Maandag 18 juli 2016. Jacobskapel en Eigenwijze Mariken Maandag.

 

Jacobskapel en Eigenwijze Mariken Maandag.

Traditiegetrouw op maandag weer even de stad in. M’n eerste loop is naar de Jacobskapel, waar ik een afspraak heb met Liana en Martin. De ontvangst is weer allerhartelijkst! Frits en Martha en Hannie, vrijwilligers van de Vriendenstichting, die sinds 1998 de kapel beheert, zijn weer present en hebben de koffie klaar.  Er vinden in deze kapel veel activiteiten plaats, zoals vieringen (doop, huwelijk). De kapel is voor veel Santiago pelgrims de startplek, waar ze een stempel in hun pelgrimspaspoort kunnen krijgen en de pelgrimszegen ontvangen. Komende zondag is weer de jaarlijkse Jacobusdag, naamdag van de apostel Jacobus. Nu tijdens de Vierdaagse is buiten de kapel, maar ook binnen alles in Vierdaagse sfeer en -kleuren gebracht. Op de altaartafel gladiolen, schaaltje met oranje en groene snoepjes. Ook Frits en Martha en Hannie hebben hun kleding op de Vierdaagse afgestemd. In de hal een prachtig, door Martha vervaardigd wandkleed. Een combinatie van pelgrimssymbolen, de pelgrimsroute en de Nijmeegse Vierdaagse (de 100ste) compleet met het Vierdaagsekruis. Heel bijzonder en prachtig gemaakt! Terwijl ik op Liana wacht, steek ik een paar kaarsjes op, onder het toeziend oog van Jacobus en ga dan boven op de zolderverdieping de expositie bekijken van kunstenares Marja Happé, die voorgaande jaren hier ook al eens heeft geëxposeerd. Ook nu weer prachtige beelden en schilderijen. Dan gezellig met Martha aan de koffie. Even later arriveren Liana en Martin. Voor Martin een speciale plek, omdat hij hier een stempel in z’n pelgrimspaspoort krijgt. Van hier gaat hij verder naar het zuiden, steeds in etappes om uiteindelijk Santiago te bereiken.

Na dit gezellige, hartelijke weerzien gaan we met z’n drieën naar de Stevenskerk. We hebben ons al eerder opgegeven om mee te doen met de Eigenwijze Mariken Maandag sponsorloop ten bate van de Stevenskerk. Bij de kerk aangekomen, treffen we meer bekende wandelaars. Ook schrijven er zich nu nog wandelaars in. Terwijl we wachten op de start, loop ik nog even door de kerk, waar weer een zomerexpositie is. Mooie schilderijen, beelden, enz. Dan nemen we plaats in de kerkbanken en luisteren naar Damiaan Messing, die vertelt over de Walk of Wisdom, een pelgrimstocht van in totaal 136 km., die de eerste verjaardag viert en d.m.v. een sponsorloop iets terug wil doen voor het landschap. De Stevenskerk is het begin- en eindpunt van deze route. Burgemeester Bruls wordt welkom geheten, evenals enkele andere genodigden. De legende van Mariken wordt kort weergegeven o.a. door een voorstelling met zang en muziek en dan begeven we ons naar de toren waar volgens de legende Mariken van af is gesprongen. Denken wij eerst nog, dat een “pop” naar beneden zal worden gelaten, blijkt het tot onze grote verrassing een vrouw te zijn, die hoog van de torentrans “abseilt” en onder luid applaus veilig op de grond belandt. Onder tromgeroffel zet de stoet met voorop de burgemeester, zich in beweging naar de Grote Markt, waar even stil wordt gestaan bij het standbeeld van Mariken.

Van hier gaat de groep verder, waarbij we o.a. langs de Valkhofkapel lopen, stukje Waalkade naar het Kaaieiland met z’n ludieke, relaxte sfeer. Na een paar kilometer zijn we weer bij de Stevenskerk en van hier gaat iedereen weer zijns weegs. Ik ga nog even naar de Wedren sfeer proeven en dan via het Keizer Karelplein en de Ramblas, waar het nu wel druk is geworden, naar het busstation, waar de bussen van “Breng” af en aan rijden. Wàt een drukte deze dagen om alle wandelaars en feestgangers te vervoeren!!! Zo keer ik terug naar de Weezenhof en ga me voorbereiden op de eerste loopdag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code