Loopclubje Wiebe rondje door de bossen 13 januari 2016.

 

 

Ook voor ons loopclubje is het vanmiddag weer de eerste keer in het nieuwe jaar, dat we weer aan de wandel gaan. Is het vanochtend nog prachtig, zonnig weer, aan het eind van de ochtend komt de regen met bakken uit de lucht! Mijn man zegt dan ook: “er zullen vanmiddag wel niet veel wandelaars  komen opdagen met dit weer”. Bij aankomst op de boerderij blijkt echter het tegendeel waar te zijn: maar liefst 20 hebben zich niet door de regen laten weerhouden! “Dat wordt straks opgepropt in de keuken zitten” zegt Tite!!

Omdat Wiebe geen afspraak heeft gemaakt voor vanmiddag, besluit hij de luwte van de bossen op te zoeken en starten we dus vanuit de boerderij. Gelukkig is het vrijwel droog geworden en volgens de buienradar zal het rond de klok van half 4 weer gaan regenen. Prima dus, kunnen we mooi tussentijds aan de wandel!

Bij Kippenburg gaan we het bos in. Wat te verwachten is na al die regen zijn de erg modderige paden vol met plassen. De scheve zijkanten van het pad lopen lastig. Het is oppassen, dat je niet wegglijdt. Gelukkig komt niemand ten val! Ook mountainbikers zijn onderweg en laten ons eerst maar even passeren voor ze verder gaan.

Na dit eerste gedeelte door het Starnumanbosk komen we uit op de Tsjerkhofleane. En dat loopt tòch wel even wat makkelijker. Deze weg gaat na een tijdje over in Nij Amerika. Deze weg lopen we niet helemaal uit, maar slaan op een bepaald moment rechtsaf het fietspad op, dat uitkomt op het Heidepaad. Ook hier grote plassen en modder, maar gelukkig ligt het betonnen fietspad ernaast. Ook al is het somber weer, de bossen zijn altijd weer mooi. Er zijn nog paddestoelen, de grond bedekt met de mooi rood gekleurde beukenbladeren en al weer veel jonge, groene varens. Een mooi stukje dus door het Lycklamabos.

Dan via de Nijemardumerheide langs de dikste boom van Gaasterland, een grote eik en langs de golfbaan komen we uit op de Sminkewei. Klein stukje en dan via de Kampbrug de Sminkefeart over richting manege. Prachtig zijn weer de weerspiegelingen in het water in deze vaart.

Nu gaan we het Roekebosch in. Ook hier is het weer uitkijken om niet in de modder terecht te komen! Iemand ziet een heel speciale kast hoog op de stam van een boom. Geen nestkast, maar een vleermuizenkast met een smalle spleet, waar de vleermuizen doorheen kunnen kruipen. Had ik nog nooit gezien. Leuk is dat toch, dat er altijd weer nieuwe dingen zijn te zien en te ontdekken. Dat geldt ook voor de paden. Wat zijn er toch veel paden in de verschillende bossen. En Wiebe kent er veel, zodat we altijd wel weer een “nieuw” pad kunnen bewandelen. We komen uiteindelijk uit bij de Van Swinderenvaart en volgen die tot bij de houten loopbrug. Die gaan we over, lopen dan over het terrein van manege Gaasterland en komen dan uit op de ventweg naast de Sudergowei, de provinciale weg naar Koudum.

En ook nu krijgt de buienradar weer gelijk, want het begint weer te regenen. Niet erg, want we naderen onze eindbestemming. Gaan de Lykwei weer op. Rood-witte linten op het net ingezaaide hoekperceel, moeten de vogels afschrikken. Regelmatig ziet Wiebe, dat een viertal buizerds zich daar ophouden. Eén van die buizerds heeft een grote haan van Wiebe te grazen gehad, die het er niet levend vanaf heeft gebracht. Ook signaleert hij ze vrij vaak in de fruitbomen bij de boerderij.

In het weiland de kudde schapen, waarvan één schaap al een lammetje heeft. Geboren tijdens de koude “ijzel”dagen van vorige week. Erg vroeg en Wiebe had dit dus niet verwacht!!!!! Buiten geboren, maar gelukkig goed gegaan. Nu gaan de schapen dus ‘s nachts in de schuur, want het is duidelijk, dat de lammertijd niet lang meer op zich laat wachten! Dus geen “bevallingen” buiten in de kou.

Binnengekomen in de schuur, trekt iedereen de vuile schoenen uit. Waarop iemand  opmerkt: “klúnplak” in de schuur!! Leuk!! En dan allemaal de gezellige, warme keuken in. Nou, het opgepropt zitten valt genoeg mee. Er is voor iedereen plaats. Er is koffie met een grote snee krentenbrood. Heerlijk! En er wordt wat afgepraat tijdens deze nazit. Als je zelf even niet in gesprek bent, hoor je pas hòe er “gekakeld” wordt. Het lijkt wel een kippenhok!!

Rond de klok van half 5 “heffen we de zitting op” en gaan op weg naar huis. Blij, dat we ons niet door het weer hebben laten weerhouden, maar weer een mooie, gezellige wandelmiddag hebben meegemaakt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code