Luchtmachtdagen Vliegbasis Leeuwarden 10 en 11 juni 2016

 

Eerst maar bij het begin beginnen: de toeristische rondvlucht boven Nederland van de F-35 (de JSF) afgelopen donderdagmiddag. Op het laatste ogenblik nog even op de site van Defensie het vluchtschema opgezocht en uitgeprint, zodat we goed beslagen ten ijs komen! Omdat onze oosterburen hebben geklaagd (na het overigens afgelasten van de vlucht een paar dagen eerder vanwege de laaghangende bewolking), dat zij in het hele vluchtschema niet voorkwamen en altijd maar weer alles geconcentreerd is op het westen en midden van ons land, is nu de route veranderd en wordt Groningen aangedaan. Na Bourtange en Emmen zou de route over het Tjeukemeer gaan naar Urk en vandaar naar de vliegbasis Twente en zo door naar Zwolle. Dus wat doen wij? Zoeken een mooi plekje aan de oever van het Tjeukemeer, heerlijk in het zonnetje en wachten op de dingen, die komen gaan……..De blik en de camera gericht op het oosten en standby natuurlijk, want zo’n straaljager is in een vloek en een zucht voorbij! Maar….al wat er komt, geen F-35. Op grote hoogte wel veel vliegtuigen, maar daar zitten we nu niet op te wachten. Er zijn meer van die lui zoals wij en één volgt met z’n mobiel de vlucht. Maar wat gebeurt????? De F-35 gaat van Emmen rechtstreeks naar Twente en Zwolle, enz. enz. Dus…..onverrichterzake naar huis teruggekeerd. Báálen natuurlijk! En wat lees je de volgende dag in de krant???? Vlucht ingekort en naar Leeuwarden teruggevlogen vanwege: ja, je kunt je beide ogen bijna niet geloven TE WEINIG KEROSINE!!!!!! Kan wèl de oceaan overvliegen, maar een rondje Nederland moet afgebroken worden. Elk weldenkend mens zorgt vóór die in de auto stapt of er voldoende brandstof in de tank zit. En dat zou je dus ook verwachten vóór een vliegtuig de lucht in gaat!!! Echt onvoorstelbaar!!!

We waren tóch al van plan vrijdag naar de Open Luchtdagen van de vliegbasis te gaan, dus zien we ‘m dan wellicht nog de lucht in gaan. We rijden bijtijds naar Stiens, waar een parkeerplaats is ingericht waarvandaan pendelbussen vertrekken naar de vliegbasis. Om Leeuwarden te omzeilen rijden we van Franeker naar Tzummarum en dan verder via de parochies naar Stiens. Nergens verkeersproblemen zoals dat om en bij Leeuwarden het geval was. Regelmatig vertrekt er een bus, die ons niet bij de hoofdingang afzet, maar een ingang verder. Het is dan nogal een eind lopen (vooal voor Iebele heel lastig). Maar het lukt en na een korte stop bij een post van het Rode Kruis, gaan we verder.

Al vrijwel meteen valt de dummy van de F-35 op, gemaakt van kunststof, waar een vrouw uit Deventer haar “creativiteit” botvierde door met verf te knoeien en zó een statement af te geven. Dat werd echter niet gewaardeerd en dus…..afgevoerd en vastgezet geloof ik. Ja, je hoeft hier geen kunsten uit te halen. De beveiliging is alert en er is veel bewaking aanwezig, zowel in uniform als in burger. Goede zaak is ook, dat vóór het instappen in de bus, de tassen worden gecontroleerd. Je moet er toch niet aan denken, dat één of andere idioot de kans krijgt om dood en verderf te zaaien. En juist zulke grote manifestaties, waar veel bezoekers op af komen, zijn nu eenmaal een geweldig doelwit voor extremisten. Dus hoor je mij niet klagen over eventjes wat langer in de rij staan.

Omdat we zo mooi bijtijds zijn, is het nog niet zó druk. De èchte liefhebbers echter, de spotters, waren hier al voor dag dauw om een mooi plekje pàl achter de dranghekken te bemachtigen. Uitgerust met karretjes (voor het vervoer van de camera’s met enorm grote lenzen) en trapjes hebben zij al menige foto gemaakt. Heb eens even gevraagd wat de prijs van zulke lenzen is. Nou, is me dàt schrikken! Sprak iemand, die voor €9000 op z’n camera had geschroefd en zèlfs iemand, die er €16000 aan had gespendeerd! Héél dure hobby dus! Te meer, daar ze ook nog half of heel Europa doorreizen om foto’s te maken van nog ontbrekende vliegtuigen van een bepaalde serie. Zo iets dus als postzegels verzamelen en dan beslist die ene van een serie willen zien te verkrijgen. Ze kennen elkaar ook allemaal merkte ik. Alle talen hoorde ik om me heen spreken. En het is een grappig gezicht als al die lenzen bij de nadering van een vliegtuig dezelfde richting op draaien en meegaan met de beweging van het vliegtuig. Tòch wel fascinerend vind ik. Ja, je valt dan wel uit de toon met  die Nikon van mij met “slechts” 40x zoom!!!

Prachtige demonstraties worden er gegeven. Of een demonstratieteam met meerdere vliegtuigen òf een eenling. Het maakt niet uit. Ik ben gewoon onder de indruk van de techniek, die zó’n vlucht heeft genomen, dat dit heden ten dage allemaal kan. Wàt een power, maar ook wàt een precisie om met 1000 km. per uur met slechts één meter afstand tussen de vliegtuigen in te laten zien wat de mogelijkheden van zo’n vliegtuig zijn. Tig keer draaien om de as, duikvluchten naar beneden om even later weer pijlsnel omhoog te klimmen. En daarbij natuurlijk het geluid van de motoren, de lucht van kerosine, die maakt dat je het echt beleeft! Grote oefening met helikopters, grondtroepen, erboven vliegende F 16’s en de 2 F-35’s en de grote Hercules, die aan het eind van de oefening een korte landing maakt om 2 legervoertuigen aan boord te nemen en dan weer de lucht ingaat. . Op deze manier kunnen wij een duidelijk beeld krijgen van hoe het er “in het echt” in vijandig gebied aan toe gaat.

En dan niet te vergeten tussen het geweld van de straaljagers door het prachtige, heel herkenbare geluid van de vliegtuigen, die dienst deden in de 2e Wereldoorlog. De Spitfire, de Mustang, de Hawker Hunter en niet te vergeten de Catalina. Voor de ouderen onder de bezoekers klinkt het als muziek in de oren, Het geluid van deze motoren van de Geallieerden vergeet je nooit meer! Ook de demonstraties van de Red Arrows van de Royal Air Force uit Engeland en het Italiaanse Frecco Tricolore zijn werkelijk fantastisch om te zien!

Na nog wat gedronken te hebben, gaan we weer richting halteplaats van de bussen, verwachtend dat er wel lange rijen zullen staan. Niet dus gelukkig! Zo kunnen we al vrij snel instappen. Veel auto’s zijn al vertrokken. De schatting is dat  vandaag 110.000 bezoekers de Luchtmachtdagen hebben bezocht! Voor zaterdag worden er nog véél meer bezoekers verwacht. Dàt kan nog wat worden!!!! Wij zijn achteraf blij, dat we voor de vrijdag hebben gekozen.

De Luchtmachtdagen 2016 zijn een groot succes geworden! Vliegbasis Leeuwarden is deze beide dagen door 280.000 volwassenen en kinderen bezocht! Daarmee is het record van 2014 ruimschoots verbroken. Gelukkig hebben zich er met uitzondering van de crash op donderdagavond van het Zwitserse demonstratieteam (wat overigens erg genoeg was en een grote schrik!) geen calamiteiten voorgedaan en zijn de dagen perfect verlopen zonder noemenswaardige incidenten. En dat is echt geweldig! Leeuwarden en met name de vliegbasis is op een heel goede, positieve manier op de kaart gezet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code