Loopclubje Wiebe 8-1-2014.

Vandaag de eerste wandelmiddag met Wiebe in het nieuwe jaar. En iedereen heeft er kennelijk zin in, want er komen steeds meer wandelaars binnendruppelen in de schuur. Eerst natuurlijk elkaar alle goeds voor 2014 wensen en dan krijgt Wiebe het woord. Iedereen benieuwd waar we gaan wandelen. We vertrekken vanuit de boerderij en het zal niet alleen een wandeltocht worden, maar af en toe een ware survivaltocht. Spannend dus! Een groep met toch wel een redelijk seniorengehalte op survival in de Gaasterlandse bossen! Dàt kan wat worden…………
In ieder geval hebben we het weer mee. Er staat een stevige wind, maar dan zijn de bossen een prima plek om te lopen. Aan het eind van de Lykwei steken we de weg Balk-Koudum over en gaan direct de ventweg op tot manege Gaasterland. Daar lopen we achter langs, maar deze keer niet direct de Luts over, maar we blijven op het terrein van de manege. Daar is het nodige gebeurd de afgelopen tijd. Een groot terrein is van een nieuwe laag voorzien, maar wel een laag, die wij niet kennen. Het is zand, vermengd fijngesneden lompen, waardoor een heel aparte substantie is ontstaan.

 

Loopt lekker, dus de paarden zullen het straks ook wel prima vinden. We lopen het terrein verder af en bij de bosrand gekomen is er een kleine brug. Niemand, die dit wist, terwijl velen toch al jaren hier in de buurt wonen! Het pad loopt verder langs de Luts en buigt af het bos in. Hier zien we een primitieve hindernis om paarden het springen te leren. Een paar boomstammen met touw aan de bomen vastgemaakt. Even later komen we op een heel speciale plek.

 

Een grote zwerfkei ligt op een kleine heuvel. Bram, die veel van de historie weet als lid van de Stichting Histoarysk Wurkferbân Gaasterlân) , vertelt iets over de geschiedenis van het Molukkenkamp Wyldemerk.
Nu het kunstwerk zelf. Het is van de kunstenaar Hein Mader (1925-2011) en in 1997 geplaatst. Een zwerfkei met daarop in brons: knoflook en kruidnagels, een herinnering aan de koloniale achtergrond van dit voormalige kamp. Van de 7 kruidnagels zijn er nog 2 over, maar binnen afzienbare tijd wordt dit hersteld.

 

We vervolgen de wandeling en kijken nog even bij een slecht te lezen herinneringsplaatje en zien het nog bewaarde electriciteitshuisjeDe wandeltocht krijgt nu steeds meer het karakter van een survivaltocht. Door greppels en slootjes, klimmen en klauteren komen we bij en toch wel behoorlijk obstakel. Een vrij brede sloot, boomstammetjes van de ene walkant naar de andere enwiebeldewiebel naar de overkant. Gelukkig heeft Wiebe vanochtend nog een touw gespannen om het ons wat makkelijker te maken. Alles verloopt prima, niemand krijgt een nat pak en we kunnen weer vrolijk verder. Via het libellenreservaat, waar aan een stuk boomstam mooie zwammen zitten, die doen denken aan de Jacobsschelpen (pelgrimage naar Santiago de Compostela) en langs hier rondlopende koeien komen we in de Wyldemerk met z’n mooie grote uitgegraven waterplas.

 

Ook hier, zoals overal in de provincie, veel omgewaaide bomen, die in veel gevallen al in stukken zijn gezaagd. Na de mooie Skouleane gaan we het bos Elfbergen in en zijn helemaal verrast als we ineens voor een omheind stuk
land staan, waar een kudde alpacca’s rondloopt (Wiebe wist dit natuurlijk!). Maar wat hij niet wist was, dat de eigenaresse er juist op dat moment bezig was (ze komt er 2x per dag). Prachtig, dus ze kon ons heel veel vertellen over deze mooie, bijzondere dieren.

 

De tocht gaat verder en we passeren een vakantiewoning, waar wonder boven wonder een grote boom weliswaar dwars door het hek is gevallen, maar gelukkig nèt niet op het huis!!! We komen weer uit aan de achterkant van de manege. Er wordt nog volop gewerkt aan de oevers van de Luts. Nog even en we zijn weer op de Lykwei, waar weer heel duidelijk het dassenspoor is te zien. In de verte doemt de boerderij al weer op en we worden uitgenodigd om koffie te blijven drinken. Deze keer niet in de keuken, maar gezellig met z’n allen aan tafels in de schuur. Tite heeft weer heerlijke appeltaart gebakken en na zo’n tocht smaakt die extra lekker!!! Wat hebben we een fantastisch mooie, leuke wandelmiddag beleefd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code