Swaddekuier Buitenpost 2 juli 2016.

 

Vandaag het advies opgevolgd en me ingeschreven voor de korte afstand (10 km.). Als ik uit Balk vertrek, schijnt de zon volop en dat blijft zo tot ik Drachten voorbij ben. Dan steeds meer dreigende luchten en ook het wegdek is nat, zodat hier dus al buien zijn gepasseerd. Ik ga er echter van uit, dat het wel wat mee zal vallen vandaag. Het is vrij rustig in de tent. De meeste wandelaars, die de 40 en de 20 km. lopen, zijn al vertrokken.

Na eerst het mooie toilet (nog nooit eerder gezien) met de tekst “Toi Toi Toi” voorzien van  een hartje te hebben bezocht, met zelfs een spiegel aan de binnenkant van de deur!!!, ga ik om kwart over 9 op pad.Het is droog! Al vrij snel horen we in de verte al muziek en blijkt die afkomstig te zijn van de stempelpost. We krijgen een appel mee voor onderweg. Ga hier nog niet aan de koffie. Via een brug over de Stroobosser Trekvaart lopen we richting Kollum. Daar aangekomen worden we verwelkomd door de muziek van een Steelband “Panmagic” . Vrolijke klanken schallen over het plein, waar wij in de rij staan voor de stempelpost. We worden maar verwend vandaag, want nu krijgen we een echte Swaddekuierbol. Heerlijk!

Dan gaat het door de winkelstraat, waar een behoorlijk aantal winkeliers een zaak hebben. Passeren even later de prachtige Maartenskerk, niet geopend vandaag, zodat het mooie interieur niet bezichtigd kan worden. Helaas. Het dorp uitlopend nog een aantal prachtige huizen, zoals het “Doktershuis”, bouwjaar ca. 1913 en oorspronkelijk gebouwd voor dokter Meijer. Architect H.A. Zondag. In 1985 is de woning uitgebreid met een serre, die zorgvuldig is uitgevoerd qua vormgeving.

Buiten Kollum is het genieten van de prachtige wolkenluchten! De zon schijnt en er is veel blauw aan de hemel, afgewisseld met witte en af en toe ook donkere stapelwolken. Een paar keer heb ik even m’n paraplu tevoorschijn moeten halen, maar de regen stelde niet veel voor en was zó weer voorbij. Zo komen we bij de 3e stempelpost, waar ook de wandelaars van de 20 km. en de 40 km. langskomen. Dus enkele bekende wandelaars tegengekomen en een praatje mee gemaakt. Ook bij deze stempelpost is er weer een versnapering: een pakje frisdrank of chocomel èn er is muziek.

Na een klein stukje dezelfde weg terug, slaan we af en vervolgen de route via het Pibo van Domapaad. een mooi schelpenpad met zo nu en dan prachtige vergezichten. Dit is genieten! Even later zijn we zowaar in “Egypte” beland, waar we het spoor overgaan. We volgen het weggetje, dat uitkomt op de weg Twijzel – Buitenpost. Vóór de in de hoek staande boerderij een bewoond ooievaarsnest. Geen jonge ooievaars gezien, maar pa en ma ooievaar staan beide op de uitkijk. Nu nog een paar honderd meter. De finish komt in zicht. Een vrij lange rij wachtenden voor mij om zich af te melden. Groot is de verrassing als me een mooi bedrukte badhanddoek wordt overhandigd. Even later gevolgd door een paar wandelsokken. Geweldig! Een enthousiast duo speelt de sterren van de hemel en zorgt voor een gezellige sfeer! Dan buiten in het zonnetje genieten van een drankje. Het was een erg mooie tocht, waar meer dan 1000 wandelaars op af zijn gekomen! De organisatie kan terugkijken op een prachtige wandeldag. De route was mooi en afwisselend. Organisatie en vrijwilligers héél hartelijk bedankt voor jullie inzet voor deze schitterrende Swaddekuier!!!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code