboerderij “De Wolvetintepleats” woont, maar nu rustend boer is. De boerderij is in 1867 gebouwd en heeft deze naam gekregen, omdat de boerderij met dezelfde naam in een stormvloed ten onder ging, herbouwd is, maar later afgebroken. Deze “nieuwe” boerderij staat een klein eindje verder de Heidenskipster polder in. We gaan vanmiddag met hem als gids wandelen door de weilanden.

Het wordt een echte “struuntocht” (zwerftocht) door het natte, soms lange gras, op dijkjes en dijken langs het grote meer de Fluessen.

Niet ver achter de boerderij komen we eerst bij een recent uitgegraven grote waterplas. Dit project van het Waterschap, Het Friese Merenproject genoemd, is tot stand gekomen in 2013 met als doel: extra opvangmogelijkheid in geval van wateroverlast. Er is een uitkijkpunt, waar in een bakje zelfs een verrekijker ligt, zodat je de omgeving nòg beter waar kunt nemen. In het water een klein stukje dak met ûleboerd, een herinnering aan de boerderij, die vóór de Stormvloed van 1825 hier heeft gestaan. Prachtig beschreven door Hylke Speerstra in het boek “De Oerpolder”. Trouwens de naam van hem en van het boek komen deze middag nog vaak ter sprake, want we lopen uiteindelijk in een gebied, waarvan we ons allerlei details uit zijn boek herinneren. We vuren dan ook de nodige vragen af op Alle, die uiteraard veel kennis heeft. Het is deze middag dan ook meer een “excursie” dan een wandeltocht. In dit nieuw gevormde gebied is een grote zandberg opgeworpen, met fijnmazige netten, voor de zwaluwen. Het is trouwens sowieso een geweldig gebied voor allerlei soorten vogels. We genieten volop van de prachtige vergezichten, zowel over het water als over de weilanden. De lichte nevel zorgt voor een heel specifieke sfeer. Al slingerend over dijken, klimmend over hekken (we hebben weer de nodige gymnastiek gehad!!!) doemt er een boerderij op. Vanaf de grond herbouwd, alleen de binten stonden nog overeind. Eigenaar is de heer Fentener van Vlissingen,telg van een zeer rijke familie, die dus niet alleen in Amsterdam heel wat panden in bezit heeft, maar ook hier in het Heidenskip een aantal boerderijen en landerijen. Even verderop weer een boerderij, waar echter nogal wat bij aangebouwd is om ruimte te krijgen voor zijn kinderen. Deze boerderij, waarvan de voorgevel nog in oorspronkelijke staat verkeert, is prachtig gelegen aan de “Hofmar” , ook al weer zo bekend van het boek De Oerpolder. Aan alles is gedacht: haven, helling om boten het water in te laten glijden en op de grote steiger zelfs een “Hot Tub” , vroeger ontstaan in arctische gebieden zoals Alaska. Van hieruit is de “Hofmarpleats” te zien, ook beschreven in bovengenoemd boek. Langs de “Beakensfeart”, die uitmondt in de Fluessen, lopen we over de dijk langs dit meer weer terug. Een héél bleek zonnetje probeert nog wel door te breken. Lukt niet, het blijft somber weer, maar levert wel mooie plaatjes op. Uiteindelijk arriveren we weer bij De Wolvetintepleats, waar Janke de koffie klaar heeft. Heerlijk na de toch wel wat koude zwerftocht! Zo zitten we met elkaar in de schuur van de boerderij en gaan de verhalen nog even door. Het is al vrij schemerig als we weer op huis aan gaan. Wàt een bijzonder mooie, interessante wandelmiddag hebben we hier o.l.v. Alle beleefd in het Heidenskip.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code