33ste Winterwandeltocht “De Trochsetters” Beetsterzwaag 16 januari 2016.

 

Aangezien ik vanwege m’n benen toch maar luister naar de fysiotherapeut, voor mij vandaag de 15 km. van deze wandeltocht. En dat betekent: later starten. Dat heeft dan weer als voordeel, dat je wat later kunt opstaan.  Kom zoals gewoonlijk toch weer vroeg ‘t Trefpunt binnenstappen, waar het heel rustig is. Tot m’n verbazing mag ik al vertrekken, maar ga eerst nog aan de koffie met 2 wandelaars. Ga dan ook pas om 10.15 uur op pad!!!!!!! En dat is echt laat voor mijn doen!!!!

Vrijwel direct na de start begint het te miezeren. Geen last van in het bos, wèl van de enorme modderpatrouille op de paden! Het duurt echter niet lang als na het bordje “Oud Beets” de eerste sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen. Helemaal niet erg, maar…… als we het bos verlaten en op de ruimte komen, wordt het wel even een ander verhaal! Dus toch maar de paraplu tevoorschijn gehaald, die meteen al omklapt door de harde wind, die maakt dat het een echte sneeuwjacht wordt! Camera onder de jas en vrijwel geen foto’s meer gemaakt tot ik aankom bij de rust- en contrôlepost “Halte Leppedijk” in Nijbeets, waar Franke Kooijker met zijn vrouw de scepter zwaait. Ik was hier al eens tijdens een wandeltocht in de zomer, waar ik mooie herinneringen aan bewaar. Heerlijk weer toen, wandelen door de grote, prachtige tuin met overal zitjes. Dat is nu wel even anders!!! Helemaal nat en koud loop ik de voor deze gelegenheid geplaatste partytent in, waar van alles te koop is. Ik ga voor de warme chocolademelk met slagroom! Een plak cake krijg ik erbij. Dan naar de andere partytent, waar zelfs een grote kachel ons probeert een beetje te verwarmen. Toch wel super, dat hier voor gezorgd is, evenals voor de 2 geplaatste chemische toiletten. Kaartcontrôle is in de tot gastverblijf veranderde garage, waar ook veel wandelaars neergestreken zijn aan  de daar staande tafels en banken.

Omdat ik niet echt warm word, besluit ik maar weer snel op te stappen. Gelukkig klaart het op en wordt het droog. Even later gevolgd door de eerste zonnestralen. Dat voel je meteen en maakt het lopen aangenamer. Ook levert dit meteen mooiere plaatjes op, zoals van de door zandafgraving ontstane grote waterplas. De zon schittert in het water en de weerspiegelingen zijn weer prachtig.

Na een stukje langs de weg Nijbeets-Beetsterzwaag te hebben gelopen, komen we weer in Oud Beets terecht, waar een weggetje naar de heel oude begraafplaats voert. Jaren geleden stond de imposante toren van de al gesloopte kerk er nog, hoog uitstekend boven het geboomte. Een duidelijk oriëntatiepunt. Ik ga weer even het kerkhof op, waar een klokkenstoel is neergezet. Altijd weer mooi vind ik de grote engel op een praalgraf. Loop weer even naar het oude graf van de pake en beppe van Iebele. De steen is zó verweerd, dat de tekst erop nog amper is te lezen. Maar ja, wat wil je, de steen is geplaatst in 1860!!!!

Heerlijk in het zonnetje loop ik verder. Net als op de heenweg ook nu weer op een pad, redelijk dicht bij de autosnelweg. Dus constant het lawaai van langsrijdende auto’s. Tref op dit laatste stuk iemand van de dinsdagloopgroep, waar ik gezellig mee verder loop. Gevolgd door nog meer bekende wandelaars. Vrij snel bereiken we nu Beetsterzwaag, waarbij we zo vlak voor de finish nog even worden “verrast” door Koning Winter met een fikse hagelbui! Dit deert ons niet, want we zijn bijna bij de finish, waar het binnen lekker warm is. In het gezelschap van Geert Jan en zijn vriendin gewacht op de binnenkomst van de 25 km. lopers, waarna nog een héél gezellige nazit volgt. De lachsalvo’s zijn dan ook niet van de lucht!!!! Op een bepaald moment besluit ik op te stappen. De drijfnatte schoenen weer aan (moet ik even wat aan gaan doen voor ik weer ga lopen!!!) en weer door de nattigheid naar de auto. Onderweg prachtige, “wilde” wolkenluchten. Zó mooi, dat ik tussen de snelweg en St.Nicolaasga stop om foto’s te maken (dus niet zoals eerder wel is gebeurd vanuit de rijdende auto!!!!).  Verderop nòg een keer en dan is het welletjes. Gauw naar huis, warme douche en genieten van het prachtige paardenspektakel van het Koninklijk Fries Paarden Stamboek in het WTC in Leeuwarden, dat de hele dag al live uitgezonden is op Omrop Fryslân. Kan nog nèt een paar keuringen meemaken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code