Nieuwehorne 28-12-2013 Sint Thomas Kuiertocht

Wàt een verschil met de dag ervoor wat het weer betreft. Toen plensregen, een halve storm en nú zon, helderblauwe lucht en praktisch geen wind. Hoe is het mogelijk?
Er kon gelopen worden met de FLAL in Beilen en in Nieuwehorne. Aangezien de Sint Thomaskuiertocht al enigszins verslavend begint te worden, kies ik dus voor Nieuwehorne. Bovendien wat dichterbij en dat heeft ook zo zijn voordelen. Deze keer is de start in een groot, nieuw sportcomplex, omdat er voor het eerst naast de kuiertocht ook een hardlooptocht (trail) van 30 km. en 17 km. is georganiseerd, waar alleen al zo’n 600 deelnemers verwacht worden.

 

En dan moet er dus uitgeweken worden naar een grotere startlokatie voor beide groepen lopers. Nu ook een heuse start/finishpoort, muziek, enz. Een hele happening. Omdat ik de 17 km. loop, is de start om 11.00 uur, maar we mogen al om 10.30 uur vertrekken. Tot onze wederzijdse verrassing is Ymie ook uit het hoge noorden naar Nieuwehorne gekomen. Andere bekenden: Rinskje en Gré, Corrie, Jan en Annie uit Makkum, die kort geleden “oerpake en -beppe”zijn geworden. Hun stralende gezichten spreken boekdelen! En we ontwaren nog enkele Flallers. De rest van de inmiddels bekende Trochringroep vertegenwoordigt ons in Beilen.

 
De Sint Thomas kuiertocht is oergezellig en het klokluiden bij diverse klokkenstoelen geeft een bijzondere sfeer zo aan het einde van het jaar. De kerstmarkt bij het oude St. Thomaskerkje in Katlijk is inmiddels óók zo’n vast onderdeel op de route. Kraampjes, waar van allerlei leuke dingen te koop zijn, maar waar ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Koffie met oliebollen in de kerk, waar een shantykoor optreedt, glühwein, warme chocolademelk, enz. En het leuke is, dat als je de 17 km. loopt, er ruimschoots de tijd is om van al het leuks onderweg te genieten. Zo brengen we ook de nodige tijd door bij het wedstrijd Thomasluiden in Oudehorne, nadat we eerst door een prachtig stuk natuur zijn gelopen. Onderweg de hardlopers enkele keren gezien en de laatste keer zelfs tegemoet gelopen. Dat wil zeggen: wij aan de ene kant van de sloot en de hardlopers aan de andere kant. Leuk, konden we ze al lopend nog aanmoedigen voor de laatste kilometers.

 

Ook was er weer de stempelpost in Jansma’s Hof, een mooi tuincentrum, waar het altijd supergezellig is in de winkel en je even lekker kunt zitten met iets te drinken. Mooie, aparte dingen zijn hier te koop. Best verleidelijk, maar je moet het maar allemaal meesjouwen in de rugzak. Dus blijft het bij kijken!! Van deze laatste stempelpost is het nog maar een klein stukje naar Nieuwehorne, waar we officieel door de finishpoort lopen en ons boven in de sporthal afmelden en een mooi vaantje als beloning krijgen. Natúúrlijk nog even nazitten en nòg weer eens zeggen hoe een mooie, gezellige dag we hebben gehad. Dit met dank aan al die vrijwilligers, die met zoveel enthousiasme dit elk jaar weer organiseren!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code