Dinsdag wandeltocht rondje Goutum/Zuiderburen 24 november 2015.

 

Gezien de weersverwachting stap ik met de nodige twijfels in de auto om naar Leeuwarden te gaan. Onderweg al flinke regenbuien.

De startlokatie is in de nieuwe wijk Zuiderburen in snackbar “De Dobbe” , pal naast de Jumbo. Neem eerst een verkeerde deur en kom in een kleine kapsalon terecht. Niet echt de bedoeling!! Snel de volgende deur naar binnen, waar al een paar vroege vogels aan de koffie zitten. Zo nu en dan druppelen weer een paar wandelaars binnen, maar het wandelclubje is vandaag klein: slechts 14 deelnemers, die zich niet laten kisten door het gure herfstweer. Vóór we op pad gaan, hult iedereen zich in regenbroek en poncho. En ik ook nog met m’n onafscheidelijke paraplu om tòch foto’s te kunnen maken. Nou, hij was al niet meer zo best, maar vanmorgen krijgt ie d’r weer flink van langs met als gevolg, dat ie bij terugkomst rijp is voor de afvalbak. Dat wordt dus op zoek naar een nieuwe, stormvaste paraplu.

We verlaten de wijk en lopen een stukje langs het Van Harinxmakanaal, waar op dat moment een schip passeert, waarvan het dek kennelijk schoongemaakt wordt. Grote waterstralen zorgen voor een soort van waterval, die van het schip valt. Mooi gezicht!  De tocht gaat verder door Goutum. Passeren daarbij het huis, waar vrienden van ons hebben gewoond, die inmiddels zijn overleden. Maakt me nòg triester dan ik door het sombere weer al ben. We lopen langs de mooie, oude Agneskerk, die nog op een stukje van de oorspronkelijke terp staat. De rest is afgegraven. Jan Paul en Gonnie, die de tocht hebben uitgezet, weten onderweg veel te vertellen, maar door het slechte weer komt het jammer genoeg niet goed tot z’n recht. Het is n.l. gewoon te koud om regelmatig een tijdje stil te staan. Héél jammer! We laten Goutum achter ons en lopen de nieuwe wijk Techum in. Ook hier is veel te vertellen. Wat van verre al opvalt (ook als je met de auto naar Goutum rijdt) is een groot complex in boerderijvorm met ongelooflijk veel (dak)ramen. Geen woningen in dit gebouw, maar maar liefst 4 scholen hebben hier hun domicilie. Een biogasinstallatie met onderaardse gangen voorziet de wijk van gas. Er is een grote “pluktuin”, waar gezinnen tegen een bepaald bedrag per jaar, verse groenten van het land kunnen halen. We “slingeren” verder door deze wijk met z’n grote diversiteit aan woningen en gevels van woningen. Het doet wel een beetje aan Esonstad denken. Aan de buitenrand een breed water, waar nieuwgebouwde woonarken aan de wal liggen. Ziet er nu allemaal triest uit, maar in de zomer is het een prachtig plekje.

Nu krijgt “Jan de Wind” helemaal vrij spel!! Tegen de stormachtige wind in, vergezeld door flink wat regen, ploeteren we verder. Bij een kruising aangekomen, waar op een paal nog een sticker van het Jabikspaad is te zien, heb ik sterk de neiging om de kortste weg terug naar Zuiderburen te nemen. Maar dat is niet de bedoeling. Doorzetten maar weer. Vlakbij Swichum keren we via een stukje langs de weg terug. Nu gelukkig de wind in de rug! Vlagen van de harde wind over het brede water, waar het riet langs de kant bijna horizontaal ligt. Aan de andere kant van het water zijn grote kranen bezig met het verplaatsen van zand. Onvoorstelbaar wat hier allemaal gebeurt. Het hele voormalige landschap wordt overhoop gehaald om plaats te maken voor huizen en wegen. Naar links kijkend nog een landelijke omgeving met een metalen molen, die de waterhuishouding moet regelen. Ook valt m’n oog op een in aanbouw zijnd groot huis aan de rand van Goutum, waar we weer doorheen lopen. Een man op een fiets roept naar me: “ik vind jullie maar een stoer loopclubje!” Geen reactie van mijn kant. Weet zo snel niets te bedenken. Voel ik me STOER??? Nou nee, niet bepaald. Ik kan maar aan één ding denken en dat is: nog even en we zijn terug in de snackbar! Daar brandt de kachel, daar is warme soep en bij uitzondering trakteer ik me, na de geleverde inspanning, op een kroket. Heb ik onderweg al aangekondigd de middaglus voor gezien te houden, nu blijkt dat er nòg een paar dezelfde gedachte hebben. Dan stelt iemand voor om de tocht op een andere dag, april volgend jaar, opnieuw te gaan lopen. Het is n.l. een heel mooie route, waar we nu door de slechte weersomstandigheden niet veel van hebben gezien en dat is gewoon heel jammer. Voor Gonnie en Jan Paul wèl erg sneu vanwege het werk wat ze ervan gehad hebben, maar  nu we ‘m later wéér gaan lopen, is dat hoop ik een kleine pleister op de wonde.

Zo gaan we na de lunch allemaal weer op huis aan. Naar de warme kachel, de warme douche of het warme bad! We zullen ons deze ochtendwandeling van 11,5 km. op 24 november 2015 vast nog lang herinneren. En met een brede glimlach op ons gezicht het er nog wel eens over hebben denk ik.

  1. Jan Paul

    Goh Elly, wat heb je dit weer leuk gedaan. En dat allemaal vanuit je bad. Helder verhaal en sprekende foto’s. Erg bedankt.
    Warme groetjes en droge voetjes,
    Jan Paul

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code