Loopclubje Wiebe rondje Hindeloopen – Workum – Hindeloopen 9 maart 2016.

 

Foto:

 

Het lijkt wel of de groep steeds groter wordt, want ook vanmiddag zijn er maar liefst 24 wandelaars naar de boerderij gekomen om weer even de benen te strekken. Prachtig natuurlijk, want Wiebe moet er niet aan denken om rond een uur of half 2 met een clubje van een man of 3 op stap te moeten gaan. Nou, dat zal voorlopig wel niet gebeuren!!!!

We vertrekken met de auto’s naar Hindeloopen, waar we achter het kleine station buiten de stad gaan parkeren. Omdat van hieruit verschillende rondjes mogelijk zijn, laten we ons door Wiebe verrassen. We lopen eerst op het fietspad naast de weg van Hindeloopen naar de provinciale weg, langs de Oostervaart en gaan dan via een tunnel onder eerder genoemde weg door en belanden op de Alde Dyk in het Workumer Nieuwland. Hoewel de temperatuur zo’n 8 graden is, zorgt de harde zuidoostenwind ervoor, dat het véél kouder aanvoelt! Zeker hier in de polder, waar Jan de Wind ons vooral het eerste stuk flink te pakken heeft. Om eens lekker uit te waaien hoef je dus niet naar het strand te gaan, maar lukt dat hier in het vlakke Friese land ook prima! Vooral doordat we boven op de dijk lopen. Naast ons de Dijkvaart, waar een fuut regelmatig een duik onder water neemt en dan weer statig verder zwemt. Mooie watervogels zijn dat toch! De Alde Dyk kronkelt, zodat we op een bepaald moment de wind wat gunstiger hebben en wat meer kunnen genieten van de vergezichten. We zien Workum steeds dichterbij komen. Het grote complex van de kaasfabriek FrieslandCampina en de torens van de Werenfriduskerk en de Sint-Gertrudiskerk. Deze laatste herken je direct aan de karakteristieke vorm. Ook de Nijlânnermolen uit 1754 is een blikvanger.

Na een aantal kilometers steken we de provinciale weg over en vervolgen de Ald Dyk tot Workum. Het water van de ijsbaan is inmiddels weggepompt. Geen schaatswinter dit jaar. Jammer voor de liefhebbers. We hebben een zachte, kwakkelige winter achter de rug, waarbij veel records qua temperatuur zijn gebroken. Tijdens onze wandeltocht op 30 december bloeiden er notabene al  dotterbloemen aan de kant van de sloot!

Aan de rechterkant van de weg recent gebouwde huizen aan de rand van Workum, dat zich steeds verder in zuidelijke richting uitbreidt. Wij komen uit bij de haven, waar het monumentale pand van Restaurant Seburch een blikvanger is. Een mooie klipper ligt voor de wal. Wij vervolgen onze tocht òf op de dijk langs It Soal òf via de eronder langs lopende weg. Bovenop een dijk lopen maakt, dat je een mooi gezicht hebt op het water naast je en het dieper gelegen land aan de andere kant. Een kajuitjacht verlaat de jachthaven en kiest het ruime water van het IJsselmeer, waar we al een glimp van kunnen zien.

Heel prominent is in de verte de voormalige Vuurtoren van Workum, met de bijnaam “Toarntsje”, al te zien. De oorspronkelijke vuurtoren werd in 1643 gebouwd toen ook de dijk tussen Hindeloopen en Workum werd aangelegd. Hij bestond toen uit 4 eiken steunen, een vierkante eiken voet en een ijzeren plaat waarop de vuurkorf stond. Die houten stellage werd door een stenen toren vervangen, die drie verdiepingen had en in 1712 werd er een huis bij gebouwd. Rond 1880 werd het open vuur vervangen door een olielantaarn. Toen 40 jaar later de kustverlichting werd genationaliseerd, bleef Workum zijn eigen toren onderhouden. De toren zorgde voor inkomsten, want langskomende schepen moesten vuur- en bakengeld betalen. Met de opbrengst hiervan werd de zeesluis onderhouden. In 1932 werd de olielantaarn gedoofd, na de afsluiting van de Zuiderzee. Er kwamen toen bakens van gaslampen, waar tot 1983 gebruik van werd gemaakt. De vuurtorenwachter klom via een ladder tweemaal daags naar boven om de gaslampen handmatig te bedienen. In 1984 werden de gaslampen overgenomen door de provincie. Nu zijn er elektrische lampen die op zonnecellen werken. Tegen de vuurtoren staat het huis van de laatste vuurtorenwachter Reid de Jong, die in 2004 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werd. Eenmaal per jaar wordt in de herfstvakantie de “Strontrace” gezeild van Workum naar Warmond en terug. In 2004 werd als verrassing door eerder genoemde Reid de Jong een vuur op de vuurtoren ontstoken. De marifoon meldde aan de schippers dat dit het baken van Workum is. Sindsdien wordt dat ieder jaar gedaan.

Al verder lopend op de dijk kunnen we nu van dichtbij een blik werpen op de mooie poldermolen met molenaarswoning. Met redelijk schone schoenen, zonder schapenstront!, want de schapen zijn er op dit moment niet, verlaten we de hoge dijk via een steile trap zonder leuningen. We lopen nu een smal pad op, de Lieuwe Klazeslaan geheten. Grote groepen ganzen vliegen met het zo bekende “gakkende” geluid op uit het weiland. Rechts zien we het silhouet van Hindeloopen met de prachtige toren van de Grote Kerk, vroeger ook Sint Gertrudiskerk net als in Workum. Deze toren stond nogal scheef. Elk jaar verzakte ze zo’n 2 centimeter. In 1914 b.v. stond ze 133,5 cm. uit het lood, in 1932 was dat al 147,5 cm. geworden.  Van 1938-1939 is de fundering van de toren hersteld. Vrijwel aan het eind van dit weggetje in de berm een oude grenspaal tussen de voormalige gemeenten Workum en Hindeloopen. Dan zijn we terug bij de auto’s en rijden weer naar de boerderij, waar we eerst de jongste lammetjes gaan bewonderen. Inmiddels zijn er 85 lammetjes geboren, waarvan 11 drielingen en 1 vierling. Vier lammetjes worden met de fles grootgebracht. Vijf schapen moeten nog lammeren.

We ruiken de versgezette koffie al en gaan gauw naar binnen, want na deze tocht hebben we wel zin in een bakje. De keuken is weer tot de laatste plaats bezet. Het is een geroezemoes van jewelste! Dat wordt nòg erger als er een ballon wordt gevonden en met de nodige hilariteit van de een naar de ander wordt gestompt. Kennelijk is nog niet alle energie vanmiddag verbruikt!!! We kunnen ons in het vervolg wel de Baldadige Wandel Club gaan noemen: de BWC van Harich!!!!!

We hebben in ieder geval weer een mooie, leuke  wandelmiddag gehad met een heel gezellige nazit bij Wiebe en Tite!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code