1e Amsterdam Light Walk 27 december 2015.

 

Na de zo succesvolle Amsterdam City Walk, krijg ik bericht van Le Champion, dat er weer een nieuwe wandeltocht het licht laat zien. Ik aarzel dan ook geen moment en schrijf me direct in voor de Amsterdam Light Walk. Maar goed ook, want ook deze tocht is in no time volgeboekt. 5000 wandelaars is de limiet.

En dan is het de 27ste zo ver.

We vertrekken om 12.45 uur met de auto naar onze dochter en schoonzoon  in Amsterdam en arriveren om 14.00 op de Amstelkade en hebben nog ruimschoots de tijd om even bij te kletsen en ons klaar te maken. Welmoed en kleinzoon Yorick waren ook nog op tijd om zich in te schrijven en zo gaan we, net als met de 1ste Amsterdam City Walk weer met elkaar op pad.  Eerst met de tram naar Centraal Station en vandaar lopend naar de Passenger Terminal, waar de start en de finish zijn. Een groot gebouw en dat mag ook wel met zoveel deelnemers. De eerste wandelaars komen ons al tegemoet. Wij krijgen een stempel en genieten nog even van de mooie tango muziek, waar door 2 paren prachtig op wordt gedanst!

Dan is het tijd om te vertrekken. We lopen dezelfde weg weer terug naar het Centraal Station langs het IJ, wat er sprookjesachtig uitziet met al die lichtjes van de huizen aan de overkant. Langs het Oosterdok en voor het Centraal Station langs. Een immens grote Kerstboom trekt de aandacht. In de Herengracht al de eerste objecten van het Light Festival. De route gaat verder door “De 9 Straatjes”, waar je je vergaapt aan alle mooie dingen, die hier in de winkels te koop worden aangeboden.

We komen weer uit op de Herengracht en wanen ons in een balzaal van een paleis. Prachtig en groots is dit object van Géraud Périole. Dan de Leidsestraat in, waar de winkels geopend zijn en Yorick een felbegeerde, lichtgevende sleutelhanger mag uitzoeken! Helemaal blij!!

Het Leidseplein in prachtige feestverlichting, zoals altijd compleet met kleine ijsbaan. In een zijstraat, bij Sport Café, strijken we neer op het terras om wat te eten. Ja, inderdaad, buiten op het terras!!!! Het is 27 december. In plaats van temperaturen onder nul, hebben we nu te maken met uitzonderlijke warmte voor de tijd van het jaar. Het lijkt wel lente en de terrassen zitten dan ook behoorlijk vol. Echt onvoorstelbaar!

Na deze vrij lange rustpauze gaan we het Vondelpark in, waar bij ‘t Blauwe Theehuis een stempelpost is. Het pad ernaartoe is aan weerskanten verlicht door waxinelichtjes in glazen potten. Sprookjesachtig. Yorick is vol aandacht voor de saxofonist, die hier staat te spelen. Verder gaan we weer. Een klein stukje prachtig verlichte P.C. Hooftstraat met z’n peperdure winkels en dan het Museumplein op. Aan de ene kant het Concertgebouw in de schijnwerpers, aan de andere kant het Rijksmuseum. Op het plein een ijsbaan met op de rand grote schemerlampen en over de baan een met lichtjes versierde brug, die schitterend weerspiegelt in de ijsvloer. De grote letters AMSTERDAM nodigen uit tot klauterpartijen. Onder het Rijksmuseum door, waar we achter glas nog een prachtig uitgelichte kerstboom zien. De Nassaukade steken we over. De aanlegplaats voor rondvaartboten, die volop in bedrijf zijn, is mooi verlicht. Verkeersregelaars zwaaiend met een verlichte staaf trekken de aandacht van Yorick. En hij mag ‘m ook even vasthouden met als gevolg, dat hij dat bij elke volgende verkeersregelaar weer voor elkaar probeert te krijgen. Lukt ook nog!!!

De Nieuwe Spiegelstraat door en dan weer langs het water, waar aan weerskanten van de gracht twee spectaculaire hoofden onze aandacht trekken. Per hoofd zorgen zo’n 4000 individueel bestuurbare leds voor verschillende gelaatsuitdrukkingen. Omdat ze met elkaar verbonden zijn door wifi reageren ze op elkaar, maar ook op de inmenging van bezoekers.

En overal verlichte boten en bootjes in de grachten, op de Amstel, die wij via de Magere Brug oversteken. Ook in de Hoftuin veel verlichte objecten, waarbij de vogels een enorme attractie voor de kinderen zijn. Al rondrennend worden ze één voor één verlicht. Het voert gewoon te ver om alles op te noemen. Het ene object is nog mooier dan het andere.  Bij de Stopera is weer een rustpost, waar warme chocolademelk wordt geschonken. Even zitten, maar …….de klok tikt door en 23.00 uur sluit de finish. We gaan weer richting centrum, zien de prachtig verlichte Waag en komen uit op de Prins Hendrikkade. Langs NEMO lopen we weer terug naar de Passenger Terminal, waar we nog nèt op tijd aankomen ( wat wil je ook met zó veel moois te zien onderweg!!!), ons afmelden en de mooie speld in ontvangst nemen. Jos komt met de fiets naar de finish om Yorick op te halen, die natuurlijk behoorlijk moe is. Harstikke knap, dat hij als 7-jarige de hele wandeltocht uit heeft gelopen.

Welmoed, Albert en ik lopen terug naar Centraal, pakken daar weer de tram en lopen dan nog weer een stukje naar de Amstelkade, waar we enthousiast vertellen over de schitterende tocht in het mooie Amsterdam. En dan terug naar Friesland. Om 2 uur weer thuis en om 3 uur in bed. Echt een latertje dus, maar het is het meer dan waard geweest. Echt geweldig, dat Le Champion met al z’n vrijwilligers voor ons weer zó’n prachtige wandeltocht heeft georganiseerd! HEEL ERG BEDANKT!!!!! Het was gewoon FANTASTISCH!!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code