Beetsterzwaag 11-01-2014 Wintertocht “De Trochsetters”

Hoewel we vrijwel altijd goed weer treffen op onze wandeltochten, moet het er tòch eens een keer van komen, dat dat niet het geval is. En dat troffen we dus vandaag in Beetsterzwaag. Sommige optimisten dachten nog, dat het om 10.00 uur droog zou worden, maar ook deze keer had de buienradar het bij het rechte eind, ja het was zelfs nog erger dan eerst leek. Maar goed, de èchte liefhebbers laten zich niet door het weer weerhouden en gaan vrolijk gemutst op pad. En dat zijn er niet weinig vandaag. Het Trefpunt zit vol met 25 km.-lopers. Janke deelt de routes uit en goed verpakt in plastic gaan we van start. Meteen in het begin al alom verwarring: ene groep de ene kant op, de andere de andere kant, weer teruglopen, geen pijlen zien, kortom we zien de eerste pijl pas waar nr. 11 op staat!!!!! Maar geen nood, we zitten weer op de route en verder wat de pijlen betreft geen problemen meer gehad.

 

Dacht nog even: misschien hebben ze wel hélemaal geen pijlen gezet en gedacht: ze gaan de route maar eens lezen, want die drukken we per slot van rekening niet voor niets af, hi, hi! Maar dat viel dus niet het geval gelukkig! Al snel zijn we Beetsterzwaag uit en lopen richting Drachten, waar we bij kinderboerderij “De Naturij” onze eerste rust hebben. Prima plek en we zitten even bij te komen met een kopje koffie. Het waait n.l. behoorlijk en dan die regen erbij, dan is het heerlijk om te genieten van de rust. Na vertrek worden gewaarschuwd door een medewerker, die ons adviseert om niet rechtdoor te lopen vanwege de modder. Nou, antwoorden we, we zijn wel wat gewend hoor. En dat blijkt wel, want het stelt in onze ogen niet veel voor. Dat wordt aan het eind van de tocht wel even anders!!!!! Maar zover is het nog niet. Eerst nog vrij kale stukken, waar de wind en de regen vrij spel hebben.

 

Zó zelfs, dat ik met m’n paraplu pal voor m’n gezicht niet meer dan 1 meter vooruit kan kijken. Als Albert en Meintsje me niet gewaarschuwd hadden, was ik rechtdoor gelopen i.p.v. linksaf te slaan! Soms wordt het even droog, maar al snel daarna begint het weer te plenzen. Toch is het dan heel fijn als je weer in het bos komt, want dan heb je in ieder geval minder last van de harde wind. Via een fietspad met aan weerskanten ontelbaar veel omgewaaide en afgeknapte bomen gaan we op weg naar de 2e rust. We komen veel lopers tegen, die al van een welverdiende rust hebben genoten en ditzelfde stukje route teruglopen. Meintsje krijgt het nodige commentaar op de hondjes, die inmiddels niet meer wit zijn. Ze moeten in bad, ja, ze moeten zelfs in de droger!!!! Dat zijn de èchte dierenvrienden! We zijn blij als we “Het Witte Huis” in Olterterp bereiken. Oef, wat is het hier warm als je binnenkomt.

 

Ze hebben een drukke dag vandaag. Niet alleen met de lopers, maar er wordt kennelijk ook iets van een feestje gevierd, gezien het grote aantal auto’s en het publiek binnen. Maar de bediening is vlot en de soep (tomaten- en mosterdsoep) smaakt heerlijk. We hopen natuurlijk allemaal, dat het na de rust (13.30 uur) droog zal zijn , maar dat valt tegen. Het plastic kan weer aangetrokken worden. Wordt het dan de héle tocht in de regen hobbelen? Nee, gelukkig. Op een gegeven moment wordt het droog en ja, dan geniet je tòch meer van alles. Bovendien is het het mooiste stuk route van deze dag. Door het bos en wàt voor bos? Prachtig, je blijft fotograferen. Komt ook omdat het eerst zo
regende, dus halen we nu de schade in!!! Af en toe glijpartijen, dwars door modderpoelen, zodat iedereen bij terugkomst herkenbaar is. Maar prachtige natuur, nog heel bijzondere paddenstoelen qua vorm en kleur, groot en klein.

 

Schitterend. Waterpartijen, omgevallen bomen met hun grillige takken, soms dwars over het pad. Waterdruppels aan de takken, hoog geel gekleurd gras, waardoor je je in de savanne waant en fantaseert, dat er elk moment een olifant of giraffe tevoorschijn kan komen……… Na dwars over de prachtig gelegen golfbaan van Hotel Lauswolt te zijn gelopen, komt (wàt een verrassing) op de valreep ( 15.03 uur) nog de zon tevoorschijn, die de natte stammen van de beuken van een mooie glans voorziet. Echt genieten dus! Dan nog een stukje Freulesingel en we zijn weer terug bij het Trefpunt. We zijn laat, hebben lekker relaxed gelopen, uitgebreid foto’s gemaakt en daar flink wat tijd voor genomen. Maar het zit er nog reuze gezellig en we genieten van een drankje.

 

De organisatie is blij met het aantal deelnemers: 450 in totaal, waarvan 250 lopers op de 25 km. Een mooi aantal gezien het weer van vandaag. Na de vrijwilligers, die ons weer zo’n mooie dag bezorgd hebben te hebben bedankt, gaan we weer huiswaarts. En ja, ik kàn het niet laten, ik weet het, het mag niet, maar oh, wat was er weer een prachtige wolkenlucht onderweg naar huis. Dus tòch maar even op de foto gezet. Een mooi eind van een regenachtige wandeldag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code