Dagje Nijmegen: Museum Valkhof en Stevenskerk (Nijmegenprent 2012) 10 augustus 2016.

 

Foto:

 

Dagje Nijmegen: Museum Valkhof en Stevenskerk (Nijmegenprent 2012) op 10 augustus 2016.

Vroeg op pad en de rit gaat zó snel, dat we al om half 10 in de parkeergarage Kelfkensbos staan!! We willen de expositie “100 jaar Vierdaagse” gaan bekijken. Helaas gaat het museum pas om 11 uur open, maar geen probleem. Het is lekker weer (wàt een verschil met 3 weken geleden toen het zo heet was!!!). We lopen het park in naar de Valkhofkapel en de Belvédère. Prachtig uitzicht vandaar over de Waal met de Waalbrug en in de verte Lent. Hierna op zoek naar een gelegenheid om koffie te drinken. Vrijwel alle horeca op dit tijdstip nog gesloten!! Gelukkig, Credible is open. Koffie met een overheerlijke brownie erbij! Inmiddels is het 11 uur en gaan we het museum in. Het is nog rustig, zodat we heel goed alles kunnen bekijken en fotograferen zonder dat er horden mensen voor staan. Wàt een prachtige expositie van 100 jaar Vierdaagse. Grote foto’s, films, maar ook herinneringen in de vorm van speldjes, asbakken, bekers, enz. enz. De hele historie van de Vierdaagse passeert de revue. En dan dat grote paneel met de medailles van 1 t/m 69 met de aantallen deelnemers, die dit jaar meedoen. De laatste uitgereikt aan Bert van der Lans, die de Vierdaagse voor de 69ste keer heeft uitgelopen op de respectabele leeftijd van 84 jaar! Er is heel veel werk gemaakt van deze bijzondere tentoonstelling! Trouwens, ook de rest van het museum is alleszins de moeite van het bekijken waard! Wil hier beslist nòg eens een keer naar toe.

We rijden van deze parkeergarage naar de volgende aan de Eiermarkt, omdat die dichter bij de Stevenskerk is. Op de Grote Markt aangekomen, fotografeer ik nog even het beeld van Mariken (ik krijg per slot van rekening de Nijmegenprent 2012 met haar daarop afgebeeld). Terwijl ik sta te fotograferen, wordt er op m’n schouder geklopt en staat Martha voor m’n neus. Zij heeft het mooie wandkleed, dat in de Jacobskapel hing, gemaakt en aan mij geschonken!!! Ook al zo bijzonder!! Had haar even gemaild over de uitreiking van de door mij gewonnen prent en vond het leuk om daarbij aanwezig te zijn. Gezellig koffie gedronken en dan op naar de Stevenskerk, waar ik om 2 uur wordt verwacht om de Nijmegenprent 2012 in ontvangst te nemen. Theo van Stiphout en Sytske Zwart (galeriehouders in Nijmegen van Intermedi-Art Kunstzaken/Kunstuitleen) zijn al aanwezig. Het wachten is nog op Damiaan Messing van de Walk of Wisdom. Helaas is hij verhinderd, maar zijn vrouw Manja komt gewapend met camera de kerk binnen om een en ander vast te leggen. En wie komen er op het moment suprème de kerk binnenwandelen om dit mee te maken? Jawel, Hans en Bep, die op doorreis naar het zuiden (Heuvelland4daagse) even een tussenstop hebben ingelast om hier bij te zijn. Wàt een leuke verrassing!! Dan krijg ik de mooie ingelijste zeefdruk, gemaakt door Marjoke Schulten, overhandigd door Theo en Sytske. Het is een prachtig kunstwerk, voorstellende Mariken als Valkenierster. Ik ben er héél erg blij mee!!

Vóór we weer huiswaarts gaan, strijken we nog even neer op een van de vele terrassen, die de Grote Markt rijk is en er nu totaal anders uitziet als tijdens de Vierdaagse. Omdat ik voor de Vierdaagse enkele dingen via internet heb besteld bij Nijmeegs Jopie, wil ik nu met eigen ogen de winkel zien, die om de hoek in de Grotestraat is. Ongelooflijk, wàt een enorme hoeveelheid artikelen in deze dumpshop. Had nog bijna een heel goedkope afritsbroek (slechts €19,95) gevonden, maar helaas…..te groot! Mijn maat er niet meer tussen. Heel leuk om deze winkel nu tóch even te hebben gezien!

Om 10 voor half 5 rijden we Nijmegen weer uit. Het is drukker op de weg dan vanmorgen. Toch zijn we om 5 over 6 weer thuis na een prachtige dag in Nijmegen te hebben doorgebracht met als klap op de vuurpijl natuurlijk de zo verrassend en totaal onverwachts gewonnen Nijmegenprent 2012, die we een mooi plekje gaan geven in ons huis.

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Ja Liana, zo voel ik het ook hoor. Is toch niet te geloven, dat ik zó verwend ben met 2 prachtige geschenken! En zo leuk, dat je het me gunt!!! Super.

 1. Aike

  Wat een prachtig verslag Elly, en ook je foto’s van Nijmegen vind ik geweldig. Grappig hoe je dingen vastlegt die ik als Nijmegenaar nog niet eens heb gezien. Ik ga zondag naar de tentoonstelling en zal dan ook eens een rondje Valkhof meenemen!

  En wat gaaf dat juist jij de Nijmegen Prent hebt gewonnen, je was er in de kerk al enthousiast over. Dus het is je van harte gegund. Een mooie dag met een prachtige herinnering in een stad die er na de vierdaagse toch echt wel een heel stuk stiller uitziet (ook wel lekker hoor).

  1. Elly Koopman Bericht auteur

   Dankjewel Aike voor je leuke reactie. En ik hoor inderdaad wel vaker, dat anderen bepaalde dingen niet hebben gezien. Ik ben zó blij met de prachtige zeefdruk. Hij hangt al op een goed zichtbare plek in de kamer. Tot ziens Aike!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code