Boelenslaan 22-12-2103 Serious Request

Wandeltocht SERIOUS REQUEST naar het GLAZEN HUIS in Leeuwarden, 22 december 2013. Wàt een dag, wàt een dag! Maar laat ik bij het begin beginnen.

 

Albert Gort en ik hebben afgesproken om in Boelenslaan ons bij de ‘s morgens om half 7 al vertrokken wandelaars uit Zevenhuizen (Groningen) te voegen. Iebele brengt mij. We zijn behoorlijk vroeg en dat is maar goed ook, want we hebben geen adres van het café waar we moeten zijn, zodat we Boelenslaan kris-kras doorkruisen, maar geen kroeg te bekennen. Op zondagmorgen geen mens op straat, maar gelukkig komen we buiten het dorp iemand op een scootmobiel tegen, die ons de weg kan wijzen. Zo komen we dan tòch nog ruimschoots op tijd bij Café ‘t Jachtfjild aan. Ook Albert is aan het ronddwalen geweest, maar is gelukkig nog op tijd. Ik lever m’n envelop met €150,= aan sponsorgeld, de afgelopen dagen nog bij elkaar gescharreld, in bij de organisatie. We drinken nog samen een kopje koffie en al snel daarna arriveert de groep, bestaande uit 37 in Zevenhuizen gestarte wandelaars. Hier komen er zo’n 10 wandelaars bij en om 5 over half 12 vertrekken we. Er wordt heel strak aan het tijdschema vastgehouden en dus wordt er in een hoog tempo gelopen! Het miezert een beetje en er staat een stevige wind, die we veel tegen hebben. Op naar Eastermar, door de buurtschap Wytfean. Hier is alleen een plaspauze gepland van 6 minuten.

 

Hotel Meerzicht ontvangt ons gastvrij, we kunnen hier wat te drinken krijgen, maar nu zijn de toiletten even het belangrijkste voor ons!! Bij de vrachtwagen, die ons volgt is het een en ander aan eten en drinken te krijgen, waar menige wandelaar gebruik van maakt. Strikt op tijd klinkt het fluitsignaal van de “marsleider”van vandaag en vervolgen we de tocht naar Suameer, waar een rust van 30 minuten gepland staat. Groot dorpshuis, enthousiaste vrijwilligers, die gezorgd hebben voor snert, groentesoep, broodjes, koffie, enz., waarvan de opbrengst gaat naar Serious Request De snert is heerlijk! De EHBO heeft nog niet veel te doen gelukkig. Iemand wordt behandeld vanwege blaren.

 

Als even later een man z’n broek laat zakken, om z’n benen te laten masseren, volgt er het nodige commentaar: “het is een wandeltocht hoor, geen striptease!” We hebben veel plezier met elkaar, de saamhorigheid is groot!
Wéér stipt op tijd is het vertrek. Tot onze gròte verrassing komt Rob du Jardin aangelopen en ja, mèt trompet, zoals gebruikelijk. Hij speelt eerst het Groningse volkslied, wat door het grote aantal Groningers uit volle borst wordt meegezongen. Dan volgt het Friese volkslied en dan is duidelijk te horen, dat de Friezen tijdens deze wandeltocht duidelijk in de minderheid zijn…… Inmiddels is het flink gaan regenen! We krijgen een poncho en gaan op pad. Ondanks de harde regen en stormachtige wind, speelt Rob (ook nog flink grieperig!) regelmatig bekende meezingers, variërend van” Engelkens door ‘t luchtruim zwevend” tot” Aan de Amsterdamse grachten” en natuurlijk niet te vergeten: “I’m singing in the rain”. Zo komen we al zingend en pratend door Bergum, langs Sonac, die ook nu weer niet al te welriekende geuren uitstoot en tornen dan weer tegen de harde wind op naar onze volgende rust: een grote boerderij in de kleine buurtschap Lytse Geast. Werkelijk geweldig hoe we hier worden ontvangen. De schuur is door middel van kleden, gaskachels,strobalen en stoelen om op te zitten, enz. omgetoverd tot een mooie rustplek. Er is koffie, thee, warme chocolademelk,
suikerbrood, enz. En wéér is alles gratis in het kader van Serious Request. Ook de geplaatste toiletwagens zijn gratis beschikbaar gesteld door de verhuurfirma. Prachtig allemaal. Omdat we vóór liggen op het schema, vertrekken we een kwartier eerder dan gepland naar ons einddoel: het GLAZEN HUIS in Leeuwarden.

 

Het begint al donker te worden, dus worden de reflecterende hesjes aangetrokken en veel wandelaars hebben alle mogelijke soorten lichtjes op of aan hun rugzak of kleding. Gelukkig is het nu droog geworden, maar de wind weet van geen ophouden! We zijn nu inmiddels met 81 wandelaars, die met elkaar een bedrag van € 5000,= aan sponsorgeld, ontvangen van familie, vrienden, bekenden, enz. hebben ingeleverd! Echt veel door een toch niet erg grote groep. Bij het industrieterrein lopen we Leeuwarden binnen, lopen langs de MACRO, de gevangenis, het MCL, naar Achter de Hoven. Rob al toeterend, wij luid meezingend komen we in het centrum van Leeuwarden aan. Eerder dan gepland. Het eindbedrag wordt op de grote cheque geschreven en dan is het nog even wachten voor we naar het Glazen Huis kunnen. Eerst komt nog een grote groep fietsers binnen, die in dìt weer de Elfstedentocht hebben gefietst en €7000,= gaan doneren voor Serious Request! Dan wurmen wij ons door de menigte op het Zaailand. Spandoek en cheque hoog boven de hoofden uit, zodat we herkend worden. Maar…… we redden het, we bereiken het Glazen Huis, waar een klein aantal van onze groep naar binnen gaat om het totaalbedrag van €12.000,= ( waarvan €7000,= door het dorp Zevenhuizen bij elkaar is gebracht door allerlei acties) te overhandigen! Prachtig is het om hier te staan. Wàt een sfeer, wàt een feest hier op het Zaailand. Het kost moeite om het plein te verlaten. We gaan dan ook eerst met z’n drieën (gelukkig heb ik Iebele in de massa kunnen ontdekken!!!!) nog even wat drinken en lopen dan door de drukke straten terug naar de auto. Rijden naar Boelenslaan, waar de auto van Albert staat en dan terug naar Balk. Het was een superdag, die we niet snel zullen vergeten!! Albert en ik zijn blij, dat we dit mee hebben mogen maken en we zullen er vast nog lang over napraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code