Voorjaarswandeling/fietstocht regio Friesland van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Rondje De Veenhoop, 2 april 2016.

 

Foto

 

Vandaag heeft Liana de dag voorbereid. We worden rond half 10 verwacht in Herberg It Polderhûs op De Veenhoop. Een reuze gezellige lokatie, die vandaag onze uitvalsbasis is.  Het pand is in 1872 gebouwd als karakteristieke brugwachterswoning. Het voormalige achterhuis met boerderij is nu restaurant.

De Veenhoop ligt middenin natuurgebieden. Ten oosten het natuurgebied De Petgatten, aan de zuidwestkant het unieke gebied De Kraanlannen.

Na de koffie met koek gaan we op pad. Lopen een stukje door het dorp langs het Polderhoofdkanaal en vervolgen onze route langs het Grietmansrak. Hier is veel gebeurd de afgelopen tijd. Nieuwe walbeschoeiing, vernieuwd fietspad met ernaast nog braak liggend land. Al snel bereiken we de pont, die ons naar de overkant brengt. We sluiten een deal met de pontbaas, omdat we een “retourtje” nemen. Heel geschikt dus!!! De beide fietsers zijn nu nog bij ons, maar die gaan er na de overtocht snel vandoor. Zij zijn nog net op tijd de Hooidambrug over gegaan. Wij moeten wachten. Een tergend langzaam varende kruiser levert het nodige commentaar op! Maar dan kunnen ook wij de tocht vervolgen. Tot onze grote verbazing kunnen we De Jan Durks polder in. En dat terwijl het broedseizoen is!!!! Er zijn wel een paar “mitsen en maren”, die echter niet op ons van toepassing zijn. Het loopt hier heerlijk. Af en toe wel een beetje drassig, maar heel goed te doen. Volop vogelgeluiden, vooral van opstijgende ganzen, die elders weer neerstrijken op het water van een grote poel. Links van ons het brede water van de Hooidamsloot, die uitmondt tussen aan de ene kant de Geeuw en aan de andere kant de Kruisdobbe. In de verte doemt de hoge uitkijktoren al op en natúúrlijk gaan we die beklimmen. Hij doet z’n naam “Romsicht” alle eer aan, want je hebt hier van boven een magnifiek uitzicht naar alle kanten van het landschap beneden. Er worden de nodige foto’s gemaakt en na dit intermezzo gaat de tocht weer verder om uit te komen bij “It Wiid” aan de rand van Eernewoude. We lopen de Manjepetswei op, maar bij nader inzien zal het vanwege de lunchafspraak niet lukken om een rondje te lopen. Dus terug. Geen probleem, want dan ziet de wereld er weer heel anders uit.

We lopen nu via het fietspad pal naast het brede vaarwater terug naar de Hooidambrug en vandaar weer naar de pont. De pontbaas heeft ons al opgemerkt en komt de deur uit van zijn mooie onderkomen. Een blik naar binnen laat zien, dat hij van alle gemakken is voorzien: keukentje, makkelijke fauteuil en buiten nog een gezellig zitje voor de zomerse dagen. Vlug, veilig en voordelig brengt hij ons weer naar de overkant en lopen aan de andere kant van het Polderhoofdkanaal De Veenhoop weer binnen.

We hebben inmiddels echt wel trek gekregen. Een grote tafel met lunchgerechten staat al op ons te wachten. We gaan eerst aan de soep. Maar liefst 2 soorten! Wat is het toch altijd weer gezellig om zo met z’n allen te tafelen, ondertussen pratend met deze en gene. We nemen er dan ook rustig de tijd voor en laten het ons goed smaken. Dan wordt het toch wel tijd om weer eens op stap te gaan. We lopen om het restaurant eenpad op, dat de Kraanlannen ingaat. Volgens een oud “placaat” uit 1542 broedde in dit gebied de kraanvogel. Vandaar de naam. Het gebied is pas na 1930 deels verveend. De stripen (zetwallen) zijn bijzonder vanwege de vegetatie van heideschraalgrasland met o.a. valkruid, klokjesgentiaan, liggende vleugeltjesbloem, gewone dopheide en heidekartelblad.  In de petgaten vallen de pluimzegge op. In het rietland met veenmoslandjes bloeit in de maanden mei en juni de echte koekoeksbloem. Het is een belangrijk broedvogelgebied, waar je diverse vogelsoorten kunt waarnemen. Het is echt genieten hier. De stilte, de weidsheid en het geluid van de vogels. Jammer, dat het nog steeds bewolkt is. De temperatuur is prima, weinig wind en we treffen dus vandaag heerlijk wandelweer! Deze lus is aanmerkelijk korter dan die van vanmorgen. Rond de klok van 3 uur zijn we terug bij It Polderhûs en maken het ons gemakkelijk op het terras, waar we nog een tijdje gezellig bivakkeren onder het genot van een drankje. We zijn het er allemaal over eens, dat we weer een prachtige wandeldag hebben beleefd, waarbij veel pelgrimservaringen zijn gedeeld en bij velen de heimwee naar de Camino weer is versterkt.

 

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Mooi dat je me dat even meldt!! Omdat ze vastgeschroefd zaten, wist ik niet dat het jullie pijlen waren, ha, ha.

  1. Henny

    Weer een leuk verhaaltje Elly, ik was wel in Veenhoop op zondag, meegedaan aan de 2e dag van de Damhûswandeltocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code