Dinsdag wandeltocht rondje Opeinde 9 februari 2016.

 

Vandaag gaan we voor het eerst met de dinsdag wandelgroep wandelen in de omgeving van Opeinde. Jenny, die hier woont, heeft de organisatie van deze dag op zich genomen en we zijn benieuwd!

Al vroeg arriveren we in het mooie dorpshuis “De Wringe”, waar de beheerder alles al klaar heeft staan om ons te ontvangen met koffie. Wij hebben één van de ruimten vandaag tot onze beschikking. Langzaamaan komt iedereen binnendruppelen en Jenny houdt op haar lijst bij wie aanwezig is. Een kleine groep vandaag: 17 wandelaars.

Na de koffie op pad. Eerst een slag door het dorp, dat naast de oude kern enkele flinke uitbreidingen kent. Fraaie woningen aan waterpartijen met diverse bruggen en bruggetjes. Het is hier aangenaam wonen en dat zullen velen hebben gedacht, die b.v. in Drachten hun werk hebben.  Wat opvalt is de heel aparte, mooie bestrating op kruispunten. Heeft wel wat weg van een tegelvloer. Zo verlaten we het dorp via de Hege Wei en gaan dan de Hoanen op. Het is somber weer en er staat een stevige, frisse wind. Maar….het is droog en dat is het voornaamste!

We verlaten de Hoanen en slaan een heel mooi pad in, de Eibertsgeasten geheten. De begroeiing biedt wat beschutting tegen de wind en dat is wel prettig. Op de landerijen naast het pad veel water door de vele regen van de afgelopen tijd. Kennelijk is de grond zó verzadigd, dat het water op het land blijft staan. Het pad komt uit op een smal weggetje, waar we de berm in moeten als een vrachtwagen ons achterop komt rijden. Als die in de berm komt, zijn de gevolgen niet te overzien!! De bermen zijn zompig, drassig en zacht, waardoor je behoorlijk diep wegzakt. Hebben wij geen last van gelukkig. Even later de wat bredere Aldegeasterdyk, die overgaat in de Hege Wei. Zo lopen we Opeinde weer in. Passeren het grote Wok Paleis met z’n leeuwen naast de entree. Dat zo’n groot restaurant hier in dit kleine dorpje bestaansrecht heeft……. Zullen wel veel mensen van buitenaf de weg naar dit restaurant weten te vinden. Een moderne brug middenin het dorp is een blikvanger. Staande op de brug naar links kijkend is de grasdrogerij met z’n hoge pijp te zien. Aan de andere kant ligt een wel heel bijzonder vaartuig aangemeerd. Het dak vol met zonnepanelen, de wanden van een heel aparte structuur. Het blijkt een “varende villa” te zijn. Best leuk om daar eens mee op vakantie te gaan denk ik.

Nog even en we zijn terug in het dorpshuis, waar maar liefst 4 soorten soep voor ons klaarstaan!! Geweldig, dat hebben we nog niet eerder meegemaakt! Ook nu is het weer zelfbediening en we mogen zo veel nemen als we willen. Dat laten sommigen zich niet tweemaal zeggen!!! Op mijn vraag of ik misschien een broodje kan krijgen, komt de beheerder aanzetten met een bord met 4 broodjes! Die ik natuurlijk niet allemaal op kan. Geen probleem.

Wim raadpleegt ondertussen even de buienradar, die aangeeft dat de regen wat eerder komt dan in eerste instantie het geval was. Dus besluiten we de lunchpauze wat in te korten en weer vrij snel op pad te gaan. Later zal blijken, dat dat een heel verstandig besluit is geweest…..

Nog maar net nadat we het dorpshuis hebben verlaten zien we voor een boerderij een ooievaarsnest met warempel 2 ooievaars. Jenny vertelt, dat ze helemaal niet weg zijn geweest, maar steeds hier hebben rondgezworven en nu het nest weer bewonen. Harstikke leuk! We lopen een stukje langs de Opeindervaart, waar een platboden ligt met een wel heel bijzondere naam: “Bûzehappert”. Heb in het Fries woordenboek gekeken wat deze naam betekent, maar niet gevonden. Dan onder de snelweg door en lopen  een paar kilometer pal langs de Wâldwei, over de Suderleijen naar het kleine dorp De Tike. We verlaten het dorp via Doktersheide en gaan dan een voetpad op aan de zuidkant van de Leijen. Héél mooi stuk van de route van vandaag. Prachtige weerspiegelingen in het water. Af en toe kunnen we een glimp opvangen van de Leijen. Zo volgen we het Leijenspaad, dat overgaat in de weg naar het dorp. Gaan weer onder de Wâldwei door, hebben een mooi gezicht op de grasdrogerij. We lopen nu de hoofdstraat van Opeinde door en bereiken zo weer het dorpshuis, waar de beheerder ons opwacht. Hij voorziet ons van de nodige drankjes en……er kan zelfs voor een gehaktbal worden gezorgd. En niet zo’n kleine!!!! Siep weet er echter wel raad mee!

We hebben het reuze gezellig met elkaar, maar aan alles komt een end, dus ook aan deze dag. Iedereen is enthousiast over de mooie dag, die we met elkaar hebben gehad. We bedanken Jenny dan ook heel hartelijk voor de organisatie ervan! Het was TOP!

Bij het verlaten van het dorpshuis regent het behoorlijk! Wat zijn wij blij, dat we de lunchpauze wat hebben ingekort, zodat we de regen zijn misgelopen. Onderweg naar huis komt het werkelijk met bakken uit de lucht!! We hebben deze dag maar weer enorm geboft met het weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code