Wandeltocht “Het Goede Doel” Drachten 27 februari 2016.

 

Foto: Dit vond ik het mooiste stuk van de route: een heel smal paadje langs het Koningsdiep of Ald Djip.

 

Inmiddels al traditie geworden deze wandeltocht voor een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar de Belevingstuin van Talant in Beetsterzwaag.

Omdat ik nog maar niet 25 km. ga lopen, maar de 20 km., start ik later, maar tref op de valreep nog een groep héél bekende wandelaars, waar ik mee aan de koffie ga. Om half 10 ga ik op pad. Omdat het ‘s nachts heeft gevroren, loop ik door een winters aandoende natuur. IJs in de sloten, de weilanden wit bevroren met daarboven een strakblauwe lucht. Nou, mooier kun je het dus op een wandeltocht niet krijgen. Bovendien is het ook nog vrijwel windstil. Na het kleine dorpje Kortehemmen lopen we Boornbergum in. We verlaten echter al snel de Easterbuorren en slaan een zandpad in, dat evenwijdig loopt aan Het Lange Ein, een asfaltweggetje vanuit het centrum van Boornbergum. Uiteindelijk belanden we op deze weg, die weer uitkomt op It Meer. En daar ga ik in de fout. Heb gewoon niet goed genoeg gekeken en ben er vanuit gegaan, dat de 20 km. rechtdoor moest. Niet dus!!! Na een flink stuk gelopen te hebben, , waarbij ik helemaal geen pijlen meer tegenkom, twijfel ik of ik nog wel op de route zit. Terug dus, maar helemaal niet erg, want ik heb genoten van mooie vergezichten met weilanden nog helemaal wit van de vorst.

Op het punt, waar ik af had moeten slaan, kan ik nog een paar wandelaars waarschuwen, die dezelfde fout dreigen te maken. Het is een mooi fietspad, dat naar Oud Beets leidt. Bij een woning, waar ik al vaker langs gelopen ben, ligt nog altijd een onvoorstelbare voorraad gekapt hout, heel kunstig opgestapeld in een ronde vorm! Even later komt de begraafplaats van Oud Beets in zicht. Hoewel ik hier al veel vaker ben geweest, kan ik het t1och niet laten om er weer even te gaan kijken. Dit keer ben ik de enige en kan dan ook mooi wat foto’s maken van de klokkenstoel en de al zeer oude grafstenen uit de tijd, dat hier nog een kerk stond. De engel, die ooit voor de sloop in de kerk stond, waakt als het ware over de doden, die hier begraven liggen. Waaronder de grootouders van mijn man.

Via het weggetje verlaat ik Oud Beets en ga het viaduct over de autosnelweg over richting Beetsterzwaag. Heel leuk is het Kerkepad, dat ik nog nooit heb gelopen. Door een mooi stukje natuur komt het uit bij de bebouwde kom van Beetsterzwaag. Hier is ook meteen de eerste rustpost bij Pannenkoekenrestaurant Baboeshka. Een leuk, ruim restaurant, waar ik geniet van een kopje koffie en uitkijk op een wand met oude postzegels van Nederland met de beeltenis van Koningin Wilhelmina. Heel apart. Na een lange wachttijd bij de toiletten snel weer verder. Het fraaie, tegenover Lyndenstein gelegen park door. De vijver gedeeltelijk bedekt met een flinterdun laagje ijs. Waar het ijs al weg is, zie je de prachtige weerspiegelingen. Twee eenden dobberen in een klein “wak”. Aan het einde van de vijver is er een splitsing en gaan we de Eineflecht in. Verrast ben ik bij het zien van een op een afgekapte boomstam bevestigd ooievaarsnest. En dat midden in een straat van een woonwijk. Zou er ooit een ooievaar gaan nestelen????

Na nog een paar straten met Friese vogelnamen verlaten we het dorp en gaat de route het bos in. Langs de golfvelden van Hotel Lauswolt, die zo lijkt het wel, steeds uitgebreider worden. Dan volgt een wel héél mooi stuk van deze 20 km.-route. Een  smal paadje pal langs het Koningsdiep. Wàt fantastisch mooi is het hier! De paar “hindernissen”, die genomen moeten worden, neem ik voor lief. Gelukkig blijven m’n voeten droog! Hoewel ik de hele ochtend al op verschillende plekken het geroffel van een specht heb gehoord, heb ik er jammer genoeg niet één gezien. Dat het een lenteachtige dag is vandaag en het voorjaar in aantocht is, is duidelijk te horen aan het uitbundige gezang van de vogels. Echt genieten dus!

Bij de brug over het Koningsdiep komt de 25 km. er bij en lopen we gezamenlijk het Hemrikerpaad af. Even later scheiden onze wegen weer. Na nog weer enkele mooie bospaden, waarbij we op de Achterwei aangekomen door de bomen de mooie Sint- Hyppolituskerk zien liggen, bereiken we de tweede rust in Het Witte Huis in Olterterp. Een prachtige pauzeplek, waar ik op het zonovergoten terras geniet van warme chocolademelk met een grote dot slagroom!!! Helemaal weer opgekikkerd vervolg ik m’n weg, een verhard fietspad. Eerst nog door het bos. Even later door aan weerskanten van het pad liggende weilanden met daarboven prachtige wolkenluchten. Het geraas van de autosnelweg  naar Groningen is al van verre te horen. Een klein stukje er langs en dan door de tunnel de Oude Slingeweg op. Er volgt nog een mooie stukje schelpenpad langs het water. En dan komt de finishlokatie weer in zicht.

Bij het afmelden blijkt dat er 980 wandelaars op deze speciale wandeltocht zijn afgekomen. Wàt een succes voor de organisatie, maar ook wàt geweldig, dat er daardoor zó’n groot bedrag,  te weten €5000,= geschonken kan worden aan het goede doel van vandaag: de Belevingstuin van Talant in Beetsterzwaag. Fantastisch!

Ik heb genoten van een prachtige wandeldag! Organisatie en vrijwilligers wil ik dan ook hartelijk bedanken voor hun inzet!!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Wat leuk Henk en Truus om een reactie van jullie te krijgen! Nou, het was ook werkelijk een fantastisch mooie tocht!!! En wat hebben we geboft met het weer! Nogmaals bedankt voor al jullie werk! Tot ziensQ

  1. Desiree

    Wat heb je de natuur mooi omschreven Elly, en zo mooi als jij erover schrijft, zo was het ook ! Mooie foto’s van een schitterende tocht !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code