22e Drents Friese Woud Wandelvierdaagse Diever, derde dag 28 mei 2016.

 

Net als eergisteren weer afgesproken om om 8 uur in Diever te zijn. Nog niet iedereen is er, maar dat duurt maar even. Een wandelmaatje komt met gebak binnenstappen en de aardbeienslof is in een mum van tijd veroberd! Heerlijk deze traktatie bij de koffie. Of we nu willen of niet, we kunnen nog niet vertrekken, want we missen nog één wandelvriend, die door de EHBO onder handen wordt genomen. Je kunt beter zeggen: onder voeten wordt genomen, want beide voeten zien er behoorlijk gehavend uit! Af en toe stappen een aantal van ons de behandelruimte binnen. Of de EHBO-ers daar nu zo blij mee zijn weet ik niet, maar er wordt flink wat afgelachen daar en commentaar geleverd op het slachtoffer op de behandeltafel!  Onder luid gejuich en geapplaudiseer komt hij na zo’n drie kwartier naar buiten en kunnen we op pad gaan.

We beginnen de tocht met zo’n man of twaalf en we hebben ongelofelijk veel plezier. Twee wandelvrienden, van oorsprong afkomstig uit twee “rivaliserende” steden, te weten Rotterdam en Amsterdam, lopen als twee gezworen kameraden, arm in arm tussen ons in. De vrede is getekend voor deze dag!!! We lopen door het bos en bij het passeren van een ven komt ineens een heel bekend persoon uit het struikgewas tevoorschijn. Levert weer het nodige commentaar op natuurlijk. Langs een ven met veel wollegras bereiken we de eerste rust- en stempelpost, een mobiele post. We smullen van een mandarijntje, bezoeken even een fleurig oranje huisje en gaan weer verder.

Het is vandaag echt een bostocht. Hoewel we al volop hebben kunnen genieten van kwakende kikkers in de vennen, zien we opeens een wel héél groot exemplaar tegen een boomstam gekleefd. We zijn blijkt later op het Belevingspad aangeland, waar op een hoge heuvel, waarop een boomstammentrap is aangelegd, de van hout nagebootste T.V.-toren van Hoogersmilde staat. Allemaal natuurlijk naar boven, foto’s maken en dan de steile helling weer af. Voor sommigen van ons een mooi “trainingsmomentje” voor het komende weekend als er een zware klimtocht in Duitsland op het programma staat.

Niet lang hierna arriveren we bij weer een rust- en stempelpost “El Nino” restaurant en pizza. Het zonovergoten terras zit vol en ook binnen hebben al veel wandelaars een plaatsje gevonden. Er is van alles te koop. Ik ga aan de mosterdsoep en vind nog een plekje buiten. Als het tijd wordt om op te stappen, verzamelen we op het terras en na contrôle of we compleet zijn, gaan we weer van start. Doen na een tijdje weer de mobiele post in het bos aan, waar we nu wèl even gaan zitten en genieten van een drankje,  hoewel een aantal besluit door te lopen, zodat de groep nu wat uiteen valt. Geen probleem.

Na een lange helling van mul zand te zijn afgedaald, duikt ineens een EHBO-wagen op, die moet zien hier naar boven te komen. Achteromkijkend zie ik tot mijn verbazing, dat hij niet is vast komen te zitten! Heb geen idee wat die auto hier moest. Hoop niet, dat er iets ernstigs aan de hand was. Op een bepaald moment verlaten we het bos en passeren akkers met kleine maisplantjes, in strakke, rechte lijnen geplant. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Schijnen apparaatjes voor te zijn om dit te bewerkstelligen.Bij de plaats waar zich een hunebed bevindt en diverse wandelaars hierop even een rustplekje hebben gevonden, worden we er op attent gemaakt, dat we op de foto worden gezet door het welbekende “Wandelfotografie”, ook altijd aanwezig tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en andere wandeltochten.

Nog even en we zijn weer terug in Diever. Op het finishterrein worden we verwelkomd met muziek en zang. Na me afgemeld te hebben ga ik met een drankje naar buiten en sluit me aan bij al eerder gefinishte wandelvrienden. Het is weer een erg gezellige nazit! Zoals eergisteren al afgesproken gaan we hierna Diever in en halen een ijsje (nou ijsJE????? Een flink groot ijsje dus!!!) bij de alom heel goed bekend staande ijssalon. En het is inderdaad niet te veel gezegd, want het ijs is gewoon héérlijk! Dan nog even naar de naastgelegen groenteboer, die buiten een prachtige uitstalling heeft van heel veel soorten vruchten, afkomstig uit vele “buitenlanden”. Het ziet er héél uitnodigend uit mag ik wel zeggen! En dan gaan we met z’n allen weer op huis aan: naar Drenthe, Groningen en Friesland.

Weer is een prachtige wandeldag aan z’n eind gekomen. We hebben genoten van de schitterende omgeving van Diever! De organisatie en de talrijke vrijwilligers hebben zich uitgesloofd om deze mooie route voor ons uit te stippelen.. Hartelijk bedankt daarvoor!

 1. Rikus

  leuk om de verslagen te lezen
  tja en dan die EHBO auto
  Helaas reden we daar niet voor niks , we waren onderweg naar een onwelwording
  Dat rijden over die paadjes vraagt wel wat ervaring
  maar de auto heeft mij nog nooit in de steek gelaten en ik doe de diensten dan ook al vele jaren met veel plezier
  gr Rikus

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Wat een leuk verhaal. Heb het nog even nagelezen en inderdaad heb ik het over de EHBO-auto, die de steile helling op moet. Dankjwel voor je leuke reactie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code