Voorjaarswandeltocht WiK vanuit Een op 9 april 2016.

 

Vandaag op weg naar Een, een klein dorpje, vlakbij Haulerwijk. Een klein uurtje rijden dus vanuit Balk. Bij aankomst op Recreatie Centrum “Ronostrand” gaan de eerste wandelaars al op pad. Ik ga eerst nog aan de koffie en tref daar nog veel bekenden, die ook rustig aan doen.

Rond negen uur gaan we er vandoor. Prachtig, windstil weer, nog een beetje nevel boven het Ronomeer, waar de zon al een beetje doorbreekt. Belooft dus weer een heel mooie wandeldag te worden.

De route begint al mooi met een stukje over de Brink aan het Noordeinde in Een. Direct hierna worden we geconfronteerd met het eerste modderpad van deze dag. En wàt voor een? Bij een kruispunt is het zoeken om nog zonder al te ver weg te zakken, naar de overkant te komen. Dat lukt me maar gedeeltelijk!!!! Na deze modderpatrouille weer op de verharde weg, waar een voorziening is getroffen voor overstekende padden. Mooi is dat, want anders zouden er tientallen doodgereden worden op deze weg.

Een prachtig stuk van de route is het gedeelte door het dal van het Groote Diep. In de verte de gasopslag van Langeloo. Maken een praatje met Bert, die met de auto (fiets achterop) controleert of alles naar wens verloopt. Pijlen zijn overal nog aanwezig, dus geen probleem. Geweldig, dat er vrijwilligers zijn, die zich zó inzetten om ons een mooie wandeldag te bezorgen!!!!

Even later een kleine “hindernis” in de vorm van een smalle plank over het Lieversche Diep???? Een wandelmaatje wacht op afstand met de camera in de aanslag hoe het mij zal vergaan, ha, ha! Helaas, geen waterballet, iedereen komt droog aan de overkant! Een hekje, met daarop de sticker van het Jacobspad, laten we links liggen. Onze route gaat hier rechtdoor. Prachtig zijn de bermen links en rechts van de weg met bloeiende, witte anemoontjes. Het is voorjaar!!! Een prachtige tijd van het jaar. Zo bereiken we de eerste rust- en contrôlepost in Lieveren. Leuke, oude kroeg: ‘t Hart van Lieveren, waar we genieten van een beker koffie. Kan geen contrôlekaartje laten zien, want die heb ik bij het inschrijven niet gekregen…. Is geen probleem gelukkig. Na Lieveren gaan we richting Roden, de Noordesch op. Op een ooievaarsnest zit een ooievaar te broeden. Even verder een wel héél merkwaardige boom. Nu nog goed te zien, omdat er nog geen bladeren aan de wijd, symmetrisch uitgespreide takken zitten. Bij het oversteken van het Peizerdiep blijven we even kijken naar het woelig stromende water van de hier aangelegde stuw met vistrap, waar, bij een andere wandeltocht in de winter, al eens iemand bijna het water ingleed. Zo komen er bij tochten vaak weer allerlei herinneringen boven aan vorige keren, dat hier gelopen werd.

Wat dàn volgt is een pad langs dit Peizerdiep. En wàt voor een pad!!!! Modder, modder. Het is duidelijk: niet alleen de FLAL heeft patent op modderpaden, ook de WIK weet er raad mee, ha, ha! Maar we zijn wel wat gewend, dus klagen doen we niet.

Hierna volgt een prachtig stuk over Landgoed Mensinge: bos, heide, een groot ven, waar honden genieten van het banjeren door het water. Het is hier schitterend! Zo arriveren we in het dorpje Roderesch, waar we terechtkomen in een leuke rustlokatie, groepsaccomodatie: “De Zwerfsteen”. Er is nog soep gelukkig en ik ben blij, dat ik kan zitten. Na rijp beraad besluit ik het hier voor gezien te houden: te veel pijn. Het is dan ook heel fijn, dat ik mee kan rijden met twee vrijwilligers, die hun taak hier erop hebben zitten. We rijden terug naar “Ronostrand” , waar al veel bekenden de tocht achter de rug hebben. Dat wordt dus weer gezellig nazitten met een drankje voor ik weer naar huis ga.

WIK heeft ons weer een prachtige wandeldag bezorgd met een héél mooie route! WIK-vrijwilligers: BEDANKT!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code