9e Noordenveldtocht Norg 12 maart 2016.

 

Heerlijk, dat het al steeds vroeger licht wordt! Dus niet meer in het donker wegrijden naar een wandeltocht. Het is echter nog wel even uitkijken, want het heeft weer licht tot matig gevroren. Tot ik in Norg aankom blijft de temperatuur zo rond de 0 graden.

Eerst iets over de plaats Norg. Wat meteen opvalt is de kerk. De in het midden van de 13e eeuw gebouwde romanogotische Sint-Margaretakerk met een zadeldaktoren. Nu een protestantse kerk. De wijwaterbak en het doopvont dateren van voor de bouw, respectievelijk uit het midden van de 12e eeuw en het begin van de 13 eeuw.

Het dorp telt twee korenmolens, te weten de Noordenveld en de Hoop. Deze laatste is als enige molen in Nederland uitgerust met Bilauwieken.

Het dorp telt vijf brinken. Allemaal in het centrum gelegen. Ze zijn in de 19e eeuw aangelegd voor de grote paardenmarkten. Deze markten worden nu nog steeds vier keer per jaar georganiseerd, vaak in combinatie met een goederenmarkt of een ander evenement.  De markt in Norg kan bijna niet meer concurreren met de grotere buur-markten in Zuidlaren en Roden.

Aan de noordzijde van het dorp liggen drie aaneengesloten bosgebieden: de Molenduinen, de Langeloërduinen en de Oosterduinen. Doordat Norg aan de noordkant wordt “beschermd” door drie bosgebieden, waait het bijna niet in het dorp doordat de bossen de wind tegenhouden.

Midden in het dorp, tegenover de kerk staat Ontmoetingscentrum “De Brinkhof”. Het complex is in 1972 gebouwd en biedt onderdak aan bijna alle maatschappelijke voorzieningen. Bovendien is er een toneel/theater, een sporthal, horeca-ruimte, wereldwinkel en diverse vergaderruimten.

Hier is  de startlokatie van vandaag. Als ik arriveer is het al een drukte van belang! Het is echter een mooie, gezellige en grote ruimte, dus is er voor iedereen wel een plaatsje te vinden. Het inschrijven gaat vlot, het personeel achter de bar snel met het inschenken van de nodige kopjes koffie. Al veel bekende wandelaars, die zich voor de 30 km. hebben aangemeld.  en dus als eerste vertrekken. Ik wacht nog even, maar ga uiteindelijk van start voor de 20 km.

Hoewel het eerst nog vrij frisjes is, verandert dat al snel door de kracht van de zon. Ik laat Norg achter me via de Schapendrift, waar grote zwerfkeien een metalen schapenkop hebben gekregen en de naam van de straat dus eer aan doen. Leuk bedacht! Langs de ijsbaan, waar de vorst het water met een dun vliesje ijs heeft bedekt. Verder door het Norger esdorpenlandschap. Prachtig bosgebied. Af en toe wat blubber op de paden, maar dat hoort er bij. De zon werpt z’n stralen tussen de bomen door en er is nagenoeg geen wind. Al snel kan de sjaal in de rugzak.

Het mooie van de omgeving van Norg is, dat bossen afgewisseld worden door open stukken met akkers en weilanden. Veel akkers zijn al omgeploegd, op andere staan de maisstoppels nog overeind.  In de verte de pijpen van de gaswinning in Langelo. Daar kom ik niet, want de 20 km. gaat halverwege rechtsaf. Na weer een stuk door het bos arriveer ik bij de eerste rust: Bospaviljoen “De Norgerberg”, waar tot m’n grote verrassing al twee bekende wandelvriendinnnen op het terras zitten te genieten van een kopje koffie. Ik sluit me bij hen aan met een beker warme chocolademelk. Ondertussen steeds meer bekenden, die de 30 km. lopen en hier ook hun rust- en contrôlepost hebben. Heel gezellig even gezeten. Dan ga ik weer verder. Het eerste stukje lopen de beide afstanden nog dezelfde route, maar al snel komt er weer een splitsing. Een stukje van de route lopen we op het Groningse Jacobspad. Het doet je gewoon wat als je de markering van dit pelgrimspad van Uithuizen naar Hasselt tegenkomt. Ook dit gedeelte van de route weer mooie bospaden met doorkijkjes naar omzoomde weilanden en akkers.  Een eenzame houtzager is aan het werk om enkele bomen wat bij te snoeien. Dan bereik ik de 2e rust: Theehuis “De Bosrand”. Ook hier een vol terras, waar iedereen geniet van de zon. Ook hier tref ik weer 30 km.-lopers.

Dan op voor de laatste kilometers, waarbij we een heel stuk lopen door de “Peestermaden en Noordsche veld”. Een prachtig gebied! Tenslotte bereik ik via een hooggelegen es de rand van Norg. We maken nog een slinger, waarbij we mooie, oude boerderijen passeren. Langs de mooi, in het centrum gelegen kerk en komen zo weer terug bij “De Brinkhof”. Ik meld me af en drink nog wat voor ik weer naar huis ga. Heb vandaag gezellig, nou ja gezellig???????gelopen  met………mezelf. Desondanks een prachtige wandeldag beleefd met fantastisch mooi weer. Zoals een wandelaarster bij het weggaan verwoordde: “wat zijn we rijk, dat we dit nog kunnen doen en mee kunnen maken”! En zó is het!

De organisatie, Wandelvereniging “De Zwaluwen” uit Assen, kan terugzien op een heel geslaagde wandeldag. Alle vrijwilligers, die dit mogelijk hebben gemaakt, BEDANKT!!!

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Geen idee Liana. Ik dacht dat Desiree ook de 20 km. zou komen lopen, maar heb gewacht en ben toen maar op stap gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code