Dinsdag wandeltocht rondje Leeuwarden 8 maart 2016.

 

Vandaag gaan we rond Leeuwarden wandelen. Hans, Femke en Griet hebben de dag voorbereid. Zo is de uitvalsbasis van vandaag Ludingawaard, een groot centrum van Palet, gelegen in de wijk Bilgaard aan de rand van Leeuwarden.

We zijn vroeg en zien steeds meer wandelaars binnenstappen. De koffie met cake staat klaar. Overal in het centrum is bedrijvigheid. Een groep mannen is aan het biljarten, de winkel is open, waar heel veel leuke, meest eigengemaakte dingen worden verkocht.

De groep is groot, 28 maar liefst! Klokslag 10 uur gaan we op pad. Eerst een stukje door Leeuwarden. Altijd is er wel weer iets nieuws te ontdekken. Nu zien we nieuwbouw op de plek waar eerst de Sporthal van Bilgaard stond. Een leuk, klein wijkje is op deze plek gerealiseerd. De bergen groot vuil op veel plekken doet denken aan Amsterdam, waar het een min of meer “gewoon” straatbeeld is! Via een hoog, houten bruggetje belanden we in de nieuwe wijk Blitsaerd. Ruim opgezet. Nog veel kale plekken, waar paaltjes aangeven, dat er nog kavels te koop zijn. De crisis en de daarmee samenhangende stagnatie in de woningbouw zijn hier debet aan. Van het oorspronkelijke plan om de voormalige Bullepolder te bebouwen met luxe, vrijstaande woningen is men daardoor afgeweken. Rijtjeswoningen rond grote vijverpartijen zorgen voor variatie, evenals de verschillende bouwstijlen.

Al snel lopen we het open veld in. We boffen met het weer! Prachtige luchten met stapelwolken. De zon schijnt! Het is weer genieten vandaag! Het ene vergezicht is nog mooier dan het andere, zodat ik blijf fotograferen!!!! We lopen Miedum in en vrijwel meteen ook weer uit. Opvallend is de scheef staande toren, half verscholen achter een boerderij. Nèt voor de brug “duiken” we de landerijen in. Wàt een mooi stuk van de route is dit. Het pad komt uit in Lekkum, waar ik de avond ervoor nog een vergadering van de Friese Lange Afstand Lopers heb bijgewoond in hun thuisbasis dorpshuis “Weeme”. Zie ik de kerk ook eens bijdaglicht, ha ha! Ook nu weer een mooi pad langs het water, overgaand in een smal weggetje. Zo lopen we Snakkerburen in. Prachtig oud buurtschapje onder de rook van Leeuwarden. Knusse straatjes, mooie oude panden. Even later gevolgd door de hoge appartementen gebouwen van Leeuwarden. Zo bereiken we weer Ludingawaard, waar we een hapje gaan eten. De tafels zijn gedekt, de soep is klaar en we hebben onderhand wel trek gekregen.

Gesterkt gaan we weer op stap. Gingen we vanochtend na de brug rechtsaf, nu is de route linksaf. Direct volgt een heel mooi, oud pad en via een hekje gaat het verder door de weilanden, het Jelsumer Binnenpaad. Komen daarbij langs een monumentale boerderij, Haskera-Zathe, waar het oog valt op de biogas-installatie. De “kop”van de boerderij is een kapitale villa, waar ooit Boyens Arjens Wassenaar zich in 1891 vanuit St. Annaparochie had gevestigd. Drie gebroeders Wassenaar hebben in de jaren 1889-1900 elk voor zichzelf, maar in elkaars nabijheid een kapitale boerderij gesticht. De twee andere zijn respectievelijk de in Leeuwarden aan de Mr. P.J.Troelstraweg gelegen boerderij en de boerderij Vijverzathe aan de Langhústerdyk in Jelsum. Het voert te ver om in dit verslag uitgebreid aandacht te besteden aan de bouw en alle aspecten van de architectuur van deze boerderijen. Veel is hierover te vinden als je op internet gaat “snuffelen”.

Over Vijverzathe iets over de geschiedenis. Jan Wassenaar was rundveefokker en vee-exporteur, die al internationale roem had gekregen met zijn vooral in Amerika zeer gewilde Friese stamboekvee. Getrouwd in 1916 met Rigtje Boelstra, dochter van een welgesteld boerenechtpaar. Ze genoot een voor die tijd ongebruikelijke brede internationale opvoeding. Eerst de MMS in Leeuwarden, kostschool in Lausanne en tenslotte Engeland, waar haar bijzondere tekentalent tot bloei kwam. Het echtpaar bleef kinderloos. Na de oorlog werd de boerderij in Jelsum het paradepaardje van de Friese stamboekveefokkerij. Samen met haar man reisde ze als ambassadeurs van de Friese veefokkerij meerdere keren naar Frankrijk, Argentinië, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten. Meerdere malen bezochten Koningin Juliana en Prins Bernard Friesland en kwamen dan ook altijd naar Jelsum, de laatste keer in 1959 in gezelschap van sjah Mohammed Reza Pahlavi van Iran (toen nog Perzië geheten). Twee wandelaars van onze groep weten dat nog goed, o.a. zwaaien naar de stoet in Leeuwarden met een Perzisch vlaggetje. Bij deze gelegenheid toonde Rigtje Boelstra trots haar topstier Gerard Wouter. De shah zocht n.l. een goede, Friese stier!Een jaar voor haar dood in 1969 werd ze voor haar verdiensten voor de Friese veeteelt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Tot zo ver een stukje geschiedenis. We lopen op een gedeelte van het Jabikspaad verder naar Dekemastate, genoemd naar de familie Dekema, die in de 16e eeuw de state bewoonde. Van oorsprong eenverdedigbaar stenen huis, een stins. Al in de 15e eeuw werd het bewoond dor de familie Camstra. De familie van Wageningen heeft hier het langst gewoond: van 1791 tot 1996. De noodzaak om te restaureren bracht de familie ertoe om het bezit over te dragen aan de Stichting Old Burger Weeshuis te Leeuwarden. De state wordt niet meer bewoond, maar is toegankelijk voor bezoekers. Ook is hier een stempelpost van het Jabikspaad. De state is ingericht “alsof de bewoners even weg zijn” en wel in de tijd van voor de Tweede Wereldoorlog. Om de state een gracht, een parkachtige tuin, waar veel stinsenplanten groeien en bloeien. Nu overal de mooie sneeuwklokjes.

Na uitgebreid alles rondom de state te hebben bekeken vervolgen we de route. Lopen nu over de weg langs Haskera-Zathe en gaan de wijde wereld weer in en genieten deze laatste kilometers nog weer van de weidse vergezichten, die zo kenmerkend zijn voor dit deel van Friesland. Heel voldaan arriveren we weer in Ludingawaard, waar we nog een drankje bestellen en Hans, Femke en Griet bedanken voor de prachtige wandeltocht! Die extra kleur heeft gekregen door het schitterende weer! Wàt een machtig mooie dag hebben we weer meegemaakt!!!

 

 1. Jelle Hoeksma

  Elly leuke omschrijving van de wandeling met hierin nog een stukje geschiedenis, dank hier voor.

  gr. Jelle

 2. Gre

  Wat een leuk verslag weer van een tocht van je echt mooi!Tja dat wijkje waar eens de sporthal bilgaard stond det was het vroegere De Meente erger bestond er niet.Ze zijn nu alles aan het opknappen en verbouwen maar het blijft hetzelfde die wijk
  Groetjes van mij en tot een volgende reportage.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Leuk dat je reageert vanuit Benidorm! Mooi dat je de volgende keer w.s. er weer bij bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code