Silvesterloop Poppingawier 31 december 2015.

 

Zoals altijd op de laatste dag van het jaar de Silvesterloop. Al weer voor de 13e keer. Alle keren heb ik nog meegedaan, omdat we toen nog in Gauw woonden.

Voor de zekerheid nog maar even een herinnering op m’n facebookpagina gezet. Als ik vanmorgen aankom, zijn Anne en Anneke al aanwezig en steekt Anneke de handen al uit de mouwen om even te helpen. Steeds meer bekende wandelvrienden en -vriendinnen komen binnendruppelen. Harstikke leuk natuurlijk! Uiteindelijk zijn er 65 deelnemende wandelaars op de 20 km. Eerst nog even een kopje koffie en dan naar buiten, waar ons nog het een en ander wordt verteld over het goede doel dit jaar.  En dan begint het aftellen. Werden we vorig jaar niet weggeknald, dit jaar liggen de melkbussen klaar, er is vuur en carbid en met een geweldige knal mogen we van start gaan. We doen eerst een slag door de Binnenbuorren van Poppenwier, waar allemaal leuke, oude huizen staan. Een gedeelte van Poppenwier is dan ook beschermd dorpsgezicht. Er staan 2 kerken. De voormalige Hervormde kerk wordt als aula gebruikt en voor exposities en zanggroepen. De kerk is een monument vanwege het daarin aanwezige uurwerk. Het gebouw is tegenwoordig in bezit van de Stichting ten behoud van de Tsjerke van Poppenwier. Dan is er nog een kleine Doopsgezinde kerk, die echt een schuilkerk is, want verscholen achter huizen loop je er zó aan voorbij. Na sluiting van het dorpshuis annex café De Herberch, heeft de dorpsgemeenschap het nieuwe dorpshuis De Trilker gebouwd, het hart van het culturele en sociale leven. Vandaag dus ook het startpunt van de Silvesterloop.

Al snel zijn we het dorp uit. De zon schijnt, maar er staat een stevige wind. We zetten flink de pas erin en arriveren dan ook al snel in Terzool. Bij de kerk is men al bezig met het opbouwen van een kraam, waar later vis gerookt gaat worden. De ijsbaan kun je beter een zwembad noemen, want hoewel het 31 december is, laat de winter nog steeds op zich wachten en is er van ijs nog lang geen sprake. De dorpen rijgen zich hier aaneen, want het volgende dorp komt al in zicht: Sybrandaburen. De kerk prominent in het midden. Nu nog niets te beleven, maar we weten inmiddels, dat we op de terugweg later op de middag, hier verwend worden met glúhwein. Langs de mooie dokterswoning lopen we over de brug, die naar de voormalige huisarts, dokter Kerbert, Kerbert’s brêge is genoemd. De voormalige zuivelfabriek heeft al jaren een andere bestemming. Veel is er in de afgelopen jaren in deze dorpenrij, de Legegean genoemd, veranderd en verdwenen. De slagers in Terzool en Sybrandaburen zijn er al jaren niet meer, evenals de bakker in Gauw, zodat er nu naar Scharnegoutum, Grouw en Sneek wordt gereisd om boodschappen te doen.

We verlaten Sybrandaburen, gaan niet rechtdoor naar Gauw, maar gaan de Mardyk op. Strakblauwe lucht, diepblauw het water van de sloten en vaarten. Na een paar kilometer komen we uit op de Griene Dyk, maar volgen eerst nog verder de Mardyk, die overgaat in een fietspad, dat uitkomt bij het Terhornster sluisje. Het Snekermeer lijkt de Noordzee wel. Flinke golven met schuimkoppen slaan tegen de oever en spatten daar uiteen. Een prachtig gezicht! Via de dichtstaande sluisdeuren bereiken we het weggetje naar de jachthaven, waar we in Eetcafé ‘t Slûske even bij kunnen komen en genieten van heerlijke uiensoep of warme chocolademelk met slagroom + appelflap. Ook wordt hier gestempeld. De helft van de route zit er nu op.

Als we weer op pad gaan, ziet de lucht er heel anders uit. Donkere, dreigende wolken komen onze kant op. De wind is nog meer aangewakkerd en we hebben ‘m tegen. Maar héél even heb ik een spettertje gevoeld, maar dat mocht geen naam hebben. Het blijft droog. In de verte vaag een stuk van een regenboog. Juist die dreigende lucht , waar op een bepaald moment de zon tòch tevoorschijn probeert te komen, levert fraaie beelden op. Langs de Griene Dyk nu geen ondergelopen land. Er heeft een groot herinrichtingsproject plaatsgevonden. Nieuwe, veel bredere sloot, dijkjes, waterbekkens, enz. Er is dus héél wat gebeurd tijdens “mijn afwezigheid” !!!! Zoals altijd bij De Potten weer een stempelpost, waar we een appel krijgen en dan niet rechtdoor naar Sneek, maar richting Gauw, waarbij we eerst nog de Bûtlânswei oversteken. Al enkele keren zijn we ingehaald door hardlopers, die om 1 uur van start zijn gegaan op de 20 km. Het zijn er 15, waarvan 3 vrouwen.  Wij lopen nu rustig door met de wind in de rug en genieten van de fraaie vergezichten. Zo arriveren we in Gauw, waar in de gang van het dorpshuis  de geur van oliebollen je tegemoet komt. En we hebben wel trek in koffie met een oliebol. De aanwezige verbandkist wordt tevoorschijn gehaald om m’n door een val gewond geraakte wandelmaatje van een pleister op z’n bebloede knie te voorzien. Gelukkig kan er hierna weer verder worden gelopen. Natuurlijk laat ik even zien waar ik meer dan 30 jaar heb gewoond en heel mooie herinneringen aan bewaar. Dan Gauw uit en na een paar honderd meter lopen we Sybrandaburen in. Bij de kerk aangekomen is er gelukkig nog wat glühwein voor ons overgebleven, want zoals elk jaar ook nu weer in de achterhoede. Heerlijk die warme wijn! De voor de kerk staande kerstboom wordt met het oog op het oudejaarsavondgebeuren in stukken gezaagd en afgevoerd. In Terzool helaas geen gerookte poon meer te krijgen. We zijn te laat, de kraam is al afgebroken en de “rokers” zitten te genieten van een biertje. Tegen vieren lopen we Poppingawier binnen. Achter het dorpshuis is een ploeg jongelui volop met carbid in de weer. De knallen zijn niet van de lucht. Wij gaan het enorm volle, warme dorpshuis in, stempelen af en zitten nog een tijdje gezellig na met een drankje.

Het zal er nog wel lang rumoerig zijn gebleven, maar wij stappen op.

Een mooie Silvesterloop is weer ten einde. Wat hebben we geboft met het weer! Kon niet beter! In totaal hebben er 442 wandelaars en hardlopers dit jaar weer meegedaan.

  1. Petra Klos

    Wat een prachtige foto’s van de silvesterloop. Zowel wandelaars/lopers en medewekers en supporters. Maar ook de natuur foto’s zijn prachtig.
    Zo heb ik ook een overzicht van alles, want zie alleen alles bij de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code