Dinsdagclub 21-01-2014 Bakkeveen

Ook vandaag hebben Jannes en Tineke (als vervangers) weer een tocht uitgezet, nu rond Bakkeveen. Gedeeltelijk de route, die we 23 november hebben gelopen met w.s.v. WIK uit Drachten. Toen was de start vanuit “Nieuw Allardsoog” en degenen, die daar toen waren, denken dat we daar vandaag ook moeten zijn. Niet dus. Sommigen hebben er dan ook al een “speurtocht”opzitten als ze aankomen bij Natuurvriendenhuis “Allardsoog”, de voormalige Volkshogeschool. Maar iedereen arriveert tòch nog op tijd en zoals altijd eerst aan de koffie of thee. Elke week hebben 2 vrijwilligers een hele week dienst als gastheer/gastvrouw en wonen hier dan een week. Het is hier perfekt voor elkaar en een leuke plek om te starten en straks weer terug te komen.
Rond 10 uur gaan we op weg. Het is wat nevelig en fris, maar droog en windstil. Heerlijk loopweer! Lopen een stukje over de weg en bij Restaurant De Drie Provinciën (gesloten) rechtsaf, passeren daarbij een oude grenspaal. Na een paar honderd meter het bos in, staan even stil bij het verzetsstrijders monument en vervolgen onze weg door het bos. Een stuk breed zandpad volgt en als we weer het bos ingaan, ziet iemand iets op een boomstronk wat lijkt op paddestoelen. Dichterbij gekomen doe ik een tòch wel beetje lugubere ontdekking: op de stronk allerlei botten, in verschillende maten……. Géén idee van welk dier deze afkomstig zijn, maar merkwaardig is wel, dat ze hier zo neergelegd zijn!!!! Zo zie je nog eens wat als je aan het wandelen bent. Ook de schapen op een modderbult zijn een bezienswaardigheid. Zwart als roet!

 

Een klein stukje lopen we langs één van de vele “wijken”, die dit gebied rijk is en gaan vóór Waskemeer weer het bos in, het Blauwe Bos in. Tot onze verbazing staan hier nog redelijk wat huizen, huisjes, verscholen in het bos. Best wel afgelegen. Ook hier weer al katjes aan de bomen. Sommige bomen tot bijna aan de kruin onder een dikke laag mos. Het is hier zó stil, prachtig. Na deze lus door het bos arriveren we in Waskemeer bij een groot gebouw, waarin ondergebracht Christelijke Scholengemeenschap Liudger en dorpshuis ‘t Ald Leger. Hier mogen we ons brood opeten, terwijl er gezorgd is voor een heerlijke kop soep. Al weer zo’n fijne lokatie om even uit te rusten.
Kwart over één vertrekken we weer. Er zijn 3 mensen bijgekomen, die het tweede gedeelte mee gaan lopen. We lopen Waskemeer uit langs de vaart, waar de bomen en de bruggen weer prachtig weerspiegelen in het water. Een postbesteller doet een pakje in een op het erf van een huis staande telefooncel!!!! In een tuin staat de afgedankte kerstboom nu dienst te doen als voederplaats voor vogels. Dan ineens het bord Bakkeveen. Zijn we er dan al? Welnee, we maken nog een grote lus door het Mandefjild. Prachtige paden over de heide, mooie bomen en vennen. Ook hier is het erg nat door de vele regen. Af en toe een modderpad, maar geen probleem. Echt een heel mooi sluitstuk van de route van vandaag. Rond drie uur zijn we terug in het NIVON huis Allardsoog, waar de gastheer en gastvrouw de koffie en de thee al weer klaar hebben. Dat we al weer zo vroeg terug zijn verbaast ons wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code