Loopclubje Wiebe rondje Rijs 11 november 2015.

 

 

Net als de dag ervoor is het weer zwaarbewolkt, maar er staat nu minder wind. Bovendien gaan we vanmiddag het bos in en dan heb je sowieso al meer luwte.

We rijden naar de parkeerplaats in Rijs bij het begin van het Rijsterbos. Via de enkele jaren geleden aangelegde tuin lopen we het bos in. Het is verrassend, dat er nog zó veel blad aan de bomen zit nu het toch al november is. Op de grond al wel een dik tapijt van roodgekleurde bladeren. Lijkt wel roodkoper. Ondanks het feit dat er geen zon is, is het tòch een schitterende kleurenpracht in het bos. We genieten er weer volop van.

We verlaten de Griene Singel en gaan de David de Wildtwei op. Komen onderweg langs een leuk oud huisje met de naam: “Tajefte” waar we een bekende achter het raam zien zitten. Even zwaaien en weer doorlopen. Dat het nog heel groeizaam weer is, blijkt wel als we langs een weiland lopen, waar onlangs nog banen gras zijn gemaaid. Heel bijzonder! De afgelopen dagen zijn dan ook diverse records gebroken sinds de start van de registratie van het weer. Een mooi weggetje is ook “De Maren” waar veel leuke woningen staan. Buiten het hek van een tuin staan van die mooie lampionnetjes. Wil een tak meenemen, maar helaas, het lukt niet, te taai en een mes heb ik niet bij me. We steken de Smitsleane over en gaan dan de Hegeburchsterwei op. Deze ligt vrij hoog, waardoor je mooie uitzichten hebt over de weilanden richting IJsselmeer. Later gaat deze weg over in een fietspad, dat we helemaal volgen tot we uitkomen op de Murnserdyk.  Langs dit pad zie ik voor het eerst deze middag een paar kleine paddestoeltjes in de uitgeholde stronk van een boom. Heel mooi om te zien! Op de Murnserdyk aangekomen kun je als je naar rechts kijkt in de verte een glimp van het IJsselmeer opvangen. Wij gaan linksaf om even later het Rysterbosk in te gaan. Een klein eindje volgen we de Murnserleane om daarna een zijpad in te slaan. Of Wiebe gedacht heeft: “ik zal het ze vanmiddag niet te makkelijk maken”, dàt weet ik niet, maar echt gemakkelijk zijn deze laatste paar kilometers door het bos nou niet bepaald. De ene hindernis volgt op de andere. Er moet worden geklauterd over op het pad liggende bomen of we moeten via een omweg door het struikgewas weer naar het pad. In ieder geval hebben we allerlei spieren moeten gebruiken. Geen ochtendgymnastiek, maar “middaggymnastiek” zullen we maar zeggen!!!!! Wel heel leuk!

Bijna aan het einde van de wandeling nog een paar prachtige grote paddestoelen, die natuurlijk even op de foto gezet worden. Bij de auto’s gekomen nodigt Wiebe ons uit om mee te gaan koffie drinken. Dat laten we ons niet 2 keer zeggen, dus op naar de boerderij. Iemand ziet vlak voor de auto op een boomstam nog prachtige kleine zwammetjes. Terwijl de rest al vertrokken is, wil ik ze nog even op de foto zetten. De mede- inzittenden zijn gelukkig heel geduldig. Als laatste vertrekken wij naar de Lykwei. Iedereen heeft z’n plekje in de gezellige keuken al ingenomen. We genieten van de koffie met eigengebakken cake. Er wordt druk gepraat en gelachen, een geroezemoes van jewelste! Het is weer een leuke nazit na een prachtige wandeling. Ik zou deze woensdagmiddagen niet graag willen missen. Dus Wiebe, ik hoop dat je nog een flinke poos doorgaat met het organiseren van mooie wandeltochten in onze prachtige omgeving. En Tite natuurlijk weer héél erg bedankt voor de koffie en de lekkere cake!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code