22e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Diever, eerste dag 26 mei 2016

 

Afgesproken om rond de klok van 8 uur in Diever te zijn en ja, dan loopt de wekker weer vroeg af!!! Maar mooi op tijd kom ik de startlokatie binnengelopen en zie al een paar bekende wandelaars zitten. Inschrijven en dan zoals gewoonlijk eerst aan de koffie en wachten tot iedereen er is. Eén wandelmaatje heeft dan al een fietstocht van 19 km. achter de rug en wil natuurlijk ook nog koffie voor we vertrekken.

Met z’n achten gaan we van start voor de 30 km. Het is prima wandelweer! Had m’n paraplu wel thuis kunnen laten. Maar ja, in Balk miezerde het en onderweg kwam er nog een fikse bui over. Maar….beter zo dan andersom. We lopen Diever uit, waarbij we nog langs een paar fraaie woningen komen. De route is goed voorzien van rustposten, want na 5 km. is de eerste rust- en stempelpost in Wapse. We stempelen wèl, maar rusten nog maar niet. We verlaten Wapse en genieten van de mooie natuur met al z’n kleuren. Dat het beekdal van de Vledder Aa wel een opknapbeurt kan gebruiken is duidelijk te zien: bijna helemaal dichtgegroeid, zodat je vrijwel geen water meer ziet. Prachtig zijn de weilanden, overwegend geel gekleurd door de vele boterbloemen. Ook de rode zuring is volop aanwezig. De paden en wegen aan weerskanten omzoomd door het bloeiende fluitekruid. Kastanjebomen versierd met bloeiende “kaarsen”. In de tuinen diverse tinten van de bloeiende rododendron. Het is een en al kleur en fleur.

Zo bereiken we de tweede rust bij Schaapskooi Doldersum. Een mobiele post, maar prima ingericht met voldoende zitplaatsen èn, niet onbelangrijk, toiletten. Hier gaan we aan de koffie. Als je de foto’s ziet, vraag je je af: is het eigenlijk wel leuk???? Zo te zien is wandelen een serieuze bezigheid!!!! Maar voor alle duidelijkheid: we hebben veel plezier gehad onderweg! En geplaagd is er ook. Over de Rotterdammer in ons midden, die het nodige commentaar uitlokt met z’n vlag aan de rugtas. Nu wordt het toch wel tijd, dat ik de vlag van “mijn” stad (Amsterdam dus) ga aanschaffen!!!  Enfin, het is duidelijk: we zijn gezellig met elkaar op stap!

Na deze rust volgt een splitsing van de routes, zodat we een wandelmaatje kwijtraken en met z’n zevenen doorgaan. Tot de volgende rust bij Zorgboerderij “De Eikenhof”. Een prachtige lokatie. We kunnen zowel buiten als binnen zitten. De soep is heerlijk en we nemen het er even van. De “Lakenvelder kippen” hebben we niet gezien, ha, ha! Was natuurlijk een geintje van een bewoner van dit zorgcomplex.  Na een uur arriveren we voor de 2e keer bij de Schaapskooi. We hebben dan echter 4 wandelmaatjes “verloren”! Zij lopen sneller en hebben deze rust al gehad als wij arriveren. Datzelfde geldt voor de volgende stempelpost in Dorpshuis Oens Huus in Waps, waar we ook voor de 2e keer langskomen.

Het laatste stuk van de route is afwisselend bos en weilanden. Een schouwpad langs een sloot, waarvan de walkanten zó mooi eruitzien door allerlei kleuren van planten. De route is prima gepijld en zo komen we zonder dwalen terug in Diever. Na 32 km. bereiken we de finish, waar we nog een drankje naar binnen werken. En dan op naar de auto of de fiets en op huis aan. Het was een schitterende dag in een prachtige omgeving. Op alle afstanden hebben in totaal 1258 wandelaars deelgenomen. Een mooi aantal!

Gaat de rest alle dagen lopen, ik ga zaterdag weer een dagje naar het Drents Friese Woud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code