Ureterp 4-01-2014 Nieuwjaarswandeltocht FLAL

 

 

Vandaag de eerste wandeltocht in het nieuwe jaar! Nou, dan weet je het wel……..juist ja, zoenen, zoenen en nòg eens zoenen en elkaar het allerbeste wensen voor dit nieuwe jaar. Met hopelijk weer veel mooie wandeltochten!
Ureterp inrijdend is al te zien, dat de animo om vandaag mee te gaan lopen (en alle calorieën van de afgelopen feestdagen weg te werken!!) heel groot is. Plekje zoeken voor de auto in de omliggende straten en op naar MFC “De Wier”. Gelukkig een grote lokatie, want er zìjn nogal wat wandelaars op komen dagen. Als de 35 km.-lopers vertrokken zijn, wordt het iets rustiger, tòch blijft er nog een grote groep achter, wachtend op het sein van vertrek. Nou, dat heeft Suus geweten! Ze moest zich een weg banen door de massa, die zo snel mogelijk een route wilden bemachtigen!! Zou dan die éne minuut later vertrekken er tòch iets toe doen???????
Na het gedrang kunnen we rustig aan de tocht beginnen. Zijn al snel Ureterp uit en gaan richting Frieschepalen. Lopen het dorp binnen, maar zijn er al weer heel snel uit. De ijsbaan ligt er stil en verlaten bij, evenals de mooie koek-en zopie tent. Het wil nog maar geen winter worden zo lijkt het met dit voorjaarsachtige weer van vandaag. Zon erbij en koning winter laat het tot nu toe nog afweten. Maar, het kan zó maar omslaan. We lopen op de grens van Groningen en Friesland, waar langs het pad een paar mooie grenspalen staan. Even verderop weer een leuke situatie, waar we elkaar tegenkomen aan weerskanten van een sloot, met op de in de zonzijde gelegen wal de schaduw van de lopers. Prachtig gezicht! Passeren enkele hekjes, die geen enkele functie lijken te hebben en gaan dan de Skieppedrift op. Niet veel later komen we aan bij de eerste rust van vandaag: dorpshuis “Úthof”, waar we even kunnen zitten en wat drinken. Er zitten zelfs lopers buiten aan de picknicktafel of was het zomer! Dan weer met frisse moed op pad voor de volgende “etappe”. Steken een kruispunt over (een soort plein), komen op een bepaald moment op een fietspad, dat om de zoveel meter gebarricadeerd is door afgezaagde boomstammen, zodat ons niets beter te doen staat dan op het karrespoor ernaast te gaan lopen. Al vrij snel doemt in de verte het prachtige kerkje van Duurswoude op, heel mooi gelegen tegen de bosrand. Allerlei namen van paden passeren de revue, waaronder Breeberchpaed, Russchenreed, Mûzebiterspaed, Finnepaed en Merskereed. De tweede rust is in de voetbalkantine van ODV in Wijnjewoude. Blij, dat ik weer even kan zitten en wat eten en drinken. Appie heeft hier een “patiënt” en moet aan de bak, terwijl iedereen er op de neus bij staat om te zien hoe handig hij een blaar van Els behandelt! Els loopt later weer als een haas de laatste 5 kilometer terug naar Ureterp, daarbij aangemoedigd door een stel blèrende geiten. Ook de groepsfoto wordt vandaag niet vergeten, Albert kruipt nog even in de onderwal om zijn “harem”van vandaag op de foto te zetten op een fraaie brug over het Koningsdiep, waarna we via de Merskereed Ureterp binnenlopen en we al snel MFC “De Wier” bereiken. Eindpunt van een mooie wandeltocht, met prachtig wandelweer en veel gezelligheid van medelopers onderweg. Iedereen, die ons weer zo’n mooie wandeldag heeft bezorgd, bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code