Dinsdag wandeltocht rondje Oranjewoud 12 januari 2016.

 

Foto

 

De eerste wandeltocht met onze dinsdaggroep in het nieuwe jaar. Het is dan ook een blij weerzien in het restaurant van Museum Belvédère in Oranjewoud, vanwaar wij vandaag gaan wandelen. Een tocht, uitgestippeld door Frouk en Margreet. Na het uitwisselen van de gebruikelijke goede wensen voor het nieuwe jaar genieten we van een kopje koffie om ons dan klaar te maken om op pad te gaan. Hoewel het er eerst op leek, dat de groep niet groot zou zijn (vergeten zich op te geven!!!!), zijn uiteindelijk 28 wandelaars op komen dagen.  Mooi voor de organisatoren en voor de eigenaar van het restaurant, die speciaal voor ons soep maakt, wat normaal niet op de kaart staat.

We gaan met de auto’s naar een parkeerplek, zo’n 3 kilometer verderop en starten daar met de wandeling. Het is behoorlijk fris, maar droog! We lopen Katlijk (Ketlik) in en wandelen langs het mooie, oude kerkje Thomastsjerke met z’n klokkenstoel. Bekend bij velen door de mooie Sint Thomaskuiertocht als overal de klokken luiden en de kerk open is met op het ervoor gelegen pleintje een gezellige wintermarkt. Nu is het hier stil. Komen langs het beeld de “Raaptepper” en gaan dan Katlijk weer uit. Een nat graspad op, dat later verandert in een modderig pad vol grote plassen water, die we al slingerend proberen te omzeilen. Maken een praatje met een paar mannen van It Fryske Gea, waar dit gebied, het Ketliker Skar door wordt beheerd.  We komen dan ook even later langs het Bezoekerscentrum van It Fryske Gea. Het is een prachtig gebied met veel variatie. Als dan ook nog op een bepaald moment de zon doorbreekt en z’n stralen werpt over bomen en weilanden, is het weer genieten. We komen langs een door bomen omzoomd weiland, waar de Geallieerden in de 2e Wereldoorlog vier keer wapens hebben gedropt. Even later wordt onze aandacht getrokken naar een paal met opschrift. Blijkt aan te geven, dat hier een “klimaatbosje” is geplant. Deze bomen zijn bezig CO-2 te binden. Dat is hard nodig, want CO-2-uitstoot is een belangrijke oorzaak van klimaatverandering.

Als we weer langs het Bezoekerscentrum lopen, maken sommigen van de gelegenheid gebruik even binnen een kijkje te nemen. Hierna gaan we het een aantal jaren geleden aangelegde rolstoelpad op, wat we na enige tijd weer verlaten. Komen nog door een erg nat weiland, waar zelfs een soort “vlotbruggetje” is gelegd, dat een beetje doet denken aan de kettingbruggen vroeger in de speeltuin. Na nog een modderige hindernis komen we weer op de asfaltweg Katlijk binnen. Even later bereiken we de parkeerplaats, waarna we terugrijden naar het museum. We hebben inmiddels wel trek gekregen in een boterham. We kunnen ook nog kiezen: tomatensoep of groentesoep. Beide zijn heerlijk zo valt op te maken uit de reacties.

De middaglus gaat voornamelijk door het Landgoedpark Oranjewoud. Zon en regen wisselen elkaar af, wat af en toe werkelijk prachtige plaatjes oplevert. Achteromkijkend word ik verrast door een schitterend panorama. Door de zon beschenen bomen tegen de achtergrond van een donkere, dreigende lucht. Doet haast een beetje surrealistisch aan. Echt wonderschoon! Ook de weerspiegelingen in de grachten in het park zijn weer heel erg mooi. De hoge uitkijktoren wordt, ondanks de nu neerkletterende regen, tóch door 2 wandelaars beklommen!! Een uitdaging!!! Gladde treden van de trappen doen sommigen halverwege besluiten toch maar terug te keren. Na nog een stukje “droog” te hebben gelopen, komen we weer in de plensregen aan bij het museum, waar we gaan genieten van een drankje. Een gezellig besluit van een heel mooie wandeldag, dankzij de prima organisatie van Frouk en Margreet!

 

  1. Jan Paul van Dieren

    Weer prachtige foto’s en een duidelijk verslag. Dank je wel. Alleen jammer dat de foto’s te klein zijn ge-upload. Ze zijn daardoor niet meer helder als je ze download en vergroot. Daar kun je m.i.de volgende keer wel wat aan doen.

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Hoi Jan Paul, dat kan wel, maar dan moet ik gaan betalen. Dus je zegt maar welke je wilt, dan stuur ik ze je vanuit mijn afbeeldingen op de juiste grootte.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code