Zondag in Nijmegen

 

Zondag in Nijmegen

Zaterdag aangekomen en ons geïnstalleerd in ons tijdelijke onderkomen tijdens de Vierdaagse. Zoals elk jaar op zondagmorgen vroeg uit de veren om op tijd bij de St. Stevenskerk te zijn en de Vierdaagsekerkdienst bij te wonen, die dit jaar al voor de 55ste keer wordt gevierd. Omdat er van de brandweer “slechts” 1000 man in de kerk plaats mogen nemen, is het zaak om al bijtijds (rond half 9) voor de deur te staan en dan wachten tot om 9 uur de deuren opengaan. De dienst begint dan uiteindelijk om 10 uur!!! Toch is het wachten niet echt vervelend. Je treft bekenden en hoort allerlei verhalen, uiteraard meestal over het wandelen.

Bij binnenkomst krijgen we allemaal als aandenken een kaarsje (wat we vanwege brandgevaar niet aan mogen steken!!!) + de liturgie. Dan een mooi plekje opzoeken en ook nu slaat de verveling echt niet toe. Iedereen binnen zien komen, koren, die nog even repeteren, enz. Bij het doorbladeren van de liturgie, zie ik tot mijn grote verrassing, dat Rob Faltin in deze dienst trompet zal spelen!!! Opeens zie ik hem staan en ben trots, dat onze muzikale en sportieve “Alpenfries” deze eer te beurt valt!!!! Het is weer een heel mooie dienst geworden. Ernst en humor wisselen elkaar af. Uiteraard wordt aandacht besteed aan deze toch wel héél bijzondere 100ste Vierdaagse. En dan, zoals altijd, tot slot staande met 1000 man, onder begeleiding van het prachtige orgel, twee coupletten zingen van het Vierdaagselied. Echt een kippenvel moment! Voor mij is dit elk jaar weer hèt ultieme begin van de Vierdaagse.

En dàn? Op naar de koffie met appeltaart op een van de vele terrassen, waar Nijmegenaren en wandelaars elkaar ontmoeten. Het zit hier heerlijk en het is leuk om al die verschillende mensen voorbij te zien komen.Het is inmiddels al behoorlijk warm geworden. Op de Wedren lijkt het wel een mierenhoop! Wàt ongelooflijk druk is het hier al. Lange rijen, waar we ons tussendoor moeten wringen om bij de juiste stand te komen. De zon brandt terwijl we wachten op onze beurt. Na het polsbandje en de startkaart wacht ons nog een verrassing: een speciaal voor deze feestelijke Vierdaagse gemaakte rugtas èn….(dat vind ik persoonlijk nog het mooiste!) een heel mooie speld. Een gladiool met daarop 100ste. Ben ik echt héél blij mee! Een mooi aandenken aan deze speciale Vierdaagse.

Iebele heeft gelukkig een mooi plekje gevonden om te zitten, zodat ik nog even rond kan scharrelen en wat foto’s maken. We blijven, want aan het eind van de middag vindt hier de finish plaats van de “Stertochten”, die gestart zijn vanuit alle provinciehoofdsteden. Ook de Makoni, de tocht vanuit Kopenhagen naar Nijmegen voegt zich hierbij evenals allerlei andere groepen: militairen, brandweer, politie, enz. enz. Een bonte stoet deze vlaggenparade, afgewisseld met muziekkorpsen, die vrolijke marsmuziek spelen. Een prachtig gezicht! Jammer genoeg heb ik de officiële opening, de minuut stilte voor de slachtoffers in Nice, het zingen van het Wilhelmus gemist. Heb van velen gehoord, dat het heel indrukwekkend is geweest.

We verlaten de Wedren, lopen door de stad terug naar de parkeergarage en gaan terug naar de Weezenhof.

  1. Hennie visser

    Mooi Elly. Er zijn vast meer bekenden uit gevallen, Maar daar heb je niets aan het gaat om jezelf, Volgende jaar weer opnieuw proberen . Nu voor bereiden naar de Tocht Om De Noord , Daar ga je toch ook heen.

    1. Elly Koopman Bericht auteur

      Ja Hennie, ook al zijn er nòg zo veel uitgevallen, dat is een schrale troost hoor! Ik ga inderdaad ook naar de Tocht om de Noord. Misschien zie ik je al wel eerder “ergens”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code