Wandeltocht Ried 21 mei 2016.

 

Vandaag voor de verandering eens het hoge noorden van Friesland in. De Activiteiten Commissie van Dorpshuis “De Rede” in Ried heeft een wandeltocht georganiseerd, waarvan de opbrengst geheel ten goede komt aan de ver- en nieuwbouw van het dorpshuis. De tocht bestaat uit enkele “lussen” , zodat we de omgeving van Ried op een mooie manier kunnen ontdekken. De route loopt o.a. over een gedeelte van het Jabikspaad, het Friese pelgrimspad, langs de slenk van de Middelsee, langs de weg van het voormalige klooster Sanctea Mariënberg en langs terpen en het schitterende weide- en bouwland van noordwest Friesland.

Op het plein voor het dorpshuis schrijf ik me in voor de 26 km. De 38 km.-lopers zijn dan al lang weg. Voor ik vertrek nog even aan de koffie met een stukje “snelle Jelle” en dan op pad voor de eerste lus. We verlaten het dorp via de Riedsterweg richting Peins,  maar slaan vóór dit dorp af de Slappeterpsterweg in en zien al snel in de verte de kerktoren van Slappeterp, een klein dorpje. Direct na het dorp de Kleasterdyk op. Afwisselend passeren we akkers, omgeploegd met strakke, rechte voren, klaar om ingezaaid te worden en weilanden, die af en toe meer geel zijn dan groen vanwege de enorme hoeveelheid bloeiende boterbloemen. Wat is het voorjaar toch een prachtig jaargetijde!! Alles groeit en bloeit dat het een lieve lust is! De bermen vol met fluitekruid, boterbloemen, zuring, rode klaver. Een en al kleur! De ruimte, de rust, de weidse vergezichten. Daarvoor moet je hier in het noorden zijn! Welke kant je ook opkijkt, altijd is er in de verte wel een torenspits te zien.

We passeren de theetuin “Slappeterp” , waar een ooievaarsnest me op het verkeerde been zet: lijkt op afstand bewoond, maar blijkt gezichtsbedrog te zijn. Ook een van verre lijkende hooiberg is bij nader inzien een heel apart gebouwde schuur.  Zo komen we in de buurtschap Kleaster Anjum. Hier velden vol felgeel bloeiend koolzaad, dat prachtig afsteekt tegen de donkere luchten, waar de zon nog niet echt doorheen wil breken. Via het fietspad komen we terug in Ried, waar de vrijwilligers klaarstaan met koffie en soep. Wij krijgen het laatste uit de pan en dan tref je het, want de kom is rijkelijk gevuld met stukjes kip. Smaakt heerlijk!

Dan op voor de tweede lus, die richting Berlikum gaat. Lopend langs het kaatsveld komen we bij het haventje van Ried, gevolgd door een stukje bos. Dan via een mooi schelpenpaadje langs het Berlikumer Wijd. Wàt een schitterend stuk van de route!! Komen langs een bord, waar op staat aangegeven waar het Klooster Anjum heeft gestaan en via weer een stukje Jabikspaad bereiken we Ried weer.

Koffiepauze op het gezellige pleintje in Ried. Dan maken we ons op voor de derde lus, die richting Dongjum gaat. Het dorp uitlopend valt de bijzondere horecagelegenheid op, die maakt, dat je je in Texas waant. Grote boerderijen, zoals Andla State, vind je hier in het noorden. Al snel passeren we het prachtig gerestaureerde kerkje van Boer en gaan dan richting Schalsum. Nú gaan we echter het dorpje Peins in met z’n mooie torenspitsje. Het dorpshuis is open en heeft zo te zien al eerder een opknapbeurt gehad!

De laatste kilometers over een betonpad dwars door de weilanden, waar we nog kunnen genieten van een stel friese paarden met in hun midden een zwart-wit getint paard. Via de Zevenhuisterweg komen we weer in de Hoofdstraat van Ried en bereiken zo na 27 km. de finish, waar we in het zonnetje, dat inmiddels is gaan schijnen, nog even nagenieten van de mooie tocht rond het dorpje Ried. Er deden 250 wandelaars mee aan deze tocht en daar was de organisatie erg blij mee. Vanaf deze plaats bedank ik alle vrijwilligers, die deze tocht mogelijk hebben gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code