Loopclubje Wiebe rondje Harich-Oudemirdum 9 december 2015.

 

 

Het is weer woensdag, wandeldag met Wiebe en het is prachtig, zonnig weer, dat uitnodigt om er op uit te gaan!

Met 21 deelnemers gaan we op pad. We blijven in de buurt, waar Wiebe zó veel paden kent, dat we altijd wel weer verrast worden met een nieuw stukje route. We lopen de Lykwei uit, steken het drukke kruispunt in de provinciale weg naar Koudum over en volgen de weg naar Oudemirdum langs de Sminkefeart. Gaan de brug over om dan het bos in te gaan. Ook nu met de zon erbij is het weer genieten van nog steeds prachtige kleuren. Door de lichtinval in deze tijd van het jaar, zijn er lange schaduwen en sterke contrasten: strakblauwe hemel, frisgroene weilanden en koperkleurige bosranden en boomwallen. Het glooiende landschap zien we niet alleen, maar voelen we ook tijdens het lopen. Op het fietspad langs de Jan Schotanuswei naar Oudemirdum zien we naar rechts kijkend aan de horizon de dijk langs het IJsselmeer. Dit keer geen ijsje halen bij de ijsboerderij, maar over het erf naar het Jolderenbos, waar enkele van ons even gaan zitten op de grote, stenen bank, de Gaaikemabank, waar een verhaal aan vastzit.

Op 1 augustus 1902 werd Harmannus Gaaikema burgemeester van Gaasterland. Nèt in een periode, dat er flinke ontbossing gaande was in Gaasterland. Er werden in de periode van 1900-1925 honderden hectares bos gekapt voor de mijnbouw in België en Duitsland. Burgemeester Gaaikema heeft zich er sterk voor gemaakt, dat de gemeente in 1926 en 1927 de restanten bos zou aankopen. Zodoende zijn Elfbergen, Nijemirdumerheide, Bremerwildernis en het Jolderenbos met een grootte van 300 hectare veilig gesteld. Als dank schonk de bevolking hem in 1925 deze Gaaikemabank. In juli 2006 is deze bank kosteloos gerestaureerd door bouwbedrijf Betsema uit Balk. Zo behoudt de streek haar bank en kunnen bezoekers even stil staan bij het feit, dat we zuinig moeten zijn op de natuur, die we nog hebben.

We vervolgen de weg door het bos en komen uit op de Jan Schotanuswei, die we oversteken. Nu gaat het dwars over een bouwland tussen de maisstobben door. Beetje modderig. We komen uit op de Fonteinweg, waar zoals altijd weer de koeien staan mèt hun kalfjes. Nu ook weer een paar nog jonge kalfjes, die dicht bij de moeder blijven. Een leuk gezicht! Een klein stukje Beukenlaan en vervolgens de Skouleane op naar de Wyldemerk. Bram haalt halsbrekende toeren uit op een gladde steiger om de hele groep, poserend op de brug, op de foto te zetten. Doet niet iedereen hem na!!!

Wat is het hier toch altijd bijzonder mooi!Maakt niet uit in welk jaargetijde, het is hier altijd genieten. Een visser stuurt z’n bootje naar de wal, beschenen door een al zakkende zon, die alles in een rode gloed zet, waardoor het water een nòg diepere tint blauw krijgt. Prachtig!! We volgen het nieuw aangelegde betonnen fietspad. Op een bepaald moment een “wegversperring” veroorzaakt door loslopende koeien, zodat ik een omtrekkende beweging moet maken. Geen probleem. Een achter mij lopend echtpaar met hond heeft er geen last van, want door het geblaf hebben de koeien van schrik het pad verlaten! We volgen het pad, dat uitkomt op de ventweg naast de provinciale weg. Steken de op dit tijdstip toch wel erg drukke weg over om de Lykwei weer op te gaan. Duidelijk is weer het dassenspoor te zien en wij maken lange schaduwen in het weiland door de nu al erg laag staande zon. Zo arriveren we bij de boerderij, waar we weer uitgenodigd zijn om koffie te komen drinken. Wat is dat toch altijd weer leuk! De keuken zit vol, de geur van versgezette koffie komt je tegemoet en schalen met sneetjes sûkerbôle staan klaar. We genieten van de koffie en van elkaar, want het is een enorm geroezemoes en gekakel. Wat is er toch altijd veel te bepraten!!!! De tijd vliegt om. Wiebe deelt mee, dat we met een wandelmiddag op 30 december a.s. het oude jaar uit gaan lopen. Leuk! De eerste keer, dat we in het nieuwe jaar op pad gaan, is op woensdag 13 januari. We wensen elkaar fijne Kerstdagen toe en bedanken Wiebe en Tite voor alles. Want dankzij hun inzet en gastvrijheid beleven wij steeds van die mooie middagen!!!

 1. Tedde Posthuma

  Dag Elly,

  Wat hast der wer in moai ferhaal fan makke.
  Wer mei in stikje skiednes.
  Knap ek datst alle paden efkes beskriuwst.

  Betanke derfoar !!

  mei groet,
  Tedde

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code