8ste “3 Provinciën Wandeltocht Bakkeveen 14 mei 2016.

 

Tjonge, jonge, is me dàt een verschil met vorige week zaterdag! Toen héél erg warm en nú???? Wel de helft kouder!! Dus: geen korte broeken en blote hemdjes, maar weer de warme kleding aan en…….parapluutje mee, want er komen af en toe buien.

Voor het eerst maak ik mee, dat er een file staat om Bakkeveen in te komen. Dat belooft wat! En inderdaad, horden wandelaars op weg naar de start. Rijen voor de toiletten, voor de bar om koffie te scoren en dan weer een héél lange rij om de startkaart te laten scannen. Dan uiteindelijk om half 10 op pad. Ik doe de 20 km. vandaag. We “duiken” meteen de Bakkeveenster Duinen in. Prachtig gebied. Dreigende donkere luchten, waaruit meteen al een bui op ons dak valt. Gaat echter ook zó weer over en breekt het zonnetje door, waardoor de temperatuur direct weer aangenamer wordt. We passeren de Poepedobbe, een pingo die zijn naam dankt aan de Hannekemaaiers, de seizoenarbeiders, die tot in de 19e eeuw uit Duitsland kwamen om te oogsten.

Dan het Mandeveld in. Passeren op een gegeven moment een oude grenspaal, waar er nog enkele van zijn bewaard en arriveren dan bij de eerste rust, waar het uiteraard ook een drukte van belang is. Drink hier gezellig koffie, samen met Hillie en Piet, waar ik een stukje mee heb gelopen,  Na deze rust scheiden onze wegen en ga ik weer op pad met de paraplu boven m’n hoofd, want de regen doet weer even z’n best. Ook nu weer kort, maar hevig! De bremstruiken staan in volle bloei. Prachtig gezicht!

Op een bepaald moment zo maar ineens weer filevorming. Wat blijkt? Een hindernis in de vorm van een diepe sloot met steile hellingen moet worden genomen. Onderin een pallet, waarvan al een paar planken zijn gebroken! Gelukkig krijg ik even hulp van een jonge dame.Dan volgt weer een heel mooi stuk van de route en komen we bij de 2e rustplek aan:”Buitengoed Drentse Vennen”. Een prachtplek. Er is koffie en soep. Smaakt lekker. Bij vertrek zie ik nog een bekende wandelaar, die me vertelt, dat de rest de 40 km. loopt.

Niet lang hierna word ik ingehaald door de “snelle jongens” , die de gang er goed in hebben! Jan de wind doet goed z’n best vandaag met als gevolg: zandhappen als we over een omgeploegde akker lopen. Bij elke voetstap van een wandelaar stuift het zwarte zand je in het gezicht doordat we tegen de wind in lopen. Niet echt fijn dus! Via de Grensweg komen we aan bij het Natuurvriendenhuis Allardsoog, de 3e rustplek van vandaag. Een mooie plek, die we tijdens onze dinsdagwandeltochten ook al enkele keren als uitvalsbasis hebben gehad.

Langs Restaurant “De Drie Provinciën” waar nog weer enkele oude grenspalen zijn te zien, maken we ons op voor de laatste loodjes van deze tocht. Dwars door het prachtige Mandeveld keren we weer terug in Dúndelle, waar we de kaart weer laten scannen en  een stempel in het wandelboekje laten zetten. Zowel binnen als buiten op het terras veel wandelaars. Rijen voor het buffet. Ik besluit meteen op huis aan te gaan. Het was weer een schitterende tocht, prima georganiseerd dankzij heel veel vrijwilligers en het weer viel uiteindelijk reuze mee!

  1. Pingback: 3PWT: nog meer foto's (update 2) - Bakkeveen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code