Loopclubje Wiebe rondje Gouden Boaiem 20 april 2016.

 

Zoals gewoonlijk verzamelen we op de boerderij van Wiebe en Tite. Een grote groep (25 personen) is afgekomen op het bijzondere “uitje” wat ons deze middag staat te wachten, door Wiebe georganiseerd.

Eerst met de auto’s naar Woudsend. We verzamelen op de kade, lopen een stukje door een oud straatje en zien dan de zeilpraam al liggen van Fedde Mulder aan de wal bij Café De Watersport. Het is een prachtige, 100 jaar oude praam, waar we makkelijk met z’n allen een plekje in kunnen vinden: staand of zittend. Hadden we 14 dagen geleden nog bar slecht weer, vandaag kàn het gewoon niet beter! Volop zon en weinig wind. Prachtige wolkenluchten. Nog maar nauwelijks van wal gestoken, cirkelt een drone boven onze hoofden en volgt ons een tijdje. We varen door de Noorder Ee en slaan dan af naar de Nauwe Wijmerts met daarachter het doel van dit vaartochtje: het helemaal door water omgeven grote “eiland” de “Gouden Boaiem”. De graslanden en de boerderijen (er stonden er ooit vier) zijn in de loop der tijd aangekocht door Staatsbosbeheer. De oppervlakte is ruim 175 hectare. Verreweg het grootste deel (158 hectare) bestaat uit grasland. Het is een uniek weidevogelgebied met bijzondere plantengroei. Het beheer staat geheel in dienst van de zorg voor het behoud van de weidevogels.

In een ver verleden was de naam “Gouden Boaiem” al bekend. Over de oorsprong van de naam doen verschillende verhalen de ronde. Eén ervan is: vruchtbare grond. Een andere is: een verbastering van “Gouden Ciborie”. Na de reformatie in 1580 was het katholieke geloof verboden. De gouden altaarversierselen, waaronder de Ciborie, zouden op het eiland verstopt zijn in de grond. Nog een andere verklaring: toen de Vikingen al rovend en plunderend ook in Friesland kwamen, hebben de monniken van het klooster in Woudsend de kerkelijke schatten in de bodem van het eiland verstopt. Vandaar: Gouden Boaiem. Wat zeker is, is dat het een héél bijzonder gebied is en dat al eeuwen lang!

Wij meren af bij de boerderij van de familie Bokma. Pytsje, de jonge boerin heet ons welkom op de boerderij, waar zij samen met haar man Siebe Klaas sinds 2013 is gevestigd en nodigt ons uit om eerst plaats te nemen aan de picknicktafels, waar koffie klaar staat en eigengebakken boterkoek. Heerlijk!  Dan krijgen we een rondleiding over het bedrijf. Hier geen zwartbonte koeien, maar mooie Jerseykoeien, die heel relaxed en vredig door elkaar in een open stal lopen. Een afgelopen nacht geboren kalfje ligt in het zonnetje en zoekt even later de moeder op om te gaan drinken. Wàt een mooi gezicht! De hele bedrijfsvoering is gebaseerd op het zo natuurlijk mogelijk werken met dieren en grondstoffen. De melk heeft een hoog eiwit- en vetgehalte en wordt 2 keer per week afgevoerd naar de firma Willig in Heerenveen. Dat afvoeren heeft trouwens best nog wel wat voeten in de aarde, want de melktank wordt d.m.v. een trekker op de dekschuit gereden, die naar de overkant vaart. Daar staat dan de tankauto klaar, de melk wordt overgepompt en de boer vaart weer terug met een lege tank.

De koeien zien er heel goed uit. Het gras in de weilanden zit vol met kruiden en planten en is daardoor heel rijk, gevarieerd voedsel voor de koeien. Het kruidenrijk grasland resulteert in een heerlijke, romige biologische melk. In de bedrijfsvoering zijn weidevogels en plantenrijkdom net zo belangrijk als de koeien en daardoor is het eiland uitermate geschikt voor zowel grutto’s, kieviten en tureluurs als Jerseykoeien aldus Pytsje. Jaarlijks komen hier veel bezoekers, zowel individueel als in groepen. We zijn enorm onder de indruk van wat hier allemaal gebeurt.

Dan gaan we het land in onder leiding van vogelwachter Bendiks Okma, die hier al tientallen jaren de vogelstand van o.a. de grutto’s bijhoudt. Hij weet erg veel over de vogels, die hier elk jaar weer terugkomen uit verre oorden, zoals Senegal. Het gaat hier goed met de grutto, 70 span maar liefst dit jaar en 17 span kieviten. Is ook wel eens anders geweest, toen de vos hier rondzwierf en er veel minder grutto’s waren. Gelukkig is hier wat aan gedaan met als gevolg: de lucht vol met grutto’s met hun specifieke geluid. Het is werkelijk bijna niet te beschrijven hóe fantastisch het is om hier rond te lopen. En dan ook nog eens met dit prachtige weer! Wèl moet er goed opgelet worden om niet op een nest met eieren te trappen. Gelukkig weet Bendiks zo ongeveer waar ze zijn en lopen we achter hem aan. Verschillende nesten hebben we gezien. Van zowel de grutto als van de kievit. Met daarin 3 en zelfs 4 eieren! De pinksterbloemen staan uitbundig te bloeien. Het is echt maitiid yn it lân!

Zo arriveren we bij de andere boerderij, waar de ouders van Klaas Siebe wonen. Zij fokken de kalveren op, waarvan sommige horens hebben en andere niet.  Wat hebben ze toch mooie koppen en vooral die grote ogen vind ik prachtig. In de schuur worden we nog verrast door een flink aantal witte duiven. Ooit zijn er een paar aan komen vliegen en inmiddels zijn het er al heel wat. Eén zit op het nest te broeden, dus er komt weer uitbreiding. Verderop in de schuur zitten 3 pauwen hoog op een balk. Deze boerderij ligt aan de Rakken, waar Fedde Mulder de zeilpraam inmiddels heeft afgemeerd. We stappen aan boord en genieten van het vaartochtje terug naar Woudsend, waarbij we worden ingehaald door Pytsje, die met dochtertje Berber even naar Woudsend vaart.

Op de kade nemen we afscheid van Bendiks en Fedde en bedanken hen voor alles!

Wat hebben we een ongelooflijk mooie middag gehad!! Het is eigenlijk bijna niet in woorden uit te drukken. De foto’s zeggen wat dat betreft meer!!! Dat we zó dichtbij zó veel moois hebben, is echt heel bijzonder! Wat is Friesland toch prachtig!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code