Najaarsbijeenkomst Regio Friesland op 31 oktober 2015 in Oldemarkt.

 

 

 

 

Ruim op tijd naar Oldemarkt om de boekentafel klaar te hebben voor de eerste regioleden binnenkomen. De eigenaars van Restaurant Hof van Holland, Edwin en Jessica hebben de gezellige ruimte al een beetje anders  ingericht en een opstelling gemaakt voor deze gelegenheid.

Al snel arriveren de deelnemers van vandaag. Er wordt koffie met cake geserveerd en het is direct al een geroezemoes van jewelste. Blij om elkaar weer te zien, verhalen en nog eens verhalen. En dan om 10 uur de start van het programma van deze dag. Een hartelijk welkom aan iedereen, maar in het bijzonder de nieuwe leden, die we vandaag kunnen begroeten. Altijd weer fijn om nieuwe gezichten te zien en zo’n dag als vandaag biedt dan ook mooi de gelegenheid om elkaar beter te leren kennen. Zelfs is iemand op deze bijeenkomst afgekomen, die, hoewel nog geen lid,  een pelgrimage naar Santiago bovenaan haar prioriteitenlijstje heeft staan. Ze krijgt dan ook veel informatie  en haar verlangen om te gaan wordt er nóg groter door. Mooi is dat.

Het Pelgrimsinformatiecentrum komt aan de orde en op de vraag om vrijwilliger te worden wordt spontaan door 4 personen gereageerd, waar Martin Visser, één van de coördinatoren van het centrum uiteraard erg blij mee is.

Ook wordt in 2016, na het grote succes van vorig jaar, weer een fietspelgrimage georganiseerd vanuit het Pelgrimsinformatiecentrum. Groot was de deelname vorig jaar, maar liefst zo’n 40 fietsers, waarvan de helft op de erna gehouden reünie in Utrecht verscheen. We hopen natuurlijk, dat ook het komende jaar zich weer een flink aantal fietsers zullen aanmelden.

Ook de pelgrimsparade, altijd een vast onderdeel van onze bijeenkomst, leverde weer mooie verhalen op. Dit keer niet alleen verhalen over onderweg zijn op de fiets of lopend, maar ook het hospitaleren kwam aan bod met daarnaast het verrichten van klussen in de nieuwe herberg in Frankrijk van Arno en Huberta. Ook weer heel interessant om te horen wat er zo al komt kijken om van een boerderij een herberg te maken, waar de pelgrims zich thuis zullen voelen. Maar dat zit bij Arno en Huberta wel goed! Velen van ons bewaren dan ook héél mooie herinneringen aan het verblijf in hun herberg in Saint Jean Pied de Port.

Dan is het tijd voor een kopje koffie, waarna Hans de Jong een presentatie laat zien en ons inwijdt in de plannen, die er zijn om in het kader van Leeuwarden, Culturele Hoofdstad 2018, het pelgrimeren in de schijnwerpers te zetten. Thema is dan ook: Santiago aan het Wad. Zwarte Haan als het Santiago aan de Waddenzee. De pelgrimsweg in omgekeerde richting. Er is inmiddels een werkgroep gevormd, maar er wordt een beroep op een ieder gedaan om over dit project mee te gaan denken en met ideeën te komen.  Ook zal Hans op de komende Landelijke Najaarsvergadering in Groningen een korte presentatie houden.

Mooi op tijd zijn we met het ochtendprogramma klaar, zodat er nog tijd is om naar de R.K. Kerk de H. Willibrordus te lopen. Er is een restauratie aan de gang. De nu toch wel vrij kale kerk zou je bijna doen denken dat er weer een beeldenstorm is geweest, maar gelukkig is dat niet het geval. De beelden zijn veilig opgeborgen, zodat ze niet kunnen beschadigen. Het altaar met het grote drieluik is gelukkig nog te bekijken met op de achterkant van een zijluik een beeltenis van Jacobus.  Ons lid Piet van Noort heeft ervoor gezorgd, dat we de kerk kunnen bezichtigen.  Zowel hij als  de koster van de kerk vertellen het een en ander over dit kerkgebouw uit 1883. Een leuk intermezzo tijdens deze dag.

Terug naar het restaurant, waar de lunch voor ons klaar staat: tomatensoep en broodjes. Heerlijk! En hoewel het inmiddels 31 oktober is, lopen we bijna allemaal naar buiten om op het terras te genieten van de zon, van elkaar en de lekkere lunch.

Dan naar binnen, waar Angela Mol de apparatuur klaar heeft staan en ons gaat vertellen over haar ervaringen op de 420 km. lange Ökumenische  Pilgerweg, die loopt van Görlitz naar Vacha door Sachsen, Sachsen-Anhalt en Thüringen. Weer eens heel iets anders dan de bekende verhalen over de Camino’s in Spanje. Een heel mooie presentatie qua beelden en de eronder geplaatste toepasselijke muziek. Na het eerste deel een korte koffie-/theepauze. Dan verder met het 2e deel, waarbij de techniek het liet afweten. Heel vervelend voor Angela, maar ze bleef de rust zelve. Gelukkig was de beamer van het Pelgrimsinformatiecentrum nog aanwezig. Geïnstalleerd en …..gelukkig het apparaat deed het wonderwel!!!! Een heel mooi 2e gedeelte van de presentatie volgde met als resultaat, dat je na afloop geluiden hoorde als: “lijkt me ook wel mooi om deze tocht eens te gaan lopen of te gaan fietsen”. Dat geeft wel aan hoe inspirerend Angela haar verhaal is geweest. We bedanken haar dan ook heel hartelijk voor haar komst naar het verre noorden en geven haar, als aardigheidje van de regio Friesland,  een Friese sûkerbôle (suikerbrood) mee.  (naast natuurlijk de gebruikelijke reiskostenvergoeding e.d.) Ook het gastvrije echtpaar bedanken we hartelijk voor hun goede zorgen aan ons besteed, waardoor we met elkaar weer een heel mooie dag hebben gehad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code