Winterwandeltocht of te wel: Hielke Pel- tocht in Grootegast op 21 november 2015.

 

Vandaag gaan we met de WIK op stap. Niet zoals anders in de buurt van Drachten. WIK heeft de vleugels uitgeslagen naar een andere omgeving over de grens in Groningen.

Start- en finishlokatie Grand Café “De Klap”. Het Groningse woord klap betekent brug. Heb daar echter geen brug gezien!

Een gezellige kroeg waar het krioelt van de wandelaars ondanks de niet zo goede weerberichten. Rond half 9 vertrekken we. Het is prachtig weer, de zon schijnt en er is weinig wind. Heldere luchten en weidse vergezichten. Het eerste gedeelte van de route nog over verharde wegen. Halverwege de ochtend komt het “echte werk”! Door weilanden langs de slootkant. Modderig en glad. Uitkijken dus! Soms geen escape mogelijk, dus dan maar dwars door de blubber, waarin je wegzakt. Dat hebben ze op de contrôlepost in het in aanbouw zijnde dorpshuis, ‘t Hornhuus in Kornhorn, dan ook geweten!!!! Veel modder is daar achter gebleven. We gaan hier aan de koffie, ondertussen gezellig kletsend met bekende wandelaars. De pauze vliegt om!

Nog maar goed en wel weer op pad, komt er een auto aanrijden met daarin Hielke, die met z’n zoon langs de door hem uitgezette route rijdt en zo nog héél veel bekende wandelaars treft, die allemaal blij zijn om hem te zien. Hielke zelf ook, zo was duidelijk op zijn gezicht te zien.

We lopen Doezum door, slaan de rust hier over. Dan het Doezumer bos door, nog even een “kuitenbijtertje” om daarna te genieten van het uitzicht op de omgeving en de naar beneden afdalende wandelaars. De organisatie waarschuwt tijdig, dat een brug over een brede vaart glad is. Vanaf die brug mooie spiegelingen in het water. Komen door de buurtschap “De Bombay” om vervolgens een pad op te gaan, bekend van de Abel Tasman Struuntocht. Borden met spreuken roepen weer de nodige herinneringen aan die tocht bij ons op. Inmiddels hebben we de regenkleding tevoorschijn moeten halen. De lucht trekt helemaal dicht en al redelijk nat arriveren  we bij de volgende rust in dorpshuis “Kompas” in Lutjegast, waar vrijwilligers de koffie klaar hebben. Hè heerlijk, even zitten en de natte plunje uit. Die kan eerst nog even in de tas als we weer op pad gaan, want het is droog. Echter niet voor lang.

Het regent hard, het waait hard en we “baggeren” door de modder! Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, is er ook nog een papier op een boomstam gespijkerd met de tekst: “het slechtste/natste moet nog komen. Goede vaart”. Het slechtste nog kómen?????? Kàn dat dan????  We hebben geen idee wàt dat dan wel zal zijn, maar daar komen we gauw genoeg achter……… Ongelooflijk! Wàt een modderbende, gecombineerd met smalle planken over sloten en zelfs een vrij lang plankier, waarvan het uiteinde onzichtbaar is geworden door de hoge waterstand. Nou zijn we bij de FLAL al héél wat gewend, maar de WIK doet er vandaag nog een schepje bovenop!!!

We hebben de tocht dan ook maar de naam: FLIK-tocht gegeven. Een combinatie van FLAL en WIK. Wèl lezen we op een boomstam even verderop de tekst: “sorry, natter konden we het niet maken” , dus is er in ieder geval begrip voor ons wandelaars, ha, ha!  Dat blijkt even later als we te maken krijgen met een routewijziging.  Rechtdoor lopen is hier echt niet meer mogelijk vanwege het hoge water. Ook blijft ons een klauterpartij over een glad, metalen hek bepaard. Nog een klein stukje en we zien de finish voor ons opdoemen.

We hebben de “survival”-tocht overleefd en moe en vies ploffen we neer. Maar wat hèbben we een plezier gehad en wat voelen we ons stoer, dat we dit gedaan hebben! Later herinner je je juist de wat extremere wandeltochten nog het beste!  Zo zal het zeker ook met deze winterwandeltocht in Grootegast gaan: een prachtige route met hindernissen, een halve dag prachtig weer en een 2e helft met harde wind en regen, waar 387 wandelaars aan hebben deelgenomen. Alle vrijwilligers van WIK bedankt voor al het werk en we komen zéker weer bij een volgende tocht!!

  1. Liana

    Blij dat ik deze FLIK-tocht gemist heb, ik volgende week wel naar de FLAL. Zo erg zal het vast niet weer worden. haha. Prachtig in beeld gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code