Komst JSF-straaljagers (F-35) op Vliegbasis Leeuwarden 23 mei 2016.

 

Na het bericht te hebben gehoord van de vertraging van 3 kwartier, gaan Iebele en ik met een sneltreinvaartje (af en toe de snelheidslimiet overschrijdend!!!) richting Leeuwarden om dit toch wel bijzondere gebeuren “live” mee te maken. Wàt een geweldige opsteker voor de Vliegbasis Leeuwarden. De Europese primeur maar liefst!!! Want het is voor het eerst, dat de JSF, de Joint Strike Fighter, buiten de Verenigde Staten is te zien!

Kwart over 8 hebben we een mooi plekje gevonden voor de auto en na een klein stukje lopen voegen we ons tussen de vele al aanwezige toeschouwers. En dan is het wachten…….. En het is koud en regenachtig en er staat een stevige wind! Maar ja, je moet er wat voor over hebben nietwaar? De aangekondigde 3 kwartier worden uiteindelijk een uur vertraging. Maar dàn wordt ons lange wachten beloond. Begeleid door een vliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht, de Gulfstream, met aan boord de Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert en de commandant luchtstrijdkrachten Sander Schnitger komen de beide JSF-straaljagers over de basis gevlogen. Een imponerend gezicht!

Echter niet iedereen is trots. Er wordt gedemonstreerd met spandoeken of met een regenboogvlag met de tekst: “Peace”. En ja, dat laatste willen we uiteraard allemaal wel!! Om die te bereiken zijn de meningen verdeeld en dat mag gelukkig in ons land, waar je niet bang hoeft te zijn om te demonstreren en je mening kenbaar te maken.

Koud tot op onze botten stappen we tegen tienen de auto weer in en gaan ons even opwarmen bij een vriend, die we achterop rijden en een lift geven naar z’n huis. Laat weer terug in Balk, maar blij, dat we dit meegemaakt hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code