Dinsdag wandeltocht rondje Wijnjewoude 15 december 2015.

 

 

 

Vandaag de laatste wandeldag van het jaar 2015.  Niet te vatten, dat er al weer bijna een jaar voorbij is gegaan, omgevlógen voor mijn gevoel.

Ondanks de goede weersvoorspelling, kijk ik toch wel erg vreemd op, dat het zo regent als we uit Balk vertrekken. Was niet de bedoeling volgens mij. Tòch blijf ik optimistisch. Onderweg naar Wijnjewoude wordt het droog, maar dan komen we in laaghangende nevel terecht, die alsmaar dichter wordt. Een flauw zonnetje probeert wat, maar het lukt nog niet echt. Ach geen nood, we gaan toch eerst nog uitgebreid aan de koffie.

Vandaag zijn we te gast in het Herv. Verenigingsgebouw “De Driehoek”.  Niet voor de eerste keer, want al eerder hebben Jannes en Tineke van hieruit een wandeldag georganiseerd. Een heel fijne lokatie, een heel gastvrij beheerdersechtpaar, zodat het hier goed toeven is! De aangebrachte kerstversiering maakt het extra gezellig!  De koffie is klaar en we worden verwend met een kerstkrans van de plaatselijke warme bakker. Tineke heeft nog een verrassing voor ons in petto: een glaasje met eigen gemaakte likeur met een dot slagroom! Mmmmm……..héérlijk! Een “stimulerend” begin van de wandeldag!!!! Wat zúllen we de pas erin hebben straks!!

We beginnen niet hier, maar rijden met de auto’s naar de parkeerplaats, vlakbij het kerkje van Duurswoude. Hier starten we. Al snel komen we in een natuurgebied van Staatsbosbeheer: “Koningsdiep  ‘t Oude Bosch”.  Verharde fietspaden, maar ook zandpaden, die weer flink modderig zijn. Af en toe grote plassen, waar je omheen moet zien te komen wil je geen natte voeten krijgen. Het is totaal niet koud. Integendeel zelfs. Er staat helemaal geen wind en de temperatuur is voor deze tijd van het jaar aan de hoge kant. Ik zie nog veel paddenstoelen.  De grond is nog bedekt met een dikke laag roodbruine bladeren en wat opvalt is het felgroene mos. Regelmatig mooie doorkijkjes over weilanden waar de nevel nog hangt. Heel mooi! Bij een grote vijverpartij aangekomen is het genieten van de prachtige weerspiegelingen in het water. Even later attendeert Jannes ons op een wel heel bijzondere beuk. Twee stammen met daartussen twee dunne takken van de ene stam naar de andere. Heel apart deze “verbinding” tussen bomen.

Het laatste stuk van de route gaat over de Duurswouderheide. Er is echter niet zo veel heide meer te zien. Zo ver het oog reikt is het nu een grote vlakte met geel geworden hoog gras. Prachtig goudgeel van kleur door de nu volop schijnende zon. Even verderop is het water zó hoog gestegen, dat de bomen vrij diep in het water staan. Een heel apart gezicht. Ook al hebben we hier vaker gelopen, iedere keer is het landschap weer anders, vallen je andere dingen op. We verlaten dit mooie gebied en lopen even later achter langs het prachtige, oude  kerkje van Duurswoude naar de parkeerplaats waar de auto’s staan.  Van hieruit is het maar een kort ritje naar Wijnjewoude, waar een lange, feestelijk gedekte tafel uitnodigend klaarstaat. Allerlei soorten brood en beleg, een mooi opgemaakte salade, suikerbrood en kerstbrood. Het kàn niet op!!!!

Vóór de soep wordt geserveerd, vraagt Tineke een moment om onze aandacht en neemt  het woord. Ik citeer: “vorige week dinsdag liepen wij in de zon te genieten van een prachtige wandeling. Voor onze wandelmaatjes Anne en Tineke werd het een donkere dag. Dag van het afscheid van hun geliefde dochter Jokelyn. Je weet, dat het gaat gebeuren, maar tòch………er zijn geen woorden voor. Als teken van denken aan en medeleven mèt, steken wij nu een kaars aan, zetten hem in het midden, in het licht. Laten wij als groep de komende tijd om hen heen staan”.

Midden op de tafel drie met elkaar verbonden engeltjes met in het midden het kaarsje.       Zó staan wij in verbondenheid stil rond de tafel en zijn een ogenblik  met onze gedachten bij Anne en Tineke. Een heel bijzonder, emotioneel moment. Als we weer gaan zitten, blijft het dan ook nog een poosje stil.

De soep wordt opgediend en smaakt heerlijk. We doen de gastheer en gastvrouw wel eer aan, want er wordt flink gesmuld van alle lekkere dingen. We hebben de tijd, we lopen deze keer geen middaglus. We genieten van de maaltijd en van de gezelligheid met elkaar. Maar…….zoals altijd, is er een tijd van komen en van gaan. Vóór we afscheid van elkaar nemen, heeft Tineke nog een verrassing voor ons: een mooie, zelfgemaakte kerstkaart met een engeltje. Heel leuk!

We bedanken Jannes en Tineke voor deze prachtige dag, die zij zo perfect hebben georganiseerd en nemen afscheid van elkaar, waarbij we elkaar fijne feestdagen wensen en de hoop uitspreken, dat we in het nieuwe jaar 2016 weer mogen genieten van mooie wandelingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code