Slach om ‘e Toer Surhuizum 29 december 2015.

 

Voor de 6e keer al weer wordt deze tocht georganiseerd. En steeds weer ziet de organisatie kans om ons op “nieuwe” paden te brengen! Ik loop vandaag de 20 km. Omdat het foutief in het Landelijke Wandelprogramma stond, ben ik van de starttijd van 9.30 uur uitgegaan en ga dan ook pas om 9.45 uur op pad.

Het is lekker fris loopweer. De zon erbij maakt het aangenaam en geeft het landschap weer kleur. De prachtige kerk van Surhuizum, waar we pal langs lopen, staat te pronken in het zonlicht. Wij volgen een mooi schelpenpad, steken de vaart over en lopen er een stukje langs. In Harkema de eerste rust- en contrôlepost, waar we getrakteerd worden op koffie met een heerlijke snee kerstbrood.

Na de rust eerst nog een eindje door het dorp om dan een mooi pad in te slaan. Op sommige plaatsen flink modderig, maar makkelijk te omzeilen. Het komt uit op de weg naar Drogeham. In de berm nog een mooie, oude grenssteen van de gemeente Tytsjerksteradiel. In de verte doemt de kerktoren van Drogeham op, maar we maken nog een lus, waarbij we onder de brug met de naam Kootstertille doorlopen en komen zo bij de volgende rustpost, waar we weer iets te drinken krijgen.

Al verder lopend zie ik op een bord bij een kerk “Jacob-Tsjerke” staan. Dan Drogeham weer uit. Nog vóór het plaatsnaambord Augustinusga, aan de rand van het dorp, een paal met bord, waarop de volgende tekst van Augustinus: “Wenje yn ‘e Leafde en sy sil yn dy wenje”.

Zo vlak voor Oudjaar hoor je al heel wat geknal. Meestal vrij ver weg, maar op een bepaald moment schrik ik me rot als heel dichtbij jongelui bezig zijn met een melkbus met carbid. Dikke rookwolken stijgen op uit de melkbus. Mooi, dat het op bepaalde plaatsen nog steeds is toegestaan en deze traditie gehandhaafd blijft!

De laatste rustpost in de manege is er warme chocolademelk en een oliebol. Er is muziek en het zit hier gezellig.

Augustinusga heeft zelfs nog een klein “bos” waar de route doorheen loopt. Daarbij passeren we de ijsbaan. Je vraagt je af of het deze winter nog wel van schaatsen komt……. Maar ja, het weer kan zó maar omslaan en krijgen we misschien tóch nog winterpret!!!

De laatste kilometers en we lopen Surhuizum weer in. In de Delfeart meld ik me weer af. Veel wandelaars zijn al binnen en zitten aan de snert of een drankje. In ieder geval is het er gezellig. We zijn het er allemaal over eens, dat het weer een mooie tocht was, waar maar liefst 1103 deelnemers van hebben kunnen genieten.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code