Dinsdag wandeltocht rondje Bolsward 4 februari 2014.

Je zou het vandaag ook wel een rondje “Verzorgingshuizen” kunnen noemen hi, hi!, want de start- en finishlokatie is in Bloemkamp en de lunch in het Teatskehûs in Blauhús. Hoewel we vrijwel allemaal de leeftijd hebben bereikt, dat de term “bejaarden” inmiddels op ons van toepassing is, moeten we er toch niet aan denken, dat dit ons voorland wordt!!!!!
Maar gelukkig hobbelen we allemaal nog vrolijk rond en ook vandaag is de animo om weer een dagje te lopen, behoorlijk groot, n.l 30 personen. Na de koffie met cake maken we ons op voor het eerste gedeelte van de wandeltocht. Direct na vertrek uit Bloemkamp maken we een slinger door het mooie Julianapark, lopen langs een mooie koepel en via een laan met aparte bomen komen we recht tegenover het prachtige gebouw uit, waarin vroeger de administratie van de Zuivelschool was gevestigd. Dan stukje Snekerstraat, langs een boerderij, die vroeger natuurlijk buiten de stadsgrenzen heeft gestaan.

 

Na Café De Groene Weide gaan we de Gasthuissingel op. Aan weerskanten van het water af en toe mooie, oude panden. Bij de Gasthuiskerk gaan we de Gasthuissingelbrug over. Bij een paar oude pakhuizen ligt een skûtsje voor de wal. Een mooi klein grachtje komt uit in het centrum van de stad. Wij verlaten de stad via de Workumertrekweg, waar we langs de leerlooierij van de firma van Buren komen. Via een tunnel onder de autosnelweg door komen we op de Trekdyk, een fietspad langs de Workumer trekvaart. Het is nog een klein beetje miezerig, maar verder prima loopweer. Op 2 plaatsen langs deze vaart hebben bewoners een eigen pontje (trekveer) om naar de overkant te komen. Halverwege een brug, waar je over kunt steken om in Ymswâlde (Emswoude) te komen. Dat doen wij niet.

 

 

Wij lopen door naar Tsjerkwert, waar onze blik valt op een prachtig, groot voornaam huis, waar eertijds een grietman heeft gewoond. Ook Tsjerkwert heeft mooie, oude panden en het dorp strekt zich uit langs het water. Via de mooie Hemdyk, die kronkelend door het landschap gaat, arriveren we in Blauhús. In het Teatskehûs staat alles voor ons klaar: soep, broodjes, drinken. We zitten in het restaurant en boven ons zijn de galerijen met woonkamers. Bij enkele van ons roept dit associaties op, zoals: doet denken aan een gevangenis, waar elk moment de celdeuren open kunnen gaan….. Het zit hier prima, de lunch is lekker, maar we zijn blij, dat wij hier niet onze dagen hoeven te slijten!!!

 

Terwijl de rest nog binnen zit, even wat foto’s maken in het dorp, o.a. van de prachtige R.K.kerk, de boom, die “aangekleed” is dankzij nijvere handen en een beeldje van een veulen. Niet te vergeten natuurlijk de prachtige, oude kroeg!
Na de lunch weer verder richting Wolsum. Inmiddels is het prachtig, zonnig weer geworden. Strakblauwe lucht, heel helder zicht en dan is het hier in het Lege Midden van Friesland genieten geblazen. Weidse vergezichten, kerktorens rondom, water, riet, de eerste lammetjes al buiten in de wei. Het kàn niet op. Via Wolsum en Wolsumerketting (brug over de Wymerts) terug naar Bolward.

 

In de verte de kerktoren van Nijland, maar wij gaan het fietspad op, lopen onder langs de snelweg, via Laerd en Saerd (Laad en Zaad) onder een
tunneltje door de stad in. Bekijken de Broerekerk met z’n dikke pilaren en glazen dak, komen langs het schitterende Stadhuis, waar nu eindelijk een bestemming voor lijkt te zijn gevonden (enkele musea en de bibliotheek) en via het Julianapark komen we weer in Bloemkamp aan, waar Lucy vandaag de receptie bemant. Harstikke leuk om haar even te zien en te spreken! We drinken nog wat in het gezellige restaurantgedeelte en gaan dan, na Nico bedankt te hebben voor het organiseren van deze mooie dag, weer op huis aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code