Kollum 7-1-2014 Foto’s Dinsdag wandeltocht

De drukke decembermaand van feestdagen en zondagen is weer voorbij en een nieuw jaar met nieuwe wandeltochten ligt voor ons. Vandaag dus de eerste wandeltocht van de dinsdaggroep in 2014. En wéér boffen we enorm met het weer, zoals tòch wel vaak het geval is op onze dinsdagloop één keer in de 14 dagen.
Startlokatie vandaag is Restaurant Lauwersland, vlakbij Kollum. Een prima plek om eerst met elkaar koffie te drinken. Natuurlijk beginnen we met het gebruikelijke ritueel van elkaar het beste wensen voor het nieuwe jaar. Dat iedereen kennelijk weer zin heeft om te lopen,blijkt wel uit de grootte van de groep, n.l. 30 personen! Na de lunch zelfs 34!! Deze 4 lopen dus ‘s middags mee, maar zijn wèl al bij de lunch. We zijn blij Nico weer te zien, die lang niet mee heeft kunnen doen en het weer gaat proberen. Hans vertelt nog even het een en ander over de route en dan gaan we van start. Het waait stevig, maar het is totaal niet koud. Als de zon ook nog doorbreekt, lijkt het wel voorjaar. Het eerste dorp waar we doorwandelen is Veenklooster. Ook hier heeft de storm behoorlijk huisgehouden: veel omgewaaide en afgeknapte bomen.

 

Het is een prachtig dorp met veel oude huizen. Op een soort brink staan “boomkrukken” . Restanten van afgezaagde bomen, die bekleed zijn en dienst kunnen doen als zitplek. We verlaten Veenklooster via een weg met aan weerskanten mooie bomen, waardoor je het idee krijgt van een soort lange oprijlaan. Komen dan door een buurtschap Hanenburch geheten. Leuk is dat altijd als je zo’n naam tegenkomt waar je nog nooit van hebt gehoord. Dat de natuur tòch wel een beetje van slag is, is te zien aan de elzenkatjes aan de bomen. Ook het gras groeit al als kool. Ben benieuwd of wij ook nog een staartje van de in Amerika heersende Koning Winter meekrijgen!
Via het mooie Poelepaad bereiken we Buitenpost. Lopen door een mooi park en komen bij Verzorgingshuis Haersmahiem, voor sommigen van ons bekend van de Swaddekuier, die hier afgelopen jaar de startlokatie had.

 

Wij zijn hier welkom en Hans heeft geregeld, dat er soep is en drinken. In een apart zaaltje staat alles voor ons klaar, zodat we fijn met elkaar kunnen eten en bijkomen van de ochtendwandeling. Na 3 kwartier is het tijd om weer op stap te gaan. We lopen langs de Mariakerk en even later passeren we het Gemeentehuis. Komen zelfs even in het “paradijs” ( een pad Paradyske geheten), komen door Leechlân, een kleine buurtschap. Na de trekvaart overgestoken te zijn, komen we bij een hertenkamp, waar even een fotomoment wordt ingelast. Herten, één met een jonkie, een grote bok met gewei, geitjes, een zwarte zwaan met één jong. Via het aangrenzende Wilhelminapark lopen we Kollum binnen, waar meteen het oog valt op de mooie, grote Maartenskerk. Prachtig plaatsje met mooie, oude huizen aan een grachtje. Daarna nog een slinger buiten om Kollum en we zijn terug bij Lauwersland. Genoeglijk zitten we nog een tijdje met elkaar wat te drinken en rond half 4 gaan we weer op huis aan. Het is weer een heerlijke wandeldag geweest.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code