Dinsdag wandeltocht rondje De Bult bij Steenwijk 27 oktober 2015.

 

Foto’s wandeltocht

Foto’s van de paddestoelen tijdens de wandeltocht

Hoewel in Balk nog even de zon zich heeft laten zien, komen we al snel in de mist terecht. Maar het is overdag, dus dan valt het vrijwel altijd wel mee met het zicht. En optimistisch als we zijn gaan we er van uit, dat tegen de tijd dat we aan de wandeling beginnen, de mist wel opgetrokken zal zijn.

Onze uitvalsbasis vandaag is het in het bos gelegen “Buitengoed Fredeshiem” in de kleine buurtschap De Bult, vlakbij Steenwijk. Het is eigendom van de Stichting Doopsgezinde Broederschap. Verscholen op het veertien hectare lommerrijke domein beschikt het buitengoed over prachtige, comfortabele vakantiehuizen en uitstekend geoutilleerde groepsaccomodaties.  Zo is er nu een groep van de Zonnebloem een weekje op vakantie. En dat merk ik, want bij binnenkomst stap ik per abuis het restaurant binnen, waar de groep nog aan het ontbijt zit!!! Hier moet ik dus niet zijn! Even verder hoor ik weer geroezemoes en ja hoor, hier zijn Johan en Klaas al aanwezig om ons te verwelkomen.

We hebben een leuke, kleine zaal tot onze beschikking vandaag en de koffie en thee staan al voor ons klaar. Zoals altijd vertrekken we rond de klok van 10 uur en “duiken”meteen het bos in, waar we direct al aan het begin tamme kastanjes ontdekken. En dat betekent dus: wandeltempo vertragen, stilstaan en oprapen  en meenemen in alle mogelijke zakjes (tot hondepoepzakjes aan toe!!!) Een aantal van ons ligt dan ook al snel een eindje achter op de rest van de groep. Wat staan hier veel tamme kastanjebomen! We hebben het niet alleen druk met het oprapen van de kastanjes, maar er valt ook heel wat te fotograferen. Stond in de krant nog, dat deskundigen hebben vastgesteld, dat het een vrij slecht paddestoelenjaar is, hier is daar niets van te merken. Zó veel in zó veel verschillende soorten en kleuren. Niet te geloven. Je blijft gewoon bezig!  Het is een schitterend natuurgebied “De Eese” in de Kop van Overijssel wat we vanochtend doorkruisen. En juist de nog aanwezige lichte nevel geeft het landschap een mysterieuze sfeer. Vooral tussen de bomen blijft de nevel hangen en op de heideplanten zijn prachtige, ragfijne spinnewebjes te zien. Regelmatig  blijven we eens even staan.  Als je alleen achteraan loopt, merk je hóe stil het hier is en word je onderdeel van de prachtige natuur in dit eeuwen oude gebied, daterend uit de Late Steentijd en de Bronstijd.  En dàt het heel oud is wordt bewezen door de her en der verspreide grafheuvels op de heide,  waarin  veel bijzondere dingen zijn gevonden. Twee vrijwilligers van Staatsbosbeheer zijn bezig de overbegroeiing van greppels te lijf te gaan door ze uit te graven.  Ze zijn uiteraard benieuwd wat wij doen en waar we heen gaan. Ze wensen ons dan ook nog een mooie wandeling toe. Stond een tijdje geleden het aparte huis met de ronde toren er nog ongehavend bij, nu is het dak eraf, wordt er gebouwd en verbouwd wat te zien is aan de afvalcontainers, die rondom het pand staan. Gelukkig staat de mooie toren nog overeind en zal het straks als het klaar is vàst weer een prachtig geheel zijn geworden. Even later zien we Fredeshiem weer voor ons opdoemen. We hebben trek gekregen. In het zaaltje staat de lunch voor ons klaar. Heerlijke soep en lekkere, knapperige broodjes. We laten het ons goed smaken.

De middagwandeling gaat naar “De Woldberg”. Het is nog steeds bewolkt en vrij somber weer als we over de Onderduikersweg lopen om daarna weer het bos in te gaan. Nu zijn het overwegend prachtige beuken, geplant in rijen in vroeger tijden, waardoor we nu door mooie beukenlanen lopen. Af en toe een “kruispunt”van beukenlanen. Schitterend. Het is hier nogal heuvelachtig, dus voelen we onze kuiten wel. En dàn? Oh wonder, breekt de zon door!! En zet alles, maar dan ook álles in een gouden gloed. De bladeren op de grond vormen een kleurig tapijt. De bladeren aan de bomen, beschenen door de zon,  krijgen een geelgouden glans. Het wordt nog versterkt door het contrast met de donkere stammen. Het is een sprookjesachtig decor waar we doorheen lopen. Een mooiere afsluiting van deze wandeldag hadden we ons dan ook niet kunnen wensen. Zo keren we terug naar Fredeshiem, waar we de dag afsluiten met een drankje. We bedanken Klaas en Johan voor de prachtige route en de mooie locatie, waar we vandaag  ons onderkomen hadden. We hebben een supermooie wandeldag mee kunnen maken, mede dankzij het prima wandelweer met als toetje tòch nog de zon, waardoor alles nòg mooier werd.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code